Dieta rocznego malucha – co jest faktem, a co mitem?
Organizm małego dziecka potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia oraz żelaza niż organizm osoby dorosłej[1]. Jak powinna wyglądać dieta malucha, które nie jest już niemowlęciem, ale jeszcze nie dorosło do dań spożywanych przez starszych członków rodziny?
Mleko matki po roku karmienia piersią nie ma już wartości odżywczych – MIT
Około 6. miesiąca należy wprowadzać do menu niemowlęcia pokarmy stałe, które dostarczą mu kluczowe składniki odżywcze. Mleko mamy powinno jednak nadal stanowić fundament diety małego dziecka. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rekomendują wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka, natomiast nie określają momentu, w którym należy odstawić dziecko od piersi. Specjaliści są zdania, że karmienie powinno trwać tak długo, jak życzy sobie tego matka i dziecko, najlepiej nie krócej niż rok[2].
Brzuszek małego dziecka nie jest gotowy na dania z „dorosłego stołu” – FAKT
Jadłospis dziecka, które ukończyło roczek, wciąż powinien być inny niż ten mamy czy taty – i nie chodzi tylko o wielkość posiłków. Organizm małego dziecka potrzebuje o wiele więcej składników odżywczych niż organizm osoby dorosłej[3]. Wynika to m.in. z tego, że rozpoczęcie przez malucha 2. roku życia to czas nowych doświadczeń oraz zdobywania kolejnych umiejętności. Jednocześnie jego dieta powinna być lekko strawna i zawierać ograniczoną ilość dodanej soli i cukru, ponieważ układ pokarmowy dziecka pełną sprawność osiągnie dopiero około 5.-7. roku życia.
Mleko w diecie dziecka można już wykluczyć – MIT
Chociaż roczniak powinien mieć już bardzo różnorodną dietę, mleko jest nadal ważnym składnikiem w codziennym menu. Dziecku po 12. miesiącu życia zaleca się podawać 2 porcje mleka (w tym mleka modyfikowanego) oraz 1 porcję innych produktów mlecznych dziennie[4].
Jeśli nie mleko mamy, to tylko mleko krowie – MIT
Dziennie spożycie przez roczne dziecko mleka pochodzącego od krowy nie powinno przekraczać 500 ml na dobę[5]. Skąd takie zalecenia? Mleko krowie zawiera bowiem niewielkie ilości żelaza i dodatkowo utrudnia jego wchłanianie, tymczasem roczne dziecko potrzebuje aż 4 razy więcej żelaza niż dorosły[6]. Z drugiej strony zawiera ono zbyt dużo białka i soli, co nadmiernie obciąża nerki dziecka[7].
Okiem eksperta: „Wyniki badań pokazują, że aż 94% dzieci, które ukończyły 1. rok życia, otrzymuje wraz z dietą niewystarczającą ilość witaminy D[8]. Włączenie do jadłospisu rocznego dziecka produktów wzbogaconych w witaminę D, takich jak mleko modyfikowane, pomaga uzupełnić nie tylko niedobory witaminy D w diecie, ale także żelaza czy jodu”. Angelika Górska, ekspert BebiKlub.pl |
Małemu dziecku warto podawać mleko modyfikowane – FAKT
Przykładowo już dwa kubki Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert[9] dziennie dostarczą mu 70% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 80% zalecanej dziennej dawki witaminy D czy 90% zalecanego dziennego zapotrzebowania na jod[10]. Mleko modyfikowane świetnie sprawdzi się również do przygotowywania posiłków mlecznych, np. kakao czy kaszek bezmlecznych.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
[1] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.
[2] Mikulska A., Szajewska H., Horvath A., Rachtan-Janicka J., Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
[3] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.
[4] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013, s.19.
[5] Szajewska H., Horvath A., Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016.
[6] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.
[7] Tamże.
[8] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
[9] Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert jak inne mleka modyfikowane dla małych dzieci po 12. miesiącu życia na rynku polskim, zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminę D.
[10] Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.