Ekologiczne produkty dla najmłodszych. Dowiedz się, co je wyróżnia
Współcześni rodzice podejmują coraz bardziej wartościowe decyzje dotyczące żywienia swoich dzieci – zwracają uwagę na jakość produktu czy jego skład. Wielu opiekunom zależy również na trosce o środowisko, dlatego zarówno dla siebie, jak i dla dziecka sięgają po żywność ekologiczną. Producenci żywności dla najmłodszych nie pozostają bez odpowiedzi na te oczekiwania, dołączając do swojej oferty posiłki, przeciery i musy owocowe w wygodnych tubkach ze składnikami z rolnictwa ekologicznego, które – tak jak inne produkty dla maluchów – są w pełni bezpieczne dla młodego organizmu. Jaka jest zatem różnica między żywnością ekologiczną dla najmłodszych a tą tradycyjną? Odpowiadamy.
Ekologiczny i bezpieczny wybór
Wybierając żywność dla swojego dziecka, rodzice coraz częściej kierują się wpływem jej produkcji na środowisko – poszukują więc produktów oznaczonych jako bio czy eko. Przed podjęciem decyzji warto jednak zwrócić uwagę, że nie każda żywność ekologiczna będzie bezpieczna dla delikatnego organizmu niemowlęcia. Jest on bowiem bardzo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym również spożywaną żywność.
Wskazówka dla ekorodzica
Jeśli mama czy tata poszukuje dla malucha produktu ekologicznego, pierwszym drogowskazem jest właściwe oznaczenie na opakowaniu – unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Euroliść), numer jednostki certyfikującej i kraj pochodzenia surowców. Oprócz właściwych oznaczeń, produkty ekologiczne dla najmłodszych posiadają również widoczne na opakowaniu wskazanie wieku, np. po 8. miesiącu życia. To dla rodziców zapewnienie, że dany produkt spełnia surowe normy jakości i jest dopasowany do szczególnych wymagań żywieniowych najmłodszych dzieci.
Pamiętaj! Wszystkie produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, czyli te, które posiadają na opakowaniu wskazanie wieku, muszą spełniać wyjątkowo surowe normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej. Oznacza to, że bez względu na to, czy zawarte w nich składniki pochodzą z rolnictwa tradycyjnego, czy ekologicznego – są w pełni bezpieczne dla młodego organizmu. |
Eko charakterystyka
Różnice między rolnictwem ekologicznym a tradycyjnym dotyczą między innymi stosowanych praktyk – sposobu upraw i hodowli. W produktach bio znajdują się składniki roślinne, pochodzące z upraw, w których stosowane są metody polegające na zwiększeniu ilości materii organicznej gleby oraz zapobieganiu jej erozji. W takich uprawach nie dopuszcza się stosowania mineralnych nawozów azotowych, a zapobieganie szkodom i chorobom roślin polega na wykorzystywaniu metod biologicznych lub odpowiednio dobranego płodozmianu. Natomiast jeśli produkt zawiera mięso, pochodzi ono z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, czyli takich, w których korzysta się z ekologicznych pasz, a zwierzęta utrzymywane są w odpowiednich warunkach – bez profilaktycznego stosowania syntetycznych weterynaryjnych produktów leczniczych, hormonów czy antybiotyków.
Dobre dla dziecka, dobre dla planety
Z myślą o rodzicach, którym zależy na podawaniu swoim dzieciom żywności ekologicznej, powstała linia produktów BoboVita Bio – posiłków, przecierów owocowych oraz musów owocowych w wygodnych tubkach. To propozycje dopasowane do szczególnych wymagań najmłodszych, które zawierają starannie wyselekcjonowane warzywa, owoce oraz mięso pochodzące wyłącznie ze 100% certyfikowanych ekologicznych upraw i hodowli, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt. Dzięki ich unikalnym recepturom, które zgodnie z przepisami prawa są bez konserwantów, bez barwników i bez wzmacniaczy smaku, maluch już od początku rozszerzania diety dostaje to, co dla niego dobre – w trosce o środowisko naturalne i z myślą o jego przyszłości.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.