Czym charakteryzuje się rolnictwo ekologiczne prowadzone z myślą o najmłodszych?
Odpowiada Tomasz Czyż, kierownik ds. jakości w Nutricia Polska, producenta BoboVita Bio
Sposób żywienia jest bardzo istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ma to szczególne znaczenie, kiedy rodzice rozpoczynają rozszerzanie diety malucha. Właśnie wtedy, wprowadzając do jadłospisu pierwsze pokarmy uzupełniające, powinni zwracać uwagę na ich jakość oraz pochodzenie – dotyczy to zarówno diety tradycyjnej, złożonej z produktów konwencjonalnych, jak i tej opartej o produkty ekologiczne. Żywność ekologiczna, określana jako „bio” lub „eko”, jest coraz bardziej popularna w menu najmłodszych – czy wiesz, jakie musi spełniać wymagania, zanim trafi na dziecięcy talerzyk lub do miseczki?
Czy dorośli stają się coraz bardziej świadomymi rodzicami?
Tomasz Czyż: Z pewnością – znajomość zasad prawidłowego żywienia niemowląt i małych dzieci jest znacznie większa niż kilkadziesiąt lat temu. W trosce o maluchy rodzice poszukują produktów o wartościowym składzie, które będą wspierać prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dla opiekunów coraz częściej istotny jest także wpływ dokonywanych wyborów żywieniowych na środowisko. Właśnie dlatego – oprócz składu – chętnie sprawdzają, czy produkt oraz zawarte w nim składniki pochodzą z hodowli lub upraw ekologicznych. Choć świadomość dotycząca komponowania diety najmłodszych rośnie, warto, aby rodzice mieli także na uwadze ich szczególne potrzeby. Na przykład zjedzenie marchewki to dla niemowlęcia dopiero początek przygody z nowymi smakami – jego organizm jest wciąż wyjątkowo delikatny i wrażliwy. Właśnie dlatego w okresie rozszerzania diety niezwykle istotna jest jakość podawanych produktów. Warto przy tym pamiętać, że o tym, czy warzywa „bio” będą odpowiednie dla niemowlęcia, nie świadczy ich apetyczny wygląd, dobry smak ani zapach. Rodzicie nie są w stanie dokładnie sprawdzić, gdzie wybrana przez nich na targu marchewka rosła – w jakiej glebie i w jakich warunkach była uprawiana oraz czy na pewno jest bezpieczna dla wrażliwego organizmu dziecka.
Jak rozpoznać produkt ekologiczny, który będzie odpowiedni dla najmłodszych?
Tomasz Czyż: Przede wszystkim warto podkreślić, że pomocą dla rodziców w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Składniki w takich produktach spełniają restrykcyjne normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej, a ich wartość odżywcza jest zbilansowana i dopasowana do potrzeb młodego organizmu na różnych etapach rozwoju. Producenci żywności dla najmłodszych oferują zarówno produkty ze składnikami pochodzącymi z rolnictwa konwencjonalnego (tradycyjnego), jak i ekologicznego, oznaczone jako bio/eko. Produkty ekologiczne, które spełniają restrykcyjne wymagania dla tej metody produkcji żywności, oprócz wskazania wieku na opakowaniu muszą posiadać także unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Euroliść, czyli listek z białych gwiazdek na zielonym tle), oznaczenie miejsca wytworzenia surowców oraz numer jednostki certyfikującej. Te wszystkie informacje stanowią dla opiekunów potwierdzenie, że dany produkt jest dopasowany do szczególnych potrzeb najmłodszych oraz spełnia wymagania rolnictwa ekologicznego.
Jak wyglądają uprawy i hodowle w rolnictwie ekologicznym?
Tomasz Czyż: Zanim powstanie produkt z oznaczeniem „bio” lub „eko”, zawarte w nim poszczególne surowce muszą spełnić szereg restrykcyjnych norm, dotyczących m.in. sposobu uprawy, hodowli zwierząt oraz metod produkcji. Praktyki dotyczące takiej produkcji muszą być jak najkorzystniejsze dla środowiska, klimatu, różnorodności biologicznej oraz zasobów naturalnych[1]. Uprawy ekologicznych warzyw, owoców oraz zbóż prowadzi się w taki sposób, aby pozytywnie wpływać na właściwości gleby oraz zapobiegać jej erozji. Niedozwolone jest używanie mineralnych nawozów azotowych, dopuszcza się jedynie stosowanie nawozów oraz środków na bazie roślin. Aby zapobiec szkodom i chorobom roślin, wykorzystywane są metody ochrony biologicznej oraz odpowiedni płodozmian. Jeśli w produkcie znajduje się mięso, to pochodzi ono z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, w których zwierzęta karmione są głównie ekologicznymi paszami i utrzymywane w odpowiednich warunkach. W takich gospodarstwach nie stosuje się profilaktycznie syntetycznych weterynaryjnych produktów leczniczych (w tym antybiotyków), zabronione jest też stosowanie hormonów oraz sztucznych stymulatorów wzrostu.
Odpowiedź na potrzeby najmłodszych i oczekiwania współczesnych rodziców Jako producent żywności dla niemowląt i małych dzieci wiemy, że wsparcie prawidłowego rozwoju młodego organizmu jest możliwe między innymi dzięki właściwie skomponowanej diecie. W trosce o najmłodszych dbamy o składniki wszystkich naszych produktów na każdym etapie produkcji – świadectwem tego są setki testów jakości i bezpieczeństwa, jakim poddawane są surowce, a później także produkty. Rodzicom, którzy poszukują dla swoich dzieci produktów ekologicznych, oferujemy linię BoboVita Bio. To szeroka gama produktów, w której można znaleźć np. kaszki z wartościowymi zbożami pochodzącymi w 100% z certyfikowanych ekologicznych upraw, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko. Tak jak pozostałe propozycje z linii Bio, powstają one z myślą o dobru planety – różnorodności biologicznej, kondycji gleby oraz źródłach wody. Ponadto nie zawierają dodanego cukru*, są bez konserwantów**, bez barwników** i bez oleju palmowego. Sięgając po nie, rodzic może mieć pewność, że ich dziecko już od początku rozszerzania diety dostaje to, co dobre – w trosce o środowisko naturalne i z myślą o jego przyszłości. |
* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów i barwników.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.