Komunikaty PR

Jakość – jakie jest jej znaczenie w żywieniu najmłodszych?

2020-09-10  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.04 MB )

Jakość – jakie jest jej znaczenie w żywieniu najmłodszych?

Okres wczesnego dzieciństwa jest szczególnym momentem w życiu człowieka. To czas, w którym organizm intensywnie się rozwija – dojrzewają narządy i kształtuje się metabolizm. Odpowiednio skomponowany jadłospis ma wtedy kluczowe znaczenie. Wiedzą o tym rodzice, którzy w trosce o malucha starannie dobierają produkty dla niego. Powinni jednak pamiętać, że nawet najpiękniej wyglądające warzywo z targu nie daje gwarancji, że jest odpowiednie dla młodego organizmu. Dlaczego najmłodsi potrzebują innej diety niż dorośli? Jaka żywność będzie dla nich właściwa? Poznaj odpowiedzi, które komentuje Tomasz Czyż, kierownik ds. jakości Nutricia Polska, producenta żywności dla najmłodszych.

Dlaczego należy zwracać szczególną uwagę na żywność wybieraną dla najmłodszych?

Odpowiednia jakość i bezpieczeństwo produktów dla najmłodszych jest istotna przede wszystkim ze względu na wyjątkową wrażliwość młodego organizmu na czynniki pochodzące ze środowiska zewnętrznego. Niemowlę czy małe dziecko nie ma jeszcze w pełni – tak jak osoba dorosła – rozwiniętego m.in. układu odpornościowego, który ochroni je przed szkodliwymi zanieczyszczeniami potencjalnie występującymi w pożywieniu. Odpowiednie żywienie jest koniecznie również ze względu na niewielki rozmiar narządów w organizmie malucha – one wciąż dojrzewają i dopiero stopniowo przygotowują się na posiłki z rodzinnego stołu.

„Aby zobrazować potrzeby młodego organizmu, warto porównać małe dziecko i na przykład jego tatę, którzy zjadają tę samą ilość warzyw, np. 150 gramów marchewki. Tata, który waży około 70 kilogramów, dostarczy swojemu organizmowi około 2 g marchwi na każdy kilogram masy ciała. Natomiast dziecko, które waży około 12 kilogramów, spożyje z taką porcją 12,5 g marchwi na kilogram masy ciała – czyli aż 6 razy więcej. Jeśli taka marchewka będzie zawierała jakiekolwiek szkodliwe substancje, np. pozostałości pestycydów, to ich stężenie będzie 6-krotnie wyższe w organizmie dziecka niż w organizmie taty” – tłumaczy Tomasz Czyż.

Czym się różni zwykła marchewka od marchewki w posiłku dla malucha?

Tego czy warzywa, owoce, zboża, ryby lub mięso są bezpieczne dla najmłodszych, nie da się ocenić za pomocą zmysłów. Dwie tak samo dorodnie wyglądające marchewki nie zawsze charakteryzują się taką samą jakością. Właśnie dlatego warto sięgać po żywność stworzoną specjalnie dla najmłodszych. Takie produkty spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości – o wiele bardziej surowe w porównaniu do produktów ogólnodostępnych, spożywanych przez rodziców oraz starsze rodzeństwo. Marchewki czy jabłka z gospodarstw przeznaczonych pod uprawę z myślą o najmłodszych są kontrolowane na każdym etapie produkcji po to, aby cały proces – już od momentu zasiewu – pozwalał na uzyskanie odpowiedniej jakości produktów.

„Aby otrzymać składniki o odpowiedniej jakości, dostawcy produktów dla najmłodszych dbają o uprawy i pola z wielką starannością – na przykład gleba, na której rosną warzywa, owoce czy zboża, jest dokładnie badana pod względem zawartości szkodliwych substancji. Jeszcze przed wysiewem dobierane są konkretne odmiany, tak aby dojrzała marchewka czy jabłko charakteryzowały się odpowiednim kształtem, smakiem i kolorem. Przez cały okres uprawy rośliny są doglądane i dokładnie sprawdzane pod względem odpowiedniej jakości – jeśli składnik nie jest przebadany, nie może być określony jako bezpieczny dla najmłodszych konsumentów” – wyjaśnia Tomasz Czyż. 

Jak rozpoznać produkt bezpieczny dla najmłodszych?

Produkty odpowiednie dla najmłodszych wyróżnia przede wszystkim charakterystyczna informacja umieszczona na opakowaniu. Jest nią wskazanie wieku – gwarancja, że zarówno skład, jak i konsystencja danego produktu spełnia wymagania dziecka na różnych etapach rozwoju. Podając dziecku posiłek, przecier owocowy czy kaszkę z odpowiednim oznaczeniem (np. po 6. czy 8. miesiącu życia), rodzice mogą mieć pewność, że taki produkt uwzględnia potrzeby rozwijającego się dziecka, jak również jest w pełni bezpieczny dla wciąż dojrzewającego organizmu.

„W BoboVita zależy nam, aby rodzice mogli rozszerzać dietę swoich dzieci w właściwy sposób. To dlatego oferujemy szeroką gamę smakowitych propozycji – posiłków, przecierów owocowych, a także kaszek, których jakość i bezpieczeństwo jest potwierdzone na 100%. To produkty ze składnikami, które spełniają restrykcyjne normy jakości, a każda ich partia przechodzi nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Mięso bez hormonów i antybiotyków[1] pochodzi wyłącznie od 100% sprawdzonych dostawców, a dziko żyjące ryby ze 100% certyfikowanych połowów z Atlantyku lub Pacyfiku[2]. Ponadto nasze produkty zawierają 100% warzyw i 100% owoców z kontrolowanych upraw” – tłumaczy Tomasz Czyż.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

 


[1] Zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem.

[2] Ryby są poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa i pochodzą z certyfikowanych połowów z Atlantyku lub Pacyfiku.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach
Dziecko Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
2024-12-20 | 10:10

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa

Edukacja sensoryczna, choć często postrzegana jako zabawa, ma fundamentalne znaczenie dla rozwoju dziecka. Żłobki i przedszkola, które świadomie wprowadzają aktywności stymulujące

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki

Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.