Komunikaty PR

Indyk – pierwsze mięso dla dziecka

2020-01-13  |  01:00

Indyk – pierwsze mięso dla dziecka

Okres między 17 a 26 tygodniem życia dziecka, kiedy to pierwszy raz otrzymuje ono posiłki inne niż mleko mamy czy mleko modyfikowane, jest wyjątkowy dla całej rodziny. To dobry moment na weryfikację nawyków żywieniowych wszystkich jej członków, np. w kwestii mięsa, które na co dzień trafia na domowy stół. Jednym z pierwszych produktów, który rodzice wybierają dla małego dziecka jest indyk. Oto kilka faktów, potwierdzających ten rozsądny wybór na początek przygody z nowymi smakami. 

Dobre wybory na start

Rozszerzanie diety, które jest wyzwaniem dla całej rodziny, zazwyczaj zaczyna się od poszukiwania produktów bogatych w ważne witaminy i składniki mineralne, istotne na wczesnym etapie rozwoju dziecka. Do gotowanych warzyw, kasz czy zup idealnie pasuje indycze mięso. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej. Ponadto indyk jest źródłem witamin B2, B3, B6, B12, D, potasu, fosforu oraz cynku.

Witaminy D i B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, potas – w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, cynk – w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a fosfor – w utrzymaniu zdrowych kości i zębów[1].

Produkty dla alergików

Mięso jest istotnym składnikiem zróżnicowanej diety dziecka.
Z tego względu warto, aby pojawiło się ono na talerzu niemowlęcia już niemal na samym początku przygody z rozszerzaniem diety.  Jak każdy nowy produkt budzi ono pewne obawy rodziców. Uniwersalna zasada to – zachować czujność i sprawdzić reakcję organizmu dziecka na każdy z podawanych produktów.

W przypadku stwierdzonej alergii pokarmowej podstawą leczenia jest eliminacja danego składnika diety. Dla organizmu maluszka oznacza to szansę na „wyciszenie” układu immunologicznego i uniknięcie tzw. „marszu alergicznego”[2]. W przypadku konieczności wyłączenia z pożywienia mięsa wołowego, cielęcego czy kurczaka, należy zapewnić dziecku inne źródło cennych składników pokarmowych, m.in. białka i żelaza[3] – mówi dr  inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk.

Zanim trafi na talerze

Bezpieczeństwo produktów nabiera szczególnego znaczenia, kiedy mówimy o komponowaniu posiłków dla dziecka. W tym przypadku bezwzględnie ważne jest przestrzeganie terminów ich przydatności do spożycia oraz odpowiednie przechowywanie, zgodnie z zaleceniami producentów. Ci z kolei muszą stosować się do rygorystycznych przepisów krajowych oraz przepisów Unii Europejskiej dotyczących bezpieczeństwa procesu produkcji żywności. Wyroby podlegają kontroli jakości wewnątrz zakładu, jak i kontroli inspekcji weterynaryjnej. Dodatkowo, wybrani wytwórcy, chcący wziąć pełną odpowiedzialność za swoje wyroby, decydują się na pełną integrację produkcji, wynikającą ze stosowania zasady „od pola do stołu”, która zakłada kontrolę wszystkich etapów produkcji – od paszy aż do półki sklepowej.

W żywieniu indyków stosowane są surowce paszowe o wysokiej wartości pokarmowej i jakości higienicznej. Wytwórnie pasz kontrolują także stan mikrobiologiczny gotowych mieszanek pełnoporcjowych, trafiających do ferm indyczych. Warunki utrzymania indyków, tj. mikroklimat w pomieszczeniach (w tym stały dopływ świeżego powietrza), zagęszczenie i możliwość swobodnego przemieszczania się ptaków, stały dostęp do paszy i wody pitnej, są zgodne z wysokimi standardami dobrostanu określonymi przez UE[4] – komentuje prof. dr hab. Jan Jankowski z katedry Drobiarstwa Wydziału Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Przygoda ze smakiem nie tylko dla najmłodszych

Moment, w którym dziecko zaczyna poznawać nowe smaki, może być przygodą dla całej rodziny. To czas, w którym rodzice z jednej strony zaczynają kształtować dobre nawyki żywieniowe najmłodszych, z drugiej – mogą zweryfikować dotychczasowy jadłospis i wprowadzić do domowego menu więcej wartościowych produktów. Jednym z nich może być mięso z indyka.

----
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) działa nieprzerwalnie od 28 lat. Aktualnie zrzesza
110 członków reprezentujących hodowlę, reprodukcję i wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, a także produkcję i sprzedaż mięsa drobiowego oraz jego przetworów i jaj konsumpcyjnych, produkcję pasz dla drobiu, produkcję towarzyszącą. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie. KRD-IG prowadzi szeroką działalność dydaktyczną i naukową związaną
z sektorem drobiarskim.

Celem działalności KRD-IG jest m.in. stały rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych.

Ponadto, na podstawie upoważnienia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, KRD-IG podejmuje zadania z zakresu konstrukcji i realizacji programów hodowlanych, wykonywania oceny wartości użytkowej i hodowlanej drobiu, prowadzenia ksiąg hodowlanych i rejestrów mieszańców drobiu.
----
Więcej informacji:
www.wingsofquality.eu

 


[1] M. Michalczuk, A. Siennicka:  „Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu”.  SGGW  Warszawa; Przegląd hodowlany nr 11/2010.

[2] G. Swincow, G. Czerwionka-Szaflarska: „Symptomatologia chorób alergicznych u dzieci – marsz alergiczny”, Pediatr Pol 2010; 85 (2):141-147.

[3] Szajewska H. i wsp. „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci”. Standardy medyczne/Pediatria 2014; 11:321-338.

[4] J. Jankowski, „Hodowla i użytkowanie drobiu”, PWRi Warszawa, 2012.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze Biuro prasowe
2024-04-24 | 13:00

Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze

W najbliższy czwartek – 25 kwietnia 2024 roku, w Auli im. Kazimierza Lepszegow budynku Rektoratu Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Bankowej 12 w Katowicach o godz. 11.00
Dziecko Przygoda – nie może jej zabraknąć podczas zabawy z dzieckiem
2024-04-24 | 01:00

Przygoda – nie może jej zabraknąć podczas zabawy z dzieckiem

Otaczający nas świat to obszar nieograniczonych możliwości, który najlepiej poznawać poprzez małe i duże przygody! Poszukiwanie skarbów, podchody, biwaki czy wycieczki
Dziecko Dziś obchodzimy Dzień Ziemi. Zaszczepmy w dzieciach miłość do ekologii
2024-04-23 | 01:00

Dziś obchodzimy Dzień Ziemi. Zaszczepmy w dzieciach miłość do ekologii

Ochrona środowiska i poszerzanie świadomości ekologicznej to główne postulaty dzisiejszego święta. Jak zaś przekonać nasze dzieci do dbania o przyrodę przez cały rok? Jak pokazać

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Zazwyczaj dostaję fajne prezenty. Najbardziej cieszy mnie, jak ktoś mi coś namaluje albo napisze wiersz

Aktorkę można teraz oglądać między innymi w spektaklu „Wyjątkowy prezent” w reżyserii Tomasza Sapryka. Dzięki tej sztuce widzowie mogą się przekonać, że wyszukany, drogi i niezwykle odważny upominek nie tylko może zepsuć urodzinową imprezę, ale także relacje rodzinne i przyjacielskie. Aleksandra Popławska zdaje sobie sprawę z tego, że wiele osób ma nie lada dylemat, co podarować komuś z okazji urodzin czy imienin. Jednocześnie podkreśla, że ona sama nigdy nie dostała nietrafionego prezentu, który szybko wylądował w koszu.

Media

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Mamy wieloletnie doświadczenie telewizyjne. To nam pozwoliło zbudować wideopodcast „Serio?” od strony merytorycznej i technicznej

Po zwolnieniu z TVP Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski ruszyli na podbój YouTube’a. Do autorskiego wideopodcastu „Serio?” para zamierza zapraszać gości, którzy działają na różnych płaszczyznach, mają nietuzinkowe pasje i swoim postępowaniem dają dobry przykład innym. Prezenterzy wierzą, że ich nowy projekt z odcinka na odcinek będzie się cieszył coraz większą popularnością. Na razie obserwuje ich ok. 5 tys. subskrybentów. Obydwoje zapewniają, że nie boją się nowych wyzwań zawodowych, a satysfakcję sprawia im to, że przy realizacji nagrań mogą w pełni wykorzystać swoje doświadczenie telewizyjne.

Edukacja

Co piąte polskie dziecko padło ofiarą cyberprzemocy. Brakuje narzędzi, które pomogłyby z tym zjawiskiem walczyć

Według badań HBSC co szósty nastolatek na świecie padł ofiarą cyberprzemocy – informuje Europejskie Biuro Regionalne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W Polsce jest pod tym względem dużo gorzej. Nawet jedno na pięcioro dzieci mogło doświadczyć przemocy w sieci – alarmują naukowcy. Grupą najbardziej narażoną na cyberprzemoc są 13-latki. Porównanie danych z obecnej i poprzedniej edycji badania wskazuje, że dotychczasowe programy przeciwdziałania przemocy, i to nie tylko w obszarze cyber, nie są skuteczne. Eksperci podkreślają, że trzeba w nie włączyć nie tylko szkoły, ale też placówki medyczne, rodziców i samą młodzież.