Ekodieta dla malucha – co warto o niej wiedzieć?
Ekodieta dla malucha – co warto o niej wiedzieć?
Wartościowe wybory żywieniowe i ich pozytywny wpływ na losy planety to coraz bardziej istotna kwestia dla współczesnych rodziców. Sięganie po produkty, których składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego, to ważny krok w trosce o środowisko, a co za tym idzie – w trosce o przyszłość dziecka. Dostęp do tego rodzaju żywności jest coraz szerszy, jednak czy każdy produkt z napisem „eko” lub „bio” będzie odpowiedni dla delikatnego organizmu malucha?
Wyjątkowe potrzeby malucha na pierwszym miejscu
Rozwój dziecka w pierwszych latach życia jest bardzo intensywny – kształtuje się m.in. metabolizm czy układ pokarmowy. Do zaspokojenia potrzeb żywieniowych w tym szczególnym okresie młody organizm wymaga właściwie skomponowanej diety – innej niż osoba dorosła. Właśnie dlatego wybierając żywność dla malucha, warto przede wszystkim sięgać po taką ze składnikami podlegającymi bardzo restrykcyjnym normom jakości oraz zbilansowaną pod względem wartości odżywczej. Produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci – bez względu na to, czy zawarte w nich składniki pochodzą z rolnictwa konwencjonalnego, czy ekologicznego – spełniają surowe normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej, a ich skład jest dopasowany do wymagań żywieniowych młodego organizmu. Cechą charakterystyczną takich produktów jest widoczne na opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6. czy 8. miesiącu życia), które pomaga dokonać wyboru w oparciu o etap rozwoju niemowlęcia.
ABC rolnictwa ekologicznego Świadomość dotycząca wpływu produkcji żywności na środowisko naturalne rośnie, a wraz z nią zainteresowanie produktami, których składniki pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Takie rolnictwo – w odróżnieniu do konwencjonalnego (tradycyjnego) – charakteryzuje się przede wszystkim innym rodzajem stosowanych praktyk.
|
Jakie oznaczenia świadczą o tym, że produkt przeznaczony dla niemowlęcia jest ekologiczny?
Żywność odpowiednia dla najmłodszych posiada na opakowaniu widoczne wskazanie wieku. Jeśli jednak rodzice chcą komponować jadłospis malucha z uwzględnieniem produktów ekologicznych, to oprócz wspomnianego oznaczenia wieku powinni zwracać również uwagę na to, czy etykieta tego typu produktu zawiera unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Euroliść), numer jednostki certyfikującej i kraj pochodzenia surowców. Te wszystkie informacje dają rodzicom zapewnienie, że dana żywność jest dopasowana do szczególnych potrzeb najmłodszych oraz spełnia wymagania rolnictwa ekologicznego.
Wybór dobry dla dziecka i dobry dla planety
Rodzice, którym zależy na uwzględnianiu w diecie swoich dzieci żywności ekologicznej, mogą znaleźć na rynku bogatą ofertę produktów przeznaczonych specjalnie dla najmłodszych – ze składnikami z ekologicznych upraw i hodowli. Przykładem jest linia BoboVita Bio, do której należą między innymi pyszne pełnowartościowe posiłki z wartościowymi warzywami pochodzącymi w 100% z certyfikowanych ekologicznych upraw, a także z mięsem w 100% z certyfikowanych ekologicznych hodowli, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt. Produkty te powstają z myślą o dobru planety – różnorodności biologicznej, kondycji gleby oraz źródłach wody, a ponadto są bez konserwantów*, bez barwników* oraz bez wzmacniaczy smaku*. Dzięki temu opiekunowie mogą mieć pewność, że ich maluch – już od początku rozszerzania diety – dostaje to, co dobre – w trosce o środowisko naturalne i z myślą o jego przyszłości.
* Zgodnie z przepisami prawa dla tej kategorii produktów.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.