Komunikaty PR

Domowy warsztat kulinarny

2020-05-27  |  14:55
Biuro prasowe

Kuchnia jest miejscem zarezerwowanym nie tylko dla doświadczonych kucharzy, ale również dla młodych poszukiwaczy gastronomicznych przygód. Wspólne gotowanie to dobra okazja do nabycia nowych umiejętności i poszerzenia kręgu zainteresowań. O tym, jak połączyć przyjemne z pożytecznym i zarażać pasją do gotowania rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

Smaki dzieciństwa, bardziej niż z ulubionymi łakociami, kojarzą się z zaciszem domowej kuchni i bliskimi, z którymi zwykliśmy spędzać tam czas. Uczestnictwo w przygotowaniu dań z przepisów rodzinnej książki kucharskiej nie tylko pomaga zachować tradycję, ale jest również okazją do nabycia umiejętności pozwalających odtworzyć jej smak w przyszłości. – Do wielu przepisów, które pamiętam z najmłodszych lat wracam bardzo często zarówno w domu, jak i w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety. Wbrew pozorom to nie efekt końcowy, a cały proces przygotowania posiłku przynosi mi najwięcej radości. Gotowanie zawsze sprawia mi ogromną przyjemność bez względu na to czy dania podaję na rodzinnym stole, czy jako szef kuchni serwuję je Klientom wprost pod drzwi ich domów – mówi Jakub Kuroń, szef kuchni w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety.

Przestrzeń dla wyobraźni

Przygotowanie posiłków może przynieść wiele radości i satysfakcji zarówno rodzicom, jak i dzieciom. Wspólne wysiłki podejmowane w kuchni to nie tylko dobry sposób na przekazanie kulinarnych wskazówek, ale też okazja do kreatywnego spędzenia czasu. Aby skutecznie zachęcić członków rodziny do wspólnych kuchennych wariacji, warto postawić na proste przepisy, jak np. kruche ciasteczka czy muffiny. – Wbrew pozorom to najprostsze receptury przynoszą najwięcej frajdy. Klasyczne drożdżowe ciasto jest odporne na długie wyrabianie, które niekiedy zdaje się być najciekawszym etapem dla najmłodszych. Przygotowanie muffinek czy innego rodzaju ciasteczek zajmuje niewiele czasu, a ich ozdabianie to etap, w którym młodzi kulinarni pomocnicy mogą poluzować wodze fantazji – dodaje ekspert. Co ważniejsze, elementy dekoracyjne w prosty sposób możemy przygotować samodzielnie, otrzymując ich zdrową, domową wersję. Sztuczne barwniki śmiało możemy zastąpić naturalnymi sięgając po buraka czy owoce o intensywnej barwie jak, np. malina, truskawka lub jagoda. Uzyskany owocowy wywar wystarczy połączyć z lukrem, a gęsta konsystencja barwnika otrzymanego przez gotowanie buraka, może być wykorzystana również samodzielnie.  Zdrową alternatywą ciekawych zdobień są również bakalie, czy orzechy  których różnorodność kolorów i kształtów nada charakteru naszym wypiekom.

Miłośnikom deserów na zimno proponujemy sięgnąć po domowej roboty lody. Do ich przyrządzenia wystarczy paczka mrożonych, zblendowanych owoców i serek typu mascarpone lub homogenizowany o ulubionym smaku. Powyższe składniki wystarczy wymieszać i schłodzić w zamrażarce, a następnie serwować z wybranymi dodatkami, np. domowymi powidłami. Prosty sposób przygotowania nie tylko daje możliwość do wykazania się najmłodszym, ale również jest okazją do skosztowania smakowitych łakoci w zdrowej wersji.

PRZEPIS OD JAKUBA KURONIA

Smaczne i proste muffinki z czekoladą :

  1. W misce łączymy 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  2. Dodajemy szklankę mleka, jajko, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 100 ml oleju roślinnego.
  3. Całość dokładnie mieszamy, a następnie do papierowych foremek wkładamy po łyżce przygotowanej masy. Po środku umieszczamy kostkę czekolady, przykrywamy kolejną porcją ciasta i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C.

Do dekoracji wykorzystujemy lukier królewski zabarwiony naturalnym barwnikiem :

  1. Za pomocą wyciskarki lub sokowirówki przygotowujemy sok z 1 buraka.
  2. Otrzymany napój gotujemy z łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami soku z cytryny, przez ok. 8-10 minut, do momentu zgęstnienia.
  3. Za pomocą miksera mieszamy 1 białko z ok. 1,5 szklanki cukru pudru i łyżeczką soku z cytryny, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
  4. Dodajemy kilka kropel barwnika z buraka (analogicznie można wykorzystać barwniki z owoców), a po dokładnym wymieszaniu przechodzimy do ozdobienia upieczonych muffinek.

Tradycja zawsze pod ręką

Rodzinne gotowanie może okazać się również inspiracją do stworzenia nowych receptur, które wzbogacą zbiór domowych przepisów. Klasyczny notes, czy nieco nowocześniejsza forma e-booka, w którym możemy zamieścić również zdjęcie autorskiej potrawy, to dobry sposób na przechowanie kulinarnych wspomnień i ciekawych pomysłów. – Proste w przygotowaniu dania dają jednocześnie możliwość do małych eksperymentów. Jako szef kuchni w Kuroniowie Diety, bardzo często powołuję się na pomysły, pojawiające się w trakcie weekendowego gotowania z najbliższymi. Dzięki temu mam możliwość dostarczania posiłków pachnących domem tym, którzy nie zawsze mają czas na ich przygotowanie - mówi Jakub Kuroń, szef kuchni w cateringu dietetycznym Kuroniowie Diety.

Wspólne podejmowanie nowych kulinarnych wyzwań to dobry sposób na zabicie nudy i dawkę ciekawych wrażeń. Oprócz czasu spędzonego z bliskimi to również nowe inspiracje i pomysły, przydatne niejednemu miłośnikowi smakowitych wyrobów. Wśród codziennych aktywności warto postawić na te, które oprócz przyjemności i rozrywki dają szansę na rozwój umiejętności i stworzenie własnej, rodzinnej tradycji.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Centrum Riviera w Gdyni: wakacyjne warsztaty architektoniczne dla dzieci Biuro prasowe
2024-07-04 | 12:45

Centrum Riviera w Gdyni: wakacyjne warsztaty architektoniczne dla dzieci

W gdyńskim Centrum Riviera w każdy wtorek tegorocznych wakacji odbędą się warsztaty architektoniczne dla dzieci i młodzieży. To wynik współpracy centrum z Gdyńskim Szlakiem
Dziecko Zostań architektem własnych marzeń! Warsztaty budowania z klocków w CH Targówek!
2024-07-03 | 13:00

Zostań architektem własnych marzeń! Warsztaty budowania z klocków w CH Targówek!

Spędź z nami kreatywne wakacje w mieście! Warszawskie centrum handlowe Targówek zaprasza wszystkie dzieci do udziału w Wakacyjnej Akademii Budowania! Przez cały lipiec najmłodsi
Dziecko Minionki przejmują Promenadę! Odwiedź centrum i spotkaj się z żółtymi stworkami
2024-07-03 | 12:00

Minionki przejmują Promenadę! Odwiedź centrum i spotkaj się z żółtymi stworkami

Premiera nowego filmu o Minionkach już w ten piątek! Przystankiem na trasie promującej nowe przygody Minionków jest warszawskie centrum handlowe Promenada, w którym zaplanowano

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.