Komunikaty PR

Jak ograniczyć ślad węglowy i wodny żywności? Jedzmy dobrze!

2021-01-20  |  16:10
Biuro prasowe
Do pobrania PNG ( 0.26 MB )

Stajemy się coraz bardziej świadomi tego, że wybory żywieniowe, których dokonujemy każdego dnia mają ogromne znaczenie dla naszego ogólnego zdrowia i samopoczucia. Ale czy zastanawiamy się nad tym jak wpływają na planetę? Czy przekazujemy tę wiedzę naszym dzieciom?

Każdy produkt zanim trafi na nasz talerz ma do przebycia pewną drogę. Im ta droga jest dłuższa, tym większy ślad środowiskowy po sobie pozostawia. Oznacza to, że produkcja danych rodzajów żywności wpływa w określony sposób na naszą planetę. Chodzi tutaj zarówno o to ile gazów cieplarnianych zostanie wyemitowanych do atmosfery podczas m.in. transportu zwierząt i ich chowu czy wylesiana terenów pod uprawę paszy, jak i o ilość wody, która zostanie przy tym zużyta.

Czym jest ślad wodny?

Ślad wodny, czyli jeden z elementów śladu środowiskowego, to suma tego jak bezpośrednio i pośrednio korzystamy z wody. Okazuje się, że na jej globalne zużycie ma wpływ nie tylko to ile jej użyjemy w domu, ale również to co kupujemy każdego dnia. Dlaczego tak się dzieje? Do wyprodukowania każdego przedmiotu i artykułu spożywczego potrzebna jest właśnie woda. Najwięcej, bo aż 70% wody słodkiej zużywamy w rolnictwie, z kolei tylko 11% w obrębie naszych gospodarstw domowych*.

Ilość wody, którą używamy przy produkcji żywności różni się także w zależności od produktu. Nie da się ukryć, że znacznie więcej wykorzystujemy jej przy hodowli zwierząt niż do uprawy roślin. Wyhodowanie zwierzęcia, to często dłuższy proces niż uprawa rośliny. W tym czasie zwierzę pije wodę oraz karmione jest paszą, do której produkcji także potrzebna jest woda. To wszystko powoduje, że ślad wodny jest znacznie większy.

Czym jest ślad węglowy żywności?

Ślad węglowy, to suma emisji gazów cieplarnianych, które emitujemy my, każda organizacja oraz produkty podczas swojego cyklu życia. Podobnie jak w przypadku śladu wodnego, tak i tutaj mamy wpływ na to jaki ślad węglowy po sobie zostawiamy. Poczynając od tego czy i jakim samochodem jeździmy, a kończąc na tym co kupujemy i kładziemy na naszym talerzu. Według danych zaprezentowanych przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa aż 30% emisji gazów cieplarnianych (spowodowanych działalnością człowieka) powstaje podczas produkcji rolniczej, przy czym znacznie mniej emitowanych jest do atmosfery w trakcie uprawy roślin niż przy produkcji mięsa i produktów odzwierzęcych. Przykładem są największe firmy produkujące mięso i produkty mleczne, które pozostawiają znacznie większy ślad węglowy niż całe kraje, np. Niemcy*.

Jak zmniejszyć nasz ślad wodny i węglowy?

  • Jedzmy więcej warzyw, strączków i kasz, zamiast produktów odzwierzęcych – skoro już wiemy, że to właśnie te produkty generują mniejszy ślad wodny i węglowy częściej włączajmy je do diety. Tym bardziej, że są bardzo zdrowe i smaczne.
  • Nie wyrzucajmy jedzenia – warto przynajmniej raz w tygodniu zrobić przegląd tego co mamy w lodówce, dzięki temu będziemy wiedzieć, które produkty warto zużyć w pierwszej kolejności. Z resztek warzyw możemy przygotować smaczną sałatkę, zapiekankę lub pizzę. Jeśli zostały nam z obiadu ziemniaki, to doskonale sprawdzą się jako baza na kotlety, kopytka czy babkę ziemniaczaną.

Dzięki temu możemy uratować tysiące drzew, zwierząt i owadów. Oszczędzić hektolitry wody i ograniczyć emisję gazów. Mała zmiana na naszym talerzu może stać się wielką dla naszej planety.

 

Co możemy jeszcze zrobić?

  • Oszczędzajmy wodę w kranie – możemy zacząć od prostych czynności takich jak zakręcanie wody podczas mycia zębów, pranie większej liczby ubrań w jednym cyklu.
  • Dajmy drugie życie przedmiotom, których już nie używamy – możemy oddać je znajomym członkom odpowiednich grup na Facebooku, wymienić na inne przedmioty podczas pchlich targów lub sprzedać za pośrednictwem portali sprzedażowych, takich jak OLX, Allegro czy Facebook Marketplace.
  • Wybierajmy bardziej ekologiczne środki transportu – samochód możemy zamienić na autobus,  rower, hulajnogę czy pieszą wycieczkę.

O tym wszystkim mogą dowiedzieć się dzieci m.in. w ramach kampanii PrzyGotujmy lepszy świat. Więcej informacji dostępnych jest na stronie www.przygotujmylepszyswiat.pl.

Dołącz do nas i pamiętaj o rewolucyjnym #przygotujmylepszyswiat! Razem zmieniajmy nawyki żywieniowe.

* https://ourworldindata.org/water-use-stress#share-of-freshwater-withdrawals-used-in-agriculture

* https://proveg.com/pl/5-pro/pro-srodowisko/

-------------------------------------------

Partnerem Głównym kampanii PrzyGotujmy lepszy świat jest Knorr - marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1932 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Korzystają oni ze składników najwyższej jakości, o które Knorr dba od samego początku, z zachowaniem troski o środowisko. Wierzymy, że dzięki zrównoważonemu rolnictwu produkty Knorr smakują lepiej.

Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Jej głównym celem jest podnoszenie świadomości na temat tego, jak dietą możemy dbać o zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość żywieniową. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Uśmiech, który zmienia świat – MGA inspiruje dzieci i dorosłych do dzielenia się Biuro prasowe
2024-10-04 | 12:30

Uśmiech, który zmienia świat – MGA inspiruje dzieci i dorosłych do dzielenia się

Badania opublikowane w Nature Human Behaviour potwierdzają, że uśmiechanie się może poprawić nastrój. Naukowcy, bazując na hipotezie mimicznego sprzężenia zwrotnego,
Dziecko Trudne nowego początki – czyli o czym warto pomyśleć w pierwszym okresie macierz
2024-09-30 | 17:00

Trudne nowego początki – czyli o czym warto pomyśleć w pierwszym okresie macierz

Narodziny dziecka to jedno z najpiękniejszych, ale i najbardziej wyczerpujących doświadczeń w życiu kobiety. W ferworze opieki nad noworodkiem często trudno pamiętać o własnych
Dziecko Adaptacja pierwszoklasisty okiem ekspertów - poznaj praktyczne wskazówki
2024-09-30 | 16:00

Adaptacja pierwszoklasisty okiem ekspertów - poznaj praktyczne wskazówki

Początek września to dla wielu rodziców czas pełen wyzwań - zwłaszcza dla tych, których dziecko po raz pierwszy przekracza szkolne progi. Związane są one nie tylko z

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.