Domowa spiżarnia. Jak przechowywać produkty spożywcze w kuchni?
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Początek jesieni to dobry czas na przetwory. Chętnie zamykamy owoce i warzywa w słoikach. Pojawia się tylko jeden problem: gdzie je przechowywać. Podpowiadamy, jak urządzić domową spiżarnię, nawet nie mając na to dedykowanego pomieszczenia.
Idealną sytuacją jest wydzielona przestrzeń, w której możemy przechowywać produkty spożywcze czy rzadziej używany sprzęt AGD. Niestety, nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wygospodarować specjalną strefę w kuchni, która posłuży nam za funkcjonalną spiżarnię.
Królewskie cargo
W roli kuchennych spiżarni doskonale sprawdzają się szafki typu cargo. To wysuwane stelaże, na których zamocowane są kosze lub półki z pełnym dnem. – To świetne rozwiązanie, wspierające zarówno organizację, jak i ergonomię korzystania z kuchni. Wszystkie produkty są dobrze widoczne i mamy je pod ręką, a do otwarcia nawet w pełni obciążonej szafki wystarczy lekki ruch – argumentuje Michał Kichler, manager ds. doradztwa technicznego i szkoleń Häfele.
W cargo istnieje możliwość indywidualnego dopasowania liczby i wysokości koszy – tak, aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń wewnątrz mebla oraz dostosować do aktualnych potrzeb. Dzięki różnym szerokościom systemów możemy dopasować szafkę do pozostałych mebli w kuchni czy do posiadanego miejsca. Dostępne są zarówno w wersji wysokiej, jak i podblatowej. Te drugie wyjątkowo dobrze sprawdzają się w okolicach płyt kuchennych, dzięki czemu podczas gotowania mamy łatwy i szybki dostęp do potrzebnych produktów spożywczych.
Ich niewątpliwą zaletą jest duża pojemność, łatwy dostęp do przechowywanych artykułów oraz duża wytrzymałość stelaża. – Przykładowo, wysokie cargo Sige 230i dźwiga aż 80 kg. To daje wiele możliwości przechowywania, nawet ciężkich zapasów mąki czy cukru. Jednocześnie pracuje lekko, dzięki funkcjonalnemu mechanizmowi pełnego wysuwu – mówi Michał Kichler.
Organizacja to podstawa
Kluczem do dobrze zorganizowanej spiżarni jest takie rozmieszczenie produktów, by mieć je na widoku i w zasięgu ręki. Nie potrzebujemy jednak do tego nowych szafek, jeśli nie ma na to w naszej kuchni miejsca. Sekret tkwi w odpowiednim rozmieszczeniu przechowywanych produktów przy wykorzystaniu dodatkowych akcesoriów porządkujących przestrzeń. Dzięki temu możemy mieć spiżarnię nawet w szufladzie. – Wystarczy uzupełnić ją w odpowiednie wkłady np. na przyprawy, pojemniki sortujące i przegrody. Można w nich przechowywać nawet ciężkie słoiki, dzięki dużemu udźwigowi – nawet do 70 kg jak w przypadku szuflad Matrix – wyjaśnia Michał Kichler.
Ciekawym rozwiązaniem do domowej spiżarni w kuchni jest również szuflada na artykuły spożywcze Hailo Pantry-Box. Dedykowana jest do przechowywania pieczywa – posiada drewniany ruszt, ale można w niej trzymać także warzywa i owoce. – To szybki sposób na przemianę zwykłej szuflady w element spiżarni. Pasuje do wszystkich systemów szuflad dostępnych na rynku, a dzięki będącym w wyposażeniu rusztom zapewnia odpowiedni dostęp powietrza – dodaje ekspert Häfele.
W domowej spiżarni świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju pojemniki do sypkich produktów. Na rynku dostępny jest szeroki wybór w różnorodnych kształtach, zarówno plastikowe, jak i szklane. Warto pojemniki odpowiednio opisać, w trwały sposób. Możemy do tego wykorzystać niezmywalne markery lub naklejki – najważniejsze jest to, abyśmy sami dobrze wiedzieli, gdzie co trzymamy.
Higiena przede wszystkim
Nawet najlepiej zorganizowana spiżarnia nie zagwarantuje nam świeżości przechowywanych produktów. O to musimy już zadbać sami. W pierwszej kolejności skupmy się na porządkach na półkach, w pudełkach i koszach. Należy pamiętać także o regularnym sprawdzaniu zawartości pojemników. W produktach sypkich mogą zadomowić się niechciani goście. Koniecznością jest także regularne mycie pojemników i półek.
Szuflady można wyłożyć matami antypoślizgowymi, które – poza zabezpieczeniem przedmiotów przed przesuwaniem, dodatkowo chronią meble przed zabrudzeniami. Można je też w łatwy sposób wyczyścić, myjąc je pod bieżącą wodą.
Nawet w przypadku małych przestrzeni warto wygospodarować specjalną przestrzeń do przechowywania artykułów spożywczych. Oferowane na rynku rozwiązania do mebli kuchennych dają szerokie pole aranżacyjne. Dzięki temu możemy stworzyć funkcjonalną
i ergonomiczną spiżarnię.
Häfele to globalna firma działająca od 1923 roku. Oferuje największy na rynku asortyment okuć meblowych, okuć budowlanych, oświetlenia meblowego LED, elektronicznych systemów kontroli dostępów oraz akcesoriów dla stolarzy i architektów – w sumie ponad 100 tys. produktów o wyjątkowej konstrukcji i designie, które można znaleźć w meblach i prestiżowych inwestycjach budowlanych na całym świecie. Firma jest wsparciem dla szerokiego grona stolarzy, przemysłu meblarskiego, architektów, projektantów, producentów drzwiowych i okiennych. W Häfele pracuje przeszło 6 tys. pracowników w kilkudziesięciu krajach. Firma ma ponad 160 tys. klientów na całym świecie, 5 zakładów produkcyjnych, 37 oddziałów i liczne biura sprzedaży.

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz
Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.
Problemy społeczne
37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.