7 ważnych faktów na temat zbóż w diecie niemowlęcia
Moment, w którym maluch rozpoczyna przygodę ze smakami innymi niż mleko mamy, jest wyjątkowy. Prawidłowe rozszerzanie diety odgrywa bowiem ważną rolę w wielu procesach rozwojowych dziecka i ma ogromne znaczenie dla jego przyszłości. Produkty zbożowe to jedne z pierwszych pokarmów uzupełniających, które na stałe powinny zagościć w jadłospisie niemowlęcia. Drogi rodzicu, czy wiesz wszystko na ich temat?
FAKT nr 1: Zanim przyjdzie czas na zboża, niemowlę powinno zaakceptować smak warzyw i owoców
Warto pamiętać, że na każdy nowy produkt w diecie malucha przychodzi odpowiednia pora. Urozmaicanie jadłospisu niemowlęcia należy rozpocząć nie wcześniej niż przed ukończeniem przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu[1]. Rozszerzanie diety rozpoczyna się od warzyw, a po ok. 2 tygodniach wprowadza się owoce. Dopiero w następnej kolejności można zapoznać malucha z kolejnymi produktami, np. zbożami.
FAKT nr 2: Nie każde zboża są odpowiednie dla niemowlęcia
Organizm niemowlęcia czy małego dziecka wciąż intensywnie się rozwija i jest wyjątkowo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych – nie jest jeszcze gotowy na spożywanie zbóż zawartych w produktach przeznaczonych dla dorosłych. To dlatego warto sięgać dla malucha po produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, ze wskazaniem wieku na opakowaniu (np. po 6. czy 8. miesiącu życia).
FAKT nr 3: Kaszki to produkty zbożowe dopasowane do potrzeb najmłodszych
Aby mieć pewność, że wprowadzane produkty zbożowe są odpowiednie dla malucha, warto wybierać kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Każda partia zawartych w takich produktach zbóż przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa.
FAKT nr 4: Wprowadzanie zbóż to jeden z etapów nauki nowych konsystencji
Konsystencja produktów zbożowych różni się od konsystencji mleka mamy. Właśnie dlatego kaszki ułatwiają maluchowi przechodzenie z diety płynnej na bardziej stałą.
FAKT nr 5: Zboża w postaci kaszek pomagają bilansować jadłospis niemowlęcia
Kaszki to produkty zbożowe, które dostarczają energię oraz składniki odżywcze. Te z dodatkiem mleka modyfikowanego, przygotowane zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowią pełnowartościowy[2] posiłek, który dostarcza maluchowi odpowiednią ilość węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych.
FAKT nr 6: Nie należy opóźniać wprowadzania do diety niemowlęcia zbóż zawierających gluten
Zgodnie z zaleceniami ekspertów gluten powinien pojawić się w diecie w dowolnym momencie po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia i przed ukończeniem 12. miesiąca życia[3]. Na początku stopniowego wprowadzania zbóż zawierających gluten sprawdzi się delikatna kaszka manna, która powstaje z ziaren pszenicy.
FAKT nr 7: Kaszka to łatwy sposób na wprowadzanie zbóż do diety malucha
Kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci są proste w przygotowaniu i nie wymagają gotowania. Sposób, w jaki powinno się je przyrządzić, jest zawsze opisany na opakowaniu – należy odmierzyć odpowiednią ilość produktu i przygotować go z ciepłą wodą (w przypadku kaszki mlecznej) lub z mlekiem mamy czy mlekiem modyfikowanym (w przypadku kaszki bezmlecznej).
To, co dobre dla maluszka Przykładem produktów zbożowych w pełni dopasowanych do potrzeb niemowląt i małych dzieci są kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ. Charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% wzmacniaczy smaku**. Są wartościowe i zawierają nawet 7 rodzajów różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, owies, ryż, proso, kukurydza, jęczmień i żyto. To smakowite propozycje, które w bezpieczny sposób urozmaicą jadłospis malucha. |
* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Szajewska H., Socha P., Horvath A., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne /Pediatria 2014; 11: 321-338.
[2] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta.
[3] Szajewska H. i wsp., Karmienie piersią. Stanowisko PTGHiŻD. Standardy Medyczne Pediatria, 2016, 13.1 9-24.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.