Komunikaty PR

Czy znasz wszystkie powody, dla których warto podawać kaszki niemowlęciu?

2020-05-07  |  12:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.04 MB )

Kaszki zbożowe to po warzywach i owocach jedne z pierwszych nowości, które uzupełniają menu niemowlęcia na etapie rozszerzania diety. Ich delikatny i pyszny smak sprawia, że maluchy je uwielbiają. To jednak nie wszystkie zalety, które kryją w sobie te zbożowe posiłki – nadszedł czas, aby poznać wszystkie ich benefity!

  • Kaszka to bezpieczny sposób na wprowadzanie zbóż do diety malucha

Zastanawiając się nad wyborem produktów zbożowych dla malucha, warto pamiętać, że młody organizm jest wyjątkowo delikatny, wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych i wciąż intensywnie się rozwija. Jego wymagania żywieniowe są z tego względu szczególne – potrzebuje posiłków bezpiecznych i odpowiednich – zarówno pod względem wartości odżywczej, jak i konsystencji. Kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych to produkty, które powstały z myślą o wrażliwych organizmach niemowląt i małych dzieci. Zawarte w nich zboża przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a widoczne na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia) jest gwarancją składu, zgodnego z wymaganiami prawa i dostosowanego do potrzeb niemowląt oraz małych dzieci na różnych etapach rozwoju.

  • Kaszka uzupełnia potrzeby żywieniowe dziecka

Produkty zbożowe w postaci kaszek są źródłem wielu ważnych dla rozwoju składników odżywczych. Pomagają realizować zapotrzebowanie na węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne. Kaszki mleczne zawierają jod – wspierający uczenie się oraz pamięć, wapń[1] i witaminę D – dla mocnych kości i zębów, cynk, żelazo oraz witaminy A i C – dla wsparcia układu odpornościowego, a także witaminy z grupy B, w tym tiaminę (B1)[2] dla rozwoju układu nerwowego oraz witaminę B6 i biotynę dla metabolizmu energetycznego.

Wybór na miarę potrzeb malucha

Przykładem kaszek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci są propozycje od BoboVita, które zawierają cenne witaminy* (A, C, D, E, B1, B6, biotynę), ważne składniki mineralne* (takie jak wapń, żelazo i jod) oraz są dostępne w wielu uwielbianych przez dzieci smakach – to 3 powody, dla których warto podawać je maluchowi każdego dnia.

  • Kaszka to idealny pomysł na naukę dobrych przyzwyczajeń

Maluch we wczesnym okresie życia jest najbardziej otwarty na nowe doświadczenia, dlatego rozszerzanie diety jest niepowtarzalnym momentem na naukę i utrwalanie zasad prawidłowego żywienia. Śniadanie to jeden z najważniejszych elementów codziennej diety, który zaspokaja głód po nocnej przerwie i daje energię na rozpoczęcie dnia. Sięgając rano po kaszkę przeznaczoną dla malucha, rodzice mogą mieć pewność, że podają mu pełnowartościowy[3] posiłek, który dostarcza składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach dla prawidłowego rozwoju i zabawy.

  • Kaszka to wygoda wprowadzania zbóż do diety dziecka

Kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci nie wymagają gotowania – sposób, w jaki należy je przyrządzić, jest prosty i zawsze opisany na opakowaniu. Aby je prawidłowo przygotować, wystarczy odmierzoną ilość produktu zmieszać – w przypadku kaszki mlecznej – z ciepłą wodą, a w przypadku kaszki bezmlecznej – z mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

* Dotyczy kaszek mlecznych BoboVita, które zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminy A, D i wapń. Bezmleczne kaszki BoboVita zawierają cynk, żelazo i wapń. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko śliwka zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko witaminę B1.

 


[1] Zgodnie z wymaganiami prawa w kaszkach mlecznych.

[2] Kaszki BoboVita zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminę B1, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego u niemowląt i małych dzieci.

[3] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie Biuro prasowe
2024-04-28 | 20:00

Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie

Niezależnie od panującej na zewnątrz pogody i natłoku obowiązków warto znaleźć każdego dnia czas na aktywność fizyczną – również w czasie ciąży czy połogu. O
Dziecko Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
2024-04-26 | 14:00

Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze

25 kwietnia 2024 roku w auli Kazimierza Lepszego w budynku Rektoratu Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Bankowej 12 w Katowicach zainagurowano współpracę w ramach umowy podpisanej
Dziecko „Mój zaczarowany świat” – startuje konkurs dla przedszkoli w całej Polsce
2024-04-26 | 10:05

„Mój zaczarowany świat” – startuje konkurs dla przedszkoli w całej Polsce

Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka w czerwcu, Primater ogłasza dedykowany przedszkolom konkurs plastyczny „Mój zaczarowany świat”. Zwycięska placówka dla

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.