Komunikaty PR

Jak kształtować u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe?

2023-10-02  |  01:00
Biuro prasowe

Siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna, fast foody, nieregularne posiłki – to czynniki, które negatywnie wpływają na kondycję i jakość życia dzieci. Nie inaczej jest w przypadku nadmiernego spożywania słodyczy. Czy powinno się pozwalać maluchom na ich jedzenie? Jak osiągnąć balans między słodkim smakiem a zdrowiem i pozytywnie wpływać na nawyki żywieniowe dzieci?

Niewłaściwe odżywianie niesie ze sobą wiele poważnych konsekwencji, m.in. zwiększając ryzyko chorób. To, co dostarczamy do naszego organizmu ma kluczowy wpływ na jego funkcjonowanie, a przy tym na jakość i długość naszego życia. Prawidłowe nawyki żywieniowe to podstawa do tego, aby zachować witalność na długie lata, dlatego warto pielęgnować je u dzieci już od najmłodszych lat. Jak z tym aspektem radzą sobie rodzice? Okazuje się, że mają w tym zakresie określone metody.

Zdrowa i pełnowartościowa kompozycja

Z badania zrealizowanego w ramach kampanii „Słodka równowaga”[1] wynika, że w celu kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych swoich dzieci rodzice najczęściej dbają o to, aby posiłki nie były „nudne”, ale urozmaicone i bogate w smaki – takiej odpowiedzi udzieliło 45% ankietowanych.  Aktywne poszukiwanie różnorodnych składników i przypraw pozwala dodać posiłkom ciekawych aromatów i smaków, co sprzyja rozwijaniu kulinarnych preferencji dzieci. Taki sposób odżywiania może również zachęcać dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców, a także odpowiedniej ilości wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Blisko 37% rodziców przyznało z kolei, że komponując posiłki dla swojego dziecka dba nie tylko o ich jakość, ale także wielkość. W tym kontekście warto zwrócić uwagę na zapotrzebowanie dziecka na kalorie.

- Wielkość posiłków powinna być dopasowana nie tylko do wieku, ale też płci i aktywności dziecka. Zapotrzebowanie energetyczne chłopców w wieku szkolnym jest średnio o 200-400 kcal większe niż dziewczynek, a u wszystkich wraz z wiekiem wzrasta. Zbilansowany dziecięcy posiłek powinien zawierać właściwą ilość węglowodanów (50-70% zapotrzebowania energetycznego), które stanowią główne źródło energii - dzieci w wieku szkolnym, po kilku godzinach wysiłku umysłowego, jakim są dla nich lekcje, potrzebują jej szczególnie. W jadłospisie ucznia nie powinno zabraknąć również pełnowartościowego białka (do 15%-20%), jednego z kluczowych składników budulcowych mięśni, a także dobre tłuszcze z kwasami nienasyconymi (ok. 30%), które ułatwiają wchłanianie witamin oraz poprawiają koncentrację i sprawność umysłu, wpływając na proces przyswajania wiedzy – twierdzi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk, ekspertka kampanii „Słodka równowaga” - Jednak dbanie o zdrowy talerz to nie wszystko - równie istotne jest wprowadzenie codziennego ruchu fizycznego i pełnowartościowego snu do harmonogramu życia dziecka. Dzieci powinny mieć możliwość regularnych zabaw na świeżym powietrzu, uprawiania sportu i ruchu – zaznacza ekspertka.

Przykład idzie z góry

Jak wynika z badania opinii wielu rodziców w kwestii kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych dużą uwagę poświęca także na wspólne spędzanie czasu, traktując posiłki przy wspólnym stole jako ważny element dnia (39%) czy też gotując razem z dzieckiem, ucząc je jak przygotowywać zdrowe posiłki (25%).

- Przygotowywanie domowych potraw i przekąsek pozwala nam kontrolować skład oraz jakość i ilość zastosowanych produktów.  Gotowe dania dostępne na sklepowych półkach niestety często bogate są w różnego rodzaju sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty czy tłuszcze trans, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też nie warto chodzić na skróty i szukać oszczędności czasu w półproduktach i gotowych potrawach, a jeśli już to robimy, to dokładnie czytajmy etykiety i wybierajmy te produkty, które mają krótki skład i zawierają składniki naturalnego pochodzenia – radzi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk.

Nieco ponad 1 na 3 rodziców (34%) wyznaje z kolei zasadę, że przykład idzie z góry, starając się być dla dziecka wzorem do naśladowania i samemu zdrowo się odżywiać. Ma to niewątpliwie duże znaczenie w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci, które w wieku dojrzewania są bardzo podatne na wpływy i szybko przyswajają nawyki dorosłych.

Zdrowe podejście do słodyczy

Większość dzieci lubi słodycze w każdej postaci, jednak wiele z nich spożywa je w zbyt dużych ilościach. Jakie są sposoby rodziców na zachowanie „słodkiej równowagi”?

Zdaniem 23% respondentów w kwestiach żywieniowych ważne jest unikanie surowych zakazów i nakazów. Zamiast tego, lepiej umówić się na obowiązujące zasady oparte na zdrowym rozsądku i kompromisie. W myśl tego, że „zakazany owoc smakuje najlepiej”, surowy zakaz jedzenia słodyczy może skończyć się kolejną drożdżówką kupioną w szkolnym sklepiku. Tymczasem można pokusić się o przygotowanie zdrowszej wersji takiej czy innej słodkiej przekąski samodzielnie w domu – tę metodę wskazało 22% rodziców.

- Warto wykorzystać potencjał, jaki tkwi w zainteresowaniu dzieci słodyczami. Przygotowanie razem z dziećmi ciastek, babeczek czy pralinek, które następnie zabiorą ze sobą do szkoły, to dobra okazja do wzmacniania relacji jakie nas łączą oraz umiejętności dzielenia się. Ulubione słodkie przysmaki spożywane przez dzieci w odpowiednich ilościach na pewno im nie zaszkodzą. Ważny jest umiar i świadome odżywianie, by cieszyć się ze słodkich smakołyków w diecie. Dobierając odpowiednio przekąski, możemy zapewnić naszym dzieciom zdrowe i naturalne pożywienie, wolne od szkodliwych substancji. W ten sposób zachowamy słodką równowagę - mówi Jadwiga Przybyłowska, dietetyk i ekspert kampanii Słodka Równowaga.

Istotną kwestią, na którą w badaniu opinii zwróciło uwagę prawie 26% rodziców, jest to, aby nie traktować słodyczy jako nagrody dla dziecka. Słodycze nie mogą być kartą przetargową ani formą szantażu za złe zachowanie lub niewykonane obowiązki.

-  Zamiast traktować słodycze jako formę nagrody lub całkowicie ich zakazywać, lepiej pokazać dzieciom właściwy sposób obchodzenia się ze słodyczami lub uczyć ich trzymania się zasady, że słodycze możemy jeść „odświętnie” – czyli okazjonalnie. Pokazywanie dzieciom, że są to produkty dozwolone, ale w małych ilościach uczy je rozpoznawać mechanizmy głodu i sytości oraz pomaga zapobiec przejadaniu się słodyczami – podsumowuje Jadwiga Przybyłowska.

Słodycze nie muszą w pełni zniknąć z jadłospisu naszych dzieci. Wystarczy w odpowiedni sposób stworzyć zbilansowaną dietę, w której znajdzie się miejsce również na coś słodkiego. Oczywiście umiar ma tutaj znaczenie. Aczkolwiek nie warto popadać w skrajności – słuchanie potrzeb dziecka to podstawa. Co będzie najwłaściwszych wyborem? Samodzielnie przygotowane zdrowe słodkości to  sposób aby zachować kontrolę nad składem i wartościami odżywczymi deseru. Kupowanie gotowych przekąsek nie jest zakazane. Mimo to, warto pamiętać o czytaniu etykiet i wyborze produktów z dobrym składem.

 


[1] Badanie przeprowadzone przez SW Research we wrześniu 2023 r. metodą CAWI, na reprezentatywnej próbie 500 rodziców dzieci w wieku 7-15 lat.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Centrum Riviera w Gdyni: wakacyjne warsztaty architektoniczne dla dzieci Biuro prasowe
2024-07-04 | 12:45

Centrum Riviera w Gdyni: wakacyjne warsztaty architektoniczne dla dzieci

W gdyńskim Centrum Riviera w każdy wtorek tegorocznych wakacji odbędą się warsztaty architektoniczne dla dzieci i młodzieży. To wynik współpracy centrum z Gdyńskim Szlakiem
Dziecko Zostań architektem własnych marzeń! Warsztaty budowania z klocków w CH Targówek!
2024-07-03 | 13:00

Zostań architektem własnych marzeń! Warsztaty budowania z klocków w CH Targówek!

Spędź z nami kreatywne wakacje w mieście! Warszawskie centrum handlowe Targówek zaprasza wszystkie dzieci do udziału w Wakacyjnej Akademii Budowania! Przez cały lipiec najmłodsi
Dziecko Minionki przejmują Promenadę! Odwiedź centrum i spotkaj się z żółtymi stworkami
2024-07-03 | 12:00

Minionki przejmują Promenadę! Odwiedź centrum i spotkaj się z żółtymi stworkami

Premiera nowego filmu o Minionkach już w ten piątek! Przystankiem na trasie promującej nowe przygody Minionków jest warszawskie centrum handlowe Promenada, w którym zaplanowano

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.