Dzisiaj Europejski Dzień Śniadania – jak można świętować go z maluszkiem?
Okres wczesnego dzieciństwa to czas, w którym kształtują się nawyki żywieniowe i preferencje smakowe. Właśnie wtedy maluch bardzo szybko nabywa nowe umiejętności i jest szczególnie otwarty na doświadczenia – to niepowtarzalna okazja, aby przyzwyczajać go do regularnego jedzenia śniadań!
Wspólnie z rodziną
Prawidłowe nawyki żywieniowe wykształcone i utrwalane w okresie 1000 pierwszych dni życia mają dużą szansę być powielane przez dziecko w odległej przyszłości. Rodzice już od początku mogą decydować o sposobie komponowania diety malucha, dlatego kiedy tylko jest to możliwe, warto jeść śniadanie razem z nim. Dzieci uwielbiają jedzenie w towarzystwie najbliższych i to właśnie od nich – dorosłych – uczą się dobrych przyzwyczajeń.
Nauka jedzenia śniadań to wielki krok w kierunku regularnego spożywania 5 posiłków dziennie[1] i jedna z podstawowych zasad prawidłowego odżywiania. To dobry nawyk, który warto zacząć utrwalać już od wczesnego dzieciństwa. |
Poranny posiłek powinien być wartościowy
Przyzwyczajanie malucha do regularnego spożywania śniadań to nie wszystko. Większość dzieci w początkowym okresie rozwojowym jest w ciągłym ruchu, w związku z czym ich zapotrzebowanie na energię i wiele składników pokarmowych jest bardzo wysokie. Węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy i składniki mineralne to niezbędne elementy codziennej diety, które powinny znajdować się w każdym wartościowym śniadanku malucha.
Kaszka? Znakomity pomysł!
Intensywnie rozwijający się organizm niemowlęcia czy małego dziecka czerpie niezbędną energię m.in. z węglowodanów zawartych w zbożach. Czy wiesz, że zbożowa kaszka przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu stanowi dla niego pełnowartościowy[2] posiłek i ma konsystencję dopasowaną do potrzeb i umiejętności dziecka? Podając ją na śniadanie, rodzice wspierają prawidłowy rozwój młodego organizmu. Przykładem są kaszki BoboVita – oto 3 powody, dla których warto podawać je każdego dnia:
- zawierają cenne witaminy* (A, C, D, E, B1, B6, biotynę),
- zawierają ważne składniki mineralne*, takie jak wapń, żelazo i jod,
- są dostępne w wielu uwielbianych przez dzieci smakach.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Kaszki BoboVita zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminę B1, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego u niemowląt i małych dzieci.
* Dotyczy kaszek mlecznych BoboVita, które zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminy A, D i wapń. Bezmleczne kaszki BoboVita zawierają cynk, żelazo i wapń. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko śliwka zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko witaminę B1.
[1] https://media.nutriciastatic.com/uploads/media/5a27e7c7ac319/schemat-zywienia-niemowlat-1.pdf
[2] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.
Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie
Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
„Mój zaczarowany świat” – startuje konkurs dla przedszkoli w całej Polsce
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.