Komunikaty PR

Catering dla kobiet w ciąży - twój partner w zdrowym żywieniu

2020-07-23  |  16:10
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.1 MB )

Zdrowa i zbilansowana dieta kobiety w ciąży to najlepszy sposób na prawidłowy rozwój maluszka. Dobrze dobrany jadłospis pozwala walczyć z chorobami i chronić przed niekontrolowanym przyrostem wagi. Niestety, mało która mama ma siły i ochotę na wielogodzinne przygotowywanie posiłków. W okresie ciąży kobieta powinna pozwolić sobie pomóc, dlaczego więc nie otworzyć się na pomoc w kuchni? Specjalnie dedykowany catering to coraz częstszy partner dbający o zdrowe odżywianie ciężarnych.

 

Sposób odżywiania się kobiety w ciąży ma ogromny wpływ na rozwój dziecka. Pokarm, który spożywa mama dostaje się również do brzuszka maleństwa i dlatego dieta dla kobiet ciężarnych rządzi się swoimi prawami. Prawidłowe żywienie w tym niezwykle wymagającym okresie jest podstawą prawidłowego rozwoju płodu. Niedobory specyficznych składników pokarmowych u ciężarnych powiązane są z określonymi wadami rozwojowymi i chorobami, które rozwijają się w dorosłym życiu dziecka. Dlatego warto rozpocząć właściwą dietę i suplementację, nawet na kilka miesięcy przed planowanym poczęciem. Mając pełne magazyny możemy bez obaw czerpać substancje odżywcze w czasie, gdy wzrasta w nas nowe życie oraz podczas karmienia piersią.

Właściwa dieta przyszłej mamy jest zbilansowana pod kątem kluczowych składników. Zawiera właściwą ilość białka, węglowodanów, a także zdrowych tłuszczy. Odnaleźć w niej możemy chude mięso, nabiał oraz warzywa strączkowe. Bazuje na produktach pełnoziarnistych oraz różnych źródłach błonnika pokarmowego. Bardzo ważne jest, aby zawierała także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Przyszła mama nie może też zapominać o różnokolorowych warzywach i owocach, które są cennym źródłem witamin, minerałów i naturalnych cukrów.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Na pewno na to, jak często jemy, ponieważ powinnyśmy robić to w miarę regularnie, nie więcej niż trzy duże posiłki i dwie przekąski w ciągu dnia. Ważne jest również picie minimum dwóch litrów wody dziennie, ograniczenie picia kawy do 1-2 filiżanek oraz bezwzględne unikanie alkoholu, papierosów, nabiału przygotowanego z niepasteryzowanego mleka oraz surowego: mięsa, ryb i jaj. Jedzenie odpowiednio skomponowanych posiłków procentuje nie tylko zdrowiem rozwijającego się płodu, ale również przyszłej mamie pozwala przetrwać ten wymagający dla ciała czas bez podkrążonych oczu, bladej cery, męczących zaparć czy zgagi. Może też uchronić przed koniecznością wydania fortuny na dentystę, bo bez odpowiedniego wzmocnienia, zęby w ciąży psują się dużo szybciej.

  • Kobiety, które dbają o odpowiednio zbilansowane posiłki podczas przebiegu ciąży, zazwyczaj nie mają problemu z niekontrolowanym przyrostem wagi i w miarę szybko wracają do formy. Problemem wielu dziewczyn, z którymi pracuję nie jest brak wiedzy, ale brak czasu i energii na codzienne zakupy, gotowanie i komponowanie zbilansowanych posiłków. Znamy główne zasady zdrowego żywienia, ale przez aktywny plan dnia i gorsze samopoczucie nie zawsze mamy szansę na ich realizację, dlatego tak użyteczne są programy dietetyczne zaprojektowane z myślą o kobietach w ciąży przez specjalistyczne firmy żywieniowe, jak np. Pomelo - tłumaczy Edyta Litwiniuk, trener personalny i dietetyk, autorka projektu “Jak Zostać Fit Mamą” oraz platformy Training Point. I dodaje: 
  • Prawdą jest, że mało która przyszła mama ma siły i ochotę na wielogodzinne przygotowywanie posiłków. Specjalnie dedykowany catering dietetyczny to w tym przypadku idealne rozwiązanie. I nie chodzi tu wcale o troskę o naszą figurę po ciąży, ale o specjalnie dobraną dietę, która dostarczy mamie i dziecku komplet niezbędnych składników, witamin i minerałów, zachowując przy tym najwyższe standardy sztuki żywieniowej.

Firmy specjalizujące się w komponowaniu diet pudełkowych, jak np. catering Pomelo coraz częściej wychodzą naprzeciw kobietom w ciąży. Oferują klientkom zbilansowane przez dietetyków posiłki, które są starannie przygotowane i bezpiecznie zapakowane. Trafiają każdego dnia pod drzwi wielu mam, redukując tym samym godziny spędzone na zakupach i na gotowaniu, obolałe nogi i kręgosłup.

- Dieta dla kobiet w ciąży pojawiła się - tak jak i cały catering Pomelo - z potrzeby. W momencie, gdy dowiedziałam się, że zostanę mamą, jeszcze wnikliwiej zaczęłam przyglądać się temu, co ląduje na moim talerzu. Aktywny tryb dnia i częsta praca poza domem negatywnie odbijały się na mojej diecie. Postanowiłam to zmienić i wspólnie z dietetykami Pomelo ułożyliśmy jadłospis dla kobiet, które spodziewają się dziecka. Dzięki naszej diecie mają pewność, że odżywiają się w najbardziej optymalny sposób: zjadają pięć posiłków dziennie, dostarczają wymaganą ilość energii i wartości odżywczych, bazują jedynie na świeżych, dozwolonych w ciąży produktach - opowiada Anna Foszer, założycielka i prezes firmy cateringowej Pomelo.

Różnorodność dostępnych na rynku diet sprawia, że kobiety w ciąży mogą ściśle dopasować opcję dla siebie, z wykluczeniem niektórych pokarmów włącznie. Każda dieta może być indywidualnie konsultowana z dietetykiem, co jeszcze bardziej wzmacnia poczucie bezpieczeństwa i odpowiada na pytania wielu przyszłych mam. Rosnące zainteresowanie cateringami dietetycznymi pokazuje, że stają się nieocenionym partnerem w trosce o zdrowie mamy i dziecka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko KittyBella w Atrium Reduta! Spotkaj się z idolką z okazji Dnia Dziecka Biuro prasowe
2024-05-24 | 15:30

KittyBella w Atrium Reduta! Spotkaj się z idolką z okazji Dnia Dziecka

Już w sobotę, 1 czerwca, Atrium Reduta zamieni się w raj dla fanów gier wideo i świata YouTube. Z okazji Dnia Dziecka centrum handlowe na warszawskiej Ochocie odwiedzi gwiazda młodego
Dziecko Świętuj Dzień Dziecka z Minionkami w CH Focus!
2024-05-24 | 08:43

Świętuj Dzień Dziecka z Minionkami w CH Focus!

Z okazji święta wszystkich dzieci, bohaterowie pełnego humoru filmu wytwórni Illumination na dwa dni zawitają do Focusa! Pełne zwariowanych pomysłów Minionki, zapraszają
Dziecko BRAK ZDJĘCIA
2024-05-24 | 07:00

Samodzielna podróż dziecka samolotem - od ilu lat dziecko może latać samolotem?

Samodzielna podróż dziecka samolotem jest możliwa, jednak jej zasady ustalają indywidualnie linie lotnicze. Przewoźnicy często mają podobne zasady dotyczące tego jak wygląda indywidualny przelot dziecka samolotem. Od jakiego wieku

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.