Ekologiczne produkty dla najmłodszych. Dowiedz się, co je wyróżnia
Współcześni rodzice podejmują coraz bardziej wartościowe decyzje dotyczące żywienia swoich dzieci – zwracają uwagę na jakość produktu czy jego skład. Wielu opiekunom zależy również na trosce o środowisko, dlatego zarówno dla siebie, jak i dla dziecka sięgają po żywność ekologiczną. Producenci żywności dla najmłodszych nie pozostają bez odpowiedzi na te oczekiwania, dołączając do swojej oferty posiłki, przeciery i musy owocowe w wygodnych tubkach ze składnikami z rolnictwa ekologicznego, które – tak jak inne produkty dla maluchów – są w pełni bezpieczne dla młodego organizmu. Jaka jest zatem różnica między żywnością ekologiczną dla najmłodszych a tą tradycyjną? Odpowiadamy.
Ekologiczny i bezpieczny wybór
Wybierając żywność dla swojego dziecka, rodzice coraz częściej kierują się wpływem jej produkcji na środowisko – poszukują więc produktów oznaczonych jako bio czy eko. Przed podjęciem decyzji warto jednak zwrócić uwagę, że nie każda żywność ekologiczna będzie bezpieczna dla delikatnego organizmu niemowlęcia. Jest on bowiem bardzo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym również spożywaną żywność.
Wskazówka dla ekorodzica
Jeśli mama czy tata poszukuje dla malucha produktu ekologicznego, pierwszym drogowskazem jest właściwe oznaczenie na opakowaniu – unijne logo żywności ekologicznej (tzw. Euroliść), numer jednostki certyfikującej i kraj pochodzenia surowców. Oprócz właściwych oznaczeń, produkty ekologiczne dla najmłodszych posiadają również widoczne na opakowaniu wskazanie wieku, np. po 8. miesiącu życia. To dla rodziców zapewnienie, że dany produkt spełnia surowe normy jakości i jest dopasowany do szczególnych wymagań żywieniowych najmłodszych dzieci.
Pamiętaj! Wszystkie produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, czyli te, które posiadają na opakowaniu wskazanie wieku, muszą spełniać wyjątkowo surowe normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej. Oznacza to, że bez względu na to, czy zawarte w nich składniki pochodzą z rolnictwa tradycyjnego, czy ekologicznego – są w pełni bezpieczne dla młodego organizmu. |
Eko charakterystyka
Różnice między rolnictwem ekologicznym a tradycyjnym dotyczą między innymi stosowanych praktyk – sposobu upraw i hodowli. W produktach bio znajdują się składniki roślinne, pochodzące z upraw, w których stosowane są metody polegające na zwiększeniu ilości materii organicznej gleby oraz zapobieganiu jej erozji. W takich uprawach nie dopuszcza się stosowania mineralnych nawozów azotowych, a zapobieganie szkodom i chorobom roślin polega na wykorzystywaniu metod biologicznych lub odpowiednio dobranego płodozmianu. Natomiast jeśli produkt zawiera mięso, pochodzi ono z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, czyli takich, w których korzysta się z ekologicznych pasz, a zwierzęta utrzymywane są w odpowiednich warunkach – bez profilaktycznego stosowania syntetycznych weterynaryjnych produktów leczniczych, hormonów czy antybiotyków.
Dobre dla dziecka, dobre dla planety
Z myślą o rodzicach, którym zależy na podawaniu swoim dzieciom żywności ekologicznej, powstała linia produktów BoboVita Bio – posiłków, przecierów owocowych oraz musów owocowych w wygodnych tubkach. To propozycje dopasowane do szczególnych wymagań najmłodszych, które zawierają starannie wyselekcjonowane warzywa, owoce oraz mięso pochodzące wyłącznie ze 100% certyfikowanych ekologicznych upraw i hodowli, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt. Dzięki ich unikalnym recepturom, które zgodnie z przepisami prawa są bez konserwantów, bez barwników i bez wzmacniaczy smaku, maluch już od początku rozszerzania diety dostaje to, co dla niego dobre – w trosce o środowisko naturalne i z myślą o jego przyszłości.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz
Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.
Problemy społeczne
37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.