Domowy „fastfood” pełen jesiennych aromatów
Czy „fastfood”, aby smakował, musi być wypełniony pustymi węglowodanami, pozbawionymi składników odżywczych wypełniaczami i ociekać niezdrowym tłuszczem? Jesień jest przecież pełna smakowitych aromatów, którymi możemy wypełnić także „fastfoodowe” dania w wersji domowej. Pizza z dodatkiem leśnych grzybów, burgery z plastrem dobrej jakości sera oblanym konfiturą z żurawiny, a może frytki z buraków, marchewek i topinamburu z aromatycznym dipem? Zobacz, jak szybko wyczarować zdrowszą alternatywę dań z popularnych sieciówek!
Soczysty cheeseburger pachnący lasem
Przygotowanie dania typu „fastfood” musi spełniać jeden, podstawowy warunek – zajmować niewiele czasu. Jesienią, gdy pogoda bywa kapryśna, a temperatura za oknami szaleje, my również znacznie szybciej tracimy ciepło. Nasze ciało przypomina całkiem prężnie funkcjonującą fabrykę, która jesienią i zimą potrzebuje częstszych dostaw najwyższej jakości paliwa. Największym klasykiem dań z sieciówek jest burger. Chrupiąca bułka, soczysty kotlet, sezonowe warzywa i aromatyczny sos to podstawa, którą jesienią można śmiało modyfikować.
– Pamiętajmy, że szlachetne produkty, takie jak leśne grzyby, wymagają równie szlachetnej oprawy. Wybierając produkty, z którymi chcemy je połączyć – jak np. żółty ser – zwróćmy uwagę na ich skład. Najlepszy ser wyprodukowany jest wyłącznie z mleka, soli, bakterii fermentacji mlekowej i podpuszczki mikrobiologicznej – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki. – Produkty „seropodobne” nie tylko nie dostarczają nam żadnych wartości odżywczych, ale mogą wręcz zabić smak pozostałych składników. – przestrzega.
Jedną z alternatyw klasycznego burgera może być kotlet z pieczarek z dodatkiem grzybów leśnych, którego smak możemy wzmocnić plasterkami sera pleśniowego. Tradycjonaliści mogą pozostać przy ulubionej wołowinie, której smak z pewnością uzupełni plaster dobrej jakości sera i odrobina wytrawnej konfitury z żurawiny. Ciekawym dodatkiem do wielu klasycznych dań serwowanych jesienią jest puder z suszonych leśnych grzybów. Proszek możemy dodawać do zup, gulaszy i sosów, a także jajecznicy, omletów i sałatek. Polecamy mielić różne gatunki grzybów oddzielnie, przechowywać w osobnych pojemniczkach i wykorzystywać w kuchni w zależności od upodobań.
Pieczone warzywa korzeniowe z serowym dipem
Jesienią królują warzywa korzeniowe. Choć wyglądają niepozornie i dla niektórych może mało atrakcyjnie, stanowią prawdziwe bogactwo smaków i składników odżywczych. Tym bardziej, gdy upieczemy je z dodatkiem dobrej jakości olejów. Pieczone słupki marchewek, batatów, dyni, pietruszki, selera, topinamburu i buraków, z powodzeniem zastąpią klasyczne frytki z ziemniaków. Ponadto, feeria barw oraz różnorodność smaków z pewnością zachwycą nie tylko najmłodszych smakoszy. Taka przekąska to doskonały pomysł, by przemycić do diety dziecka warzywa, które najczęściej znają jedynie w formie rozgotowanego składnika zupy jarzynowej.
Z ziemnym, intensywnym i karmelowym smakiem pieczonych warzyw korzeniowych doskonale korespondują sosy na bazie żółtego sera oraz suszonych lub świeżych ziół. Samodzielnie przygotowany domowy sos, wypełniony wyłącznie naturalnymi składnikami, jest najlepszą alternatywą dla powszechnie dostępnych sosów butelkowanych. Choć same w sobie stanowią jedynie dodatek do potraw, są naprawdę wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Za ich sprawą możemy odmienić smak wielu klasycznych potraw. Przepis na klasyczny dip serowy podajemy na końcu artykułu.
– Jesienna feeria kolorów i aromatów zachęca do kulinarnych eksperymentów. Przygotowując dania z dodatkiem żółtego sera nie bójmy się łączyć różnych gatunków – podpowiada Ewa Polińska, MSM Mońki. - Ciekawym pomysłem na spotkanie w gronie przyjaciół jest degustacja serów i wina. Zadaniem każdego gościa jest przyniesienie innego gatunku sera i ulubionych dodatków, np. orzechów, miodu, owoców. Taki prosty zabieg pozwoli wszystkim zaznajomić się z różnymi rodzajami sera i bardziej oryginalnymi połączeniami smaków, których być może „boimy się” podczas codziennych zakupów. – dodaje.
Na grubym, czy na cienkim? A może zupełnie inaczej?
Pizza przygotowana na bazie naturalnych, najwyższej jakości składników, jest daniem, które z pewnością uratuje każde spotkanie towarzyskie, poprawi humor w każdy zły dzień i zaspokoi każdą potrzebę na „coś dobrego”, czego nie jesteśmy w stanie jasno sprecyzować. Choć zdaniem koneserów najpyszniejszą pizzą jest ta wyciągnięta prosto z kamiennego pieca, to domowej wersji pizzy z piekarnika naprawdę niczego nie brakuje do perfekcji. Sekretem są tu najwyższej jakości składniki.
Jesienna pizza pachnie grzybami leśnymi, pieczoną dynią, dojrzałymi pomidorami, roztopionym serem z dodatkiem suszonych ziół i intensywnie czosnkowym sosem. Klasyczną szynkę mogą zastąpić plastry pieczonej kaczki lub pikantnego choriso, a zamiast chrupiących liści rukoli na wierzchu upieczonej pizzy możemy umieścić np. podsmażone wstążki z marchewki.
Na grubym, czy na cienkim? A może zupełnie inaczej? Jedną z alternatyw, która z powodzeniem przyjęła się na polskim stole jest np. typowo włoska foccacia, ale czy bazą do jesiennych wypieków może być wyłącznie ciasto drożdżowe? Szefowie kuchni na całym świecie prześcigają się w oryginalnych pomysłach, by wznieść przyjemność pałaszowanie pizzy na zupełnie nowy poziom. Jednym z takich pomysłów jest niecodzienne wykorzystanie ciasta francuskiego. Można z nich przygotować np. pyszne pizzopaluchy. Z dodatkiem ciągnącego sera żółtego….., czy jest ktoś, kto zdoła się im oprzeć? Przekonajcie się osobiście – przepis znajdziecie poniżej.
Pizzopaluchy z serem
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
100 g passaty pomidorowej
200 g sera Aldamer
100 g salami
Sól, cukier, oregano
50 g stopionego masła
Wykonanie:
Ciasto francuskie przekrajamy na pół i delikatnie rozwałkowujemy. W garnku
redukujemy passate pomidorową i doprawiamy do smaku. Jeden arkusz
smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym oraz
pokrojonymi w plastry salami. Posypujemy oregano. Całość przykrywamy
drugą połową ciasta francuskiego i delikatnie dociskamy. Smarujemy z
wierzchu roztopionym masłem, a następnie radełkiem wycinamy plastry.
Każdy z nich zawijamy wokół własnej osi. Układamy na papierze do pieczenia i
pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
Dip serowy
Składniki:
- 200 g (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki
- 1 łyżeczka papryki
- 1/3 szklanki mleka
- ewentualnie łyżeczka parmezanu
- duża paczka nachosów
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko i włożyć serki topione. Całość podgrzać na małym ogniu i mieszać aż do połączenia składników w jednolitą całość. Następnie dodać paprykę i parmezan. Wymieszać i podawać z nachosami.
Smacznego!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
![Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu](/files/_uploaded/glownekonf_2129046053,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu
![Potrawy bez gotowania idealne na lato](/files/_uploaded/glownekonf_858467399,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Potrawy bez gotowania idealne na lato
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Sport
![](/files/1922771799/pge-projekt-warszawa-bb-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Siatkówka z coraz większym wsparciem sponsorów. Największe firmy inwestują nie tylko w drużyny narodowe, ale i ligowe kluby
Polska liga siatkówki jest jednym z chętniej oglądanych w Polsce wydarzeń sportowych. W ubiegłym sezonie spotkania w fazie zasadniczej przyciągnęły do hal ponad pół miliona osób, a średnia oglądalność meczów ligowych wzrosła do ponad 84 tys. Sukcesy sportowe i zainteresowanie widzów przekładają się na coraz większe zaangażowanie sponsorów, także w siatkówkę ligową. Stołeczny zespół siatkarzy Projekt Warszawa pozyskał nowego sponsora tytularnego – została nim PGE Polska Grupa Energetyczna.
Sport
Coraz mniej Polaków ćwiczy regularnie przez brak czasu i motywacji. To może pogłębiać problemy ze zdrowiem psychicznym
![](/files/1922771799/pracownicy-ruch-2,w_133,r_png,_small.png)
Ludzie, którzy w ciągu całego życia są aktywni fizycznie, zapadają na niektóre nowotwory co najmniej o 25 proc. rzadziej niż osoby mało aktywne. Mniejsze jest też u nich ryzyko wystąpienia chorób serca czy cukrzycy. Mimo świadomości dobroczynnego wpływu aktywności fizycznej tylko co czwarty Polak podejmuje ją regularnie przez minimum 30 minut dziennie, zgodnie z rekomendacjami WHO – wynika z raportu Medicover „Praca. Zdrowie. Ekonomia. Perspektywa 2023”. Brak ruchu najczęściej wynika z braku czasu i motywacji, ale może być także efektem poważniejszych problemów ze zdrowiem psychicznym. Eksperci dowodzą, że może jednocześnie te problemy pogłębiać, co tworzy błędne koło. Duża może być rola pracodawców, by zachęcać pracowników do aktywności fizycznej.
Moda
Luna: Bardzo mocno przeżyłam swój występ na Eurowizji. Nie do końca potrafię kontrolować emocje i często po prostu wygrywają łzy
![](/files/1922771799/luna-eurowizja-1,w_133,r_png,_small.png)
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że mogła reprezentować nasz kraj na tegorocznej Eurowizji w Szwecji i jak zapewnia, był to milowy krok w jej karierze. Jej zdaniem najważniejsza nie jest bowiem sama wygrana, ale możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu odbiorców. I choć bardzo przeżyła brak awansu do finału konkursu, to miło wspomina swój udział w tym wydarzeniu. Udało jej się zdobyć nowe doświadczenia i nawiązać wiele cennych muzycznych znajomości.