Komunikaty PR

Dieta rocznego malucha – co jest faktem, a co mitem?

2020-11-06  |  09:15
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.48 MB )

Organizm małego dziecka potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia oraz żelaza niż organizm osoby dorosłej[1]. Jak powinna wyglądać dieta malucha, które nie jest już niemowlęciem, ale jeszcze nie dorosło do dań spożywanych przez starszych członków rodziny?

Mleko matki po roku karmienia piersią nie ma już wartości odżywczych – MIT

Około 6. miesiąca należy wprowadzać do menu niemowlęcia pokarmy stałe, które dostarczą mu kluczowe składniki odżywcze. Mleko mamy powinno jednak nadal stanowić fundament diety małego dziecka. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rekomendują wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka, natomiast nie określają momentu, w którym należy odstawić dziecko od piersi. Specjaliści są zdania, że karmienie powinno trwać tak długo, jak życzy sobie tego matka i dziecko, najlepiej nie krócej niż rok[2].

Brzuszek małego dziecka nie jest gotowy na dania z „dorosłego stołu” – FAKT

Jadłospis dziecka, które ukończyło roczek, wciąż powinien być inny niż ten mamy czy taty – i nie chodzi tylko o wielkość posiłków. Organizm małego dziecka potrzebuje o wiele więcej składników odżywczych niż organizm osoby dorosłej[3]. Wynika to m.in. z tego, że rozpoczęcie przez malucha 2. roku życia to czas nowych doświadczeń oraz zdobywania kolejnych umiejętności. Jednocześnie jego dieta powinna być lekko strawna i zawierać ograniczoną ilość dodanej soli i cukru, ponieważ układ pokarmowy dziecka pełną sprawność osiągnie dopiero około 5.-7. roku życia.

Mleko w diecie dziecka można już wykluczyć – MIT

Chociaż roczniak powinien mieć już bardzo różnorodną dietę, mleko jest nadal ważnym składnikiem w codziennym menu. Dziecku po 12. miesiącu życia zaleca się podawać 2 porcje mleka (w tym mleka modyfikowanego) oraz 1 porcję innych produktów mlecznych dziennie[4].

Jeśli nie mleko mamy, to tylko mleko krowie – MIT

Dziennie spożycie przez roczne dziecko mleka pochodzącego od krowy nie powinno przekraczać 500 ml na dobę[5]. Skąd takie zalecenia? Mleko krowie zawiera bowiem niewielkie ilości żelaza i dodatkowo utrudnia jego wchłanianie, tymczasem roczne dziecko potrzebuje aż 4 razy więcej żelaza niż dorosły[6]. Z drugiej strony zawiera ono zbyt dużo białka i soli, co nadmiernie obciąża nerki dziecka[7].

Okiem eksperta:

Wyniki badań pokazują, że aż 94% dzieci, które ukończyły 1. rok życia, otrzymuje wraz z dietą niewystarczającą ilość witaminy D[8]. Włączenie do jadłospisu rocznego dziecka produktów wzbogaconych w witaminę D, takich jak mleko modyfikowane, pomaga uzupełnić nie tylko niedobory witaminy D w diecie, ale także żelaza czy jodu”.

Angelika Górska, ekspert BebiKlub.pl

Małemu dziecku warto podawać mleko modyfikowane – FAKT

Przykładowo już dwa kubki Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert[9] dziennie dostarczą mu 70% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo, 80% zalecanej dziennej dawki witaminy D czy 90% zalecanego dziennego zapotrzebowania na jod[10]. Mleko modyfikowane świetnie sprawdzi się również do przygotowywania posiłków mlecznych, np. kakao czy kaszek bezmlecznych.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

 


[1] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[2] Mikulska A., Szajewska H., Horvath A., Rachtan-Janicka J., Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.

[3] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[4] Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013, s.19.

[5] Szajewska H., Horvath A., Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016.

[6] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

[7] Tamże.

[8] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.

[9] Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert jak inne mleka modyfikowane dla małych dzieci po 12. miesiącu życia na rynku polskim, zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminę D.

[10] Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IZZ, Warszawa 2017.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Moc atrakcji w Porcie Łódź Biuro prasowe
2024-06-26 | 12:40

Moc atrakcji w Porcie Łódź

Finał Maratonu Zabawy, wspólne oglądanie meczów Euro 2024 w Strefie Kibica oraz „Dobranocka”, czyli kolejna edycja TME Polówka, podczas której widzowie
Dziecko Jak przygotować się do porodu – 5 cennych rad
2024-06-24 | 19:00

Jak przygotować się do porodu – 5 cennych rad

Choć do tego niezwykłego momentu jest dużo czasu na przygotowania, nic nie stoi na przeszkodzie, by rozpocząć je jak najwcześniej. Ważne jest nie tylko skompletowanie wyprawki czy
Dziecko Coraz więcej młodocianych wśród gapowiczów
2024-06-24 | 08:00

Coraz więcej młodocianych wśród gapowiczów

Liczba osób wpisanych do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej za jazdę bez biletu spadła o jedną piątą. Jeszcze w czerwcu zeszłego roku w całej Polsce

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

W lasach, na plażach i górskich szlakach zalegają tony plastikowych odpadów. To katastrofa dla środowiska

Wraz z początkiem sezonu letniego rośnie sterta śmieci zalegających na polskich plażach, górskich szlakach i w lasach. To tzw. weekendowe śmieci, czyli opakowania po jedzeniu i napojach, jednorazowe naczynia, grille, mokre chusteczki, zużyte pieluchy, ale też niedopałki papierosów i kapsle. To nie tylko kwestia estetyki, ale także ekologii. Tym bardziej że gros odpadów stanowią plastikowe śmieci. W problem nieoddawanych do recyklingu odpadów i zalewu jednorazowych plastików wymierzone są przede wszystkim regulacje prawne przyjmowane na poziomie UE, ale też akcje edukacyjne. Na przestrzeni ostatnich trzech dekad nastąpił w świadomości Polaków duży postęp, ale tony zbieranych śmieci w trakcie akcji sprzątania świadczą o tym, że wciąż jest wiele do zrobienia.

Handel

Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie

Szacuje się, że cateringi dietetyczne codziennie karmią prawie ćwierć miliona konsumentów w Polsce. Ich zaletą jest wygoda, oszczędność czasu, możliwość kontroli dostarczanych kalorii czy urozmaicenia codziennych posiłków, ale konsumenci powinni uważniej przyglądać się temu, co oferują i dostarczają im firmy cateringowe. Zdarza się im bowiem pomijać szczegółowe informacje o oferowanych przez nie posiłkach lub wręcz wprowadzać w błąd odnośnie do ich właściwości, składu czy masy. IJHARS zakwestionowała ok. 80 proc. skontrolowanych produktów.

Żywienie

Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości

Prezenter zaznacza, że jest łowcą okazji i dość szybko potrafi znaleźć atrakcyjną ofertę wyjazdu na wakacje za granicą. Dlatego nigdy nie planuje urlopu z dużym wyprzedzeniem, bo często rezerwuje ostatnie miejsca tuż przed wylotem. Robert El Gendy podkreśla, że ze względu na wysokie ceny żywności i miejsc hotelowych w polskich kurortach woli polecieć do innego kraju, gdzie ma gwarancję dobrej pogody, atrakcyjnej lokalizacji i wyśmienitego jedzenia. Jak tylko może, stara się unikać paragonów grozy i przykrych niespodzianek.