Back to school, czyli kreatywne pomysły na drugie śniadanie dla ucznia
Wraz z pierwszym szkolnym dzwonkiem, nasze pociechy staną przed nowymi wyzwaniami. Pożywne i zdrowe śniadanie to podstawa, aby zapewnić im sprawny umysł oraz energię na czas spędzony w szkole. Jak jednak zachęcić dziecko do zjedzenia domowego posiłku w przerwie między lekcjami? Szczypta kulinarnej wyobraźni, przemycona w kolorowych dodatkach w lunchboxie, zdecydowanie ułatwi nam to zadanie.
Podczas przygotowywania posiłków dla naszych pociech, warto pamiętać o jednej, niezmiennej regule – im bardziej kolorowo, ciekawie i zabawnie wyglądają, tym chętniej po nie sięgają. Wartościowy lunch można wyczarować nawet z kanapki, wystarczy dodatek warzyw i odrobina kreatywności, a dziecko nie będzie w stanie się mu oprzeć. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na naprawdę szybkie i smaczne drugie śniadanie, które sprawdzi się również w szkolnym lunchboxie.
1. Lunchbox Pirata (czas przygotowania: 5-10 minut)
Składniki:
- chleb
- np. szynka chałka Masarnia u Józefa
- żółty ser
- rzodkiewka
- serek puszysty
- ogórek lub szczypiorek
- biały ser w plasterkach
- czarne oliwki
Sposób przygotowania:
Zrób kółko z chleba i z szynki. Kromkę posmaruj serkiem puszystym, nałóż szynkę. Jedno oko wykrój z żółtego sera i oliwki, a drugie z rzodkiewki i szczypiorku (lub umytej skórki ogórka). Buzię zrób ze szczypiorku lub umytej skórki ogórka. Nos i czapkę wykonaj z żółtego sera, a kropki wykrój słomką z plastra białego sera.
Poziom trudności: łatwy
2. Lunchbox Tygryska (czas przygotowania: 5-10 minut)
Składniki:
- filet wędzony z indyka np. JBB
- żółty ser
- czarne oliwki
- masło
- chleb tostowy
Sposób przygotowania:
Zrób grzanki z chleba tostowego, następnie delikatnie posmaruj je masłem. Z chleba wykrój pyszczek i uszy. Na wierzch połóż żółty ser i filet wędzony z indyka, tak jak na zdjęciu. Oczy i brwi zrób z czarnych oliwek. Pamiętaj, aby do lunchboxa włożyć warzywa i owoce.
Poziom trudności: łatwy
3. Lunchbox superbohatera – Kosmiczna Kanapka (czas przygotowania: 5-10 minut)
Składniki:
- np. połeć z Łysych JBB
- chleb pełnoziarnisty
- rzodkiewka
- kolorowe papryki
Sposób przygotowania:
Z chleba, szynki i papryki wykrój kształty takie, jak na zdjęciu. Chlebek posmaruj serkiem puszystym, na górę połóż szynkę. Całość udekoruj warzywami.
Poziom trudności: łatwy
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.