Zielone serniczki z herbatą matcha – deser idealny na upalne dni

Agencja PR
Open Media
Obozowa 42A/2
30-383 Kraków
biuro|openmedia.pl| |biuro|openmedia.pl
12 268 97 50
openmedia.pl
W czasie letnich upałów nie mamy ochoty na włączanie piekarnika. To okres, w którym idealnie sprawdzają się lody oraz słodkości podawane na zimno. Jednym z niezawodnych przepisów na orzeźwiający deser jest sernik. I chociaż przepisy babci są najlepsze, od czasu do czasu warto nieco urozmaicić sposób jego przygotowania. Wypróbujcie nasz przepis na zielone mini serniczki podane z owocami sezonowymi!
Pierwsze wzmianki o przepisach na sernik pojawiały się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Możemy więc przyjąć, że deser doskonalono przez ponad 2 tysiące lat! Na świecie istnieje wiele odmian ciasta i sposobów jego przyrządzania. Najbardziej znane są serniki: „wiedeński” – klasyczny, bez kruchego spodu, za to z dużą ilością bakali, a także „nowojorski” – lekki i delikatny, bazujący na kremowej konsystencji sera. Jednak naszym zdaniem do perfekcji doprowadziły go nasze mamy i babcie. Żaden deser nie smakuje tak, jak ten przygotowany ze starej rodzinnej książki kucharskiej. Czasami jednak warto pokusić się o eksperymenty i zaskoczyć bliskich innowacyjną wersją ulubionych słodkości.
Idealnym deserem na ciepłe letnie dni będą przyrządzane na zimno mini serniczki, przygotowane z dodatkiem herbaty matcha i truskawek (lub innych owoców, które mamy pod ręką). Serwowane w papilotkach na muffinki sprawdzą się idealnie jako orzeźwiająca słodycz do popołudniowej kawy, a także jako pyszna przekąska dla całej rodziny. Zobaczcie przepis!
Zielone serniczki z herbatą matcha i truskawkami
Składniki:
- 250 g ciasteczek kakaowych np. herbatników
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru Cukier Królewski
- 1 kg sera w wiaderku
- 2 łyżeczki herbaty matcha rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
- 35 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
- około 200 g truskawek do dekoracji
Przygotowanie:
1 krok
Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Wyłożyć masą dno papilotek, docisnąć. Wstawić do lodówki na około 15 minut.
2 krok
Ser wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać do niego herbatę matcha oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
3 krok
Gdy masa zacznie lekko tężeć nałożyć ją do papilotek (najlepiej umieścić je w formie do pieczenia muffinek, aby się nie odkształciły). Na wierzchu ułożyć truskawki.
4 krok
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1 godzina).
Smacznego!

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.