Doskonałość domowych dań z Mąką Krupczatką z Młyna Jaczkowice

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Prawdziwy włoski makaron, idealnie kruche ciasto, a może tradycyjne pierogi? Na cokolwiek będziemy mieli ochotę - każde z tych przepysznych mącznych dań możemy z powodzeniem przygotować samemu w domu. Jak to zrobić? Sekretnym składnikiem jest… odpowiednio dobrana mąka! W tym przypadku najlepiej sprawdza się Mąka Krupczatka z Młyna Jaczkowice, która dzięki wysokiej zawartości glutenu, nadaje ciastom plastycznej struktury i sprawia, że świetnie się klei.
Krupczatka to mąka pszenna znana we wszystkich krajach europejskich, stosowana głównie do przygotowywania dań mącznych, ale także do pieczenia – w tym szczególnie kruchych wypieków. Posiada jasny, kremowy odcień oraz zwiększoną granulację, przez co uważana jest za najbardziej gruboziarnistą wśród mąk pszennych w Polsce. Oprócz konsystencji przypominającej kaszę mannę, mąka krupczatka znana jest także z bogactwa mikroelementów, wartości odżywczych oraz wysokich właściwości wypiekowych. Co ciekawe, dzięki tym właściwościom, uznawana była kiedyś za najdroższy rodzaj mąki.
Krupczatka w Młynie Jaczkowice
Mąka Krupczatka z Młyna Jaczkowice jest czystym oraz naturalnym składnikiem wielu potraw, która gwarantuje pyszny smak oraz najlepszą jakość. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu najlepszej pszenicy, rosnącej na urodzajnych glebach Dolnego Śląska, w dolinie Odry. Żyzne ziemie, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że właśnie tutaj dojrzewają najlepsze odmiany tego surowca.
Podczas mielenia, ze 100 kg ziarna uzyskiwane jest około 10 kg krupczatki, co świadczy o wysokiej jakości mąki. Choć pod względem składników mineralnych, mąka krupczatka często porównywana jest do tortowej, ta pierwsza jest bardziej kleista, co ułatwia tworzenie niektórych potraw. Stanowi szczególną gratkę dla tych, którzy świadomie wybierają to, co jedzą, oraz zwracają uwagę na wysoką jakość produktu.
Mąka doskonała do…
Mąka Krupczatka TYP 500 z Młyna Jaczkowice to czysty, naturalny składnik potraw, bez zbędnych dodatków chemicznych, który gwarantuje najwyższą jakość i smak pysznych, domowych dań. Dzięki elastyczności, kleistości i dobrym właściwościom wiążącym, mąka ta to idealny składnik do przygotowywania kruchych i półkruchych ciast, słodkich rogalików, kruszonek, włoskich makaronów, jak i tradycyjnych pierogów, a także pachnących racuchów, klusek, naleśników i wielu innych, pysznych potraw. Dobrze sprawdza się również do zagęszczania sosów i zup oraz do… panierowania.
Mąka Krupczatka z Młyna Jaczkowice to niezawodny pomocnik przy przygotowywaniu domowych dań mącznych. Dzięki niej domownicy zachwycą się naszym kulinarnym kunsztem.
Wartość odżywcza w 100 g produktu Mąka Krupczatka
Wartość energetyczna 1485 kJ / 350 kcal
Tłuszcz 1,3 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 72,9 g
W tym: cukry 0,3 g
Błonnik 1,5 g
Białko 10,9 g
Sól 0,005 g
Mąka Krupczatka z Młyna Jaczkowice
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 3 zł brutto

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.