Domowy warsztat kulinarny
Kuchnia jest miejscem zarezerwowanym nie tylko dla doświadczonych kucharzy, ale również dla młodych poszukiwaczy gastronomicznych przygód. Wspólne gotowanie to dobra okazja do nabycia nowych umiejętności i poszerzenia kręgu zainteresowań. O tym, jak połączyć przyjemne z pożytecznym i zarażać pasją do gotowania rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.
Smaki dzieciństwa, bardziej niż z ulubionymi łakociami, kojarzą się z zaciszem domowej kuchni i bliskimi, z którymi zwykliśmy spędzać tam czas. Uczestnictwo w przygotowaniu dań z przepisów rodzinnej książki kucharskiej nie tylko pomaga zachować tradycję, ale jest również okazją do nabycia umiejętności pozwalających odtworzyć jej smak w przyszłości. – Do wielu przepisów, które pamiętam z najmłodszych lat wracam bardzo często zarówno w domu, jak i w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety. Wbrew pozorom to nie efekt końcowy, a cały proces przygotowania posiłku przynosi mi najwięcej radości. Gotowanie zawsze sprawia mi ogromną przyjemność bez względu na to czy dania podaję na rodzinnym stole, czy jako szef kuchni serwuję je Klientom wprost pod drzwi ich domów – mówi Jakub Kuroń, szef kuchni w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety.
Przestrzeń dla wyobraźni
Przygotowanie posiłków może przynieść wiele radości i satysfakcji zarówno rodzicom, jak i dzieciom. Wspólne wysiłki podejmowane w kuchni to nie tylko dobry sposób na przekazanie kulinarnych wskazówek, ale też okazja do kreatywnego spędzenia czasu. Aby skutecznie zachęcić członków rodziny do wspólnych kuchennych wariacji, warto postawić na proste przepisy, jak np. kruche ciasteczka czy muffiny. – Wbrew pozorom to najprostsze receptury przynoszą najwięcej frajdy. Klasyczne drożdżowe ciasto jest odporne na długie wyrabianie, które niekiedy zdaje się być najciekawszym etapem dla najmłodszych. Przygotowanie muffinek czy innego rodzaju ciasteczek zajmuje niewiele czasu, a ich ozdabianie to etap, w którym młodzi kulinarni pomocnicy mogą poluzować wodze fantazji – dodaje ekspert. Co ważniejsze, elementy dekoracyjne w prosty sposób możemy przygotować samodzielnie, otrzymując ich zdrową, domową wersję. Sztuczne barwniki śmiało możemy zastąpić naturalnymi sięgając po buraka czy owoce o intensywnej barwie jak, np. malina, truskawka lub jagoda. Uzyskany owocowy wywar wystarczy połączyć z lukrem, a gęsta konsystencja barwnika otrzymanego przez gotowanie buraka, może być wykorzystana również samodzielnie. Zdrową alternatywą ciekawych zdobień są również bakalie, czy orzechy których różnorodność kolorów i kształtów nada charakteru naszym wypiekom.
Miłośnikom deserów na zimno proponujemy sięgnąć po domowej roboty lody. Do ich przyrządzenia wystarczy paczka mrożonych, zblendowanych owoców i serek typu mascarpone lub homogenizowany o ulubionym smaku. Powyższe składniki wystarczy wymieszać i schłodzić w zamrażarce, a następnie serwować z wybranymi dodatkami, np. domowymi powidłami. Prosty sposób przygotowania nie tylko daje możliwość do wykazania się najmłodszym, ale również jest okazją do skosztowania smakowitych łakoci w zdrowej wersji.
PRZEPIS OD JAKUBA KURONIA
Smaczne i proste muffinki z czekoladą :
- W misce łączymy 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodajemy szklankę mleka, jajko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 100 ml oleju roślinnego.
- Całość dokładnie mieszamy, a następnie do papierowych foremek wkładamy po łyżce przygotowanej masy. Po środku umieszczamy kostkę czekolady, przykrywamy kolejną porcją ciasta i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Do dekoracji wykorzystujemy lukier królewski zabarwiony naturalnym barwnikiem :
- Za pomocą wyciskarki lub sokowirówki przygotowujemy sok z 1 buraka.
- Otrzymany napój gotujemy z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami soku z cytryny, przez ok. 8-10 minut, do momentu zgęstnienia.
- Za pomocą miksera mieszamy 1 białko z ok. 1,5 szklanki cukru pudru i łyżeczką soku z cytryny, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
- Dodajemy kilka kropel barwnika z buraka (analogicznie można wykorzystać barwniki z owoców), a po dokładnym wymieszaniu przechodzimy do ozdobienia upieczonych muffinek.
Tradycja zawsze pod ręką
Rodzinne gotowanie może okazać się również inspiracją do stworzenia nowych receptur, które wzbogacą zbiór domowych przepisów. Klasyczny notes, czy nieco nowocześniejsza forma e-booka, w którym możemy zamieścić również zdjęcie autorskiej potrawy, to dobry sposób na przechowanie kulinarnych wspomnień i ciekawych pomysłów. – Proste w przygotowaniu dania dają jednocześnie możliwość do małych eksperymentów. Jako szef kuchni w Kuroniowie Diety, bardzo często powołuję się na pomysły, pojawiające się w trakcie weekendowego gotowania z najbliższymi. Dzięki temu mam możliwość dostarczania posiłków pachnących domem tym, którzy nie zawsze mają czas na ich przygotowanie - mówi Jakub Kuroń, szef kuchni w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety.
Wspólne podejmowanie nowych kulinarnych wyzwań to dobry sposób na zabicie nudy i dawkę ciekawych wrażeń. Oprócz czasu spędzonego z bliskimi to również nowe inspiracje i pomysły, przydatne niejednemu miłośnikowi smakowitych wyrobów. Wśród codziennych aktywności warto postawić na te, które oprócz przyjemności i rozrywki dają szansę na rozwój umiejętności i stworzenie własnej, rodzinnej tradycji.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.