Dzieci jedzą za mało produktów zbożowych, a ich najczęstszym wyborem są makarony
Większość rodziców deklaruje, że ich dzieci zjadają średnio co najmniej 4 posiłki dziennie. Wśród grup produktów spożywanych przez najmłodszych przetwory zbożowe są dopiero na czwartym miejscu, gdzie ostatnie, piąte, zajmują cukier i słodycze. W jadłospisie dzieci dominują produkty z pszenicy, zostawiając daleko w tyle przetwory z innych zbóż. To wyniki badania[1] zrealizowanego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe– pyszne i zdrowe!”. Rezultaty sondażu komentują dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska, ekspertki kampanii.
Zbyt mało produktów zbożowych
Według większości ankietowanych (73%) podstawą codziennego jadłospisu dzieci są owoce i warzywa,
a zaraz za nimi - mleko i nabiał. Mięso, wędliny, ryby i jaja, jako produkty często spożywane przez najmłodszych, wymieniło niemal 2/3 opiekunów. Przetwory zbożowe zajmują dopiero czwartą pozycję wśród wszystkich grup produktów, o które pytano w sondażu – niespełna połowa rodziców deklaruje ich obecność w diecie dziecka.
- Przy tworzeniu codziennych posiłków dla dzieci warto pamiętać o zasadach, które doskonale obrazuje Talerz Zdrowego Żywienia, opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH. Pokazuje on zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie: połowę talerza zajmują na nim warzywa i owoce (z przewagą warzyw), 1/4 talerza - produkty zbożowe, a pozostałą ćwiartkę - produkty będące źródłem białka (drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja, produkty mleczne). Codziennie dla prawidłowego rozwoju dziecko powinno zjeść co najmniej 3 porcje produktów i przetworów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Jakie zboża dzieci jedzą najczęściej?
Najpopularniejszymi przetworami zbożowymi spożywanymi w domach respondentek są te z pszenicy. Blisko połowa badanych wskazuje na ryż, a nieco mniejszy odsetek wybiera produkty z żyta.
Przetwory z jakich zbóż najczęściej spożywa się w Twoim domu?
- W diecie naszych dzieci nie doceniamy takich zbóż, jak jęczmień, kukurydza, gryka czy proso. Produkty zbożowe stanowią bardzo różnorodną grupę i z tego względu charakteryzują się dużym zróżnicowaniem zarówno w zakresie składu, jak i wartości odżywczej. W zbilansowanej diecie jest miejsce dla wszystkich produktów żywieniowych, a zboża powinny stanowić jej dużą część – podkreśla Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Najlepszy makaron!
Wśród produktów zbożowych, które najczęściej jedzą polskie dzieci, znajdują się: pieczywo, makarony i płatki. Najrzadziej natomiast na ich talerzach pojawiają się otręby i musli.
Z kolei do najbardziej ulubionych przez dzieci wyrobów ze zbóż należą: makarony, płatki, pieczywo i dania mączne.
Które produkty zbożowe Twoje dziecko lubi najbardziej
[1] Sondaż zrealizowany przez SW Research Agencję Badań Rynku i Opinii metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowym SW Panel, na reprezentatywnej próbie matek dzieci do lat 18 (N=505), w marcu 2024 r.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.