Jakość – jakie jest jej znaczenie w żywieniu najmłodszych?
Jakość – jakie jest jej znaczenie w żywieniu najmłodszych?
Okres wczesnego dzieciństwa jest szczególnym momentem w życiu człowieka. To czas, w którym organizm intensywnie się rozwija – dojrzewają narządy i kształtuje się metabolizm. Odpowiednio skomponowany jadłospis ma wtedy kluczowe znaczenie. Wiedzą o tym rodzice, którzy w trosce o malucha starannie dobierają produkty dla niego. Powinni jednak pamiętać, że nawet najpiękniej wyglądające warzywo z targu nie daje gwarancji, że jest odpowiednie dla młodego organizmu. Dlaczego najmłodsi potrzebują innej diety niż dorośli? Jaka żywność będzie dla nich właściwa? Poznaj odpowiedzi, które komentuje Tomasz Czyż, kierownik ds. jakości Nutricia Polska, producenta żywności dla najmłodszych.
Dlaczego należy zwracać szczególną uwagę na żywność wybieraną dla najmłodszych?
Odpowiednia jakość i bezpieczeństwo produktów dla najmłodszych jest istotna przede wszystkim ze względu na wyjątkową wrażliwość młodego organizmu na czynniki pochodzące ze środowiska zewnętrznego. Niemowlę czy małe dziecko nie ma jeszcze w pełni – tak jak osoba dorosła – rozwiniętego m.in. układu odpornościowego, który ochroni je przed szkodliwymi zanieczyszczeniami potencjalnie występującymi w pożywieniu. Odpowiednie żywienie jest koniecznie również ze względu na niewielki rozmiar narządów w organizmie malucha – one wciąż dojrzewają i dopiero stopniowo przygotowują się na posiłki z rodzinnego stołu.
„Aby zobrazować potrzeby młodego organizmu, warto porównać małe dziecko i na przykład jego tatę, którzy zjadają tę samą ilość warzyw, np. 150 gramów marchewki. Tata, który waży około 70 kilogramów, dostarczy swojemu organizmowi około 2 g marchwi na każdy kilogram masy ciała. Natomiast dziecko, które waży około 12 kilogramów, spożyje z taką porcją 12,5 g marchwi na kilogram masy ciała – czyli aż 6 razy więcej. Jeśli taka marchewka będzie zawierała jakiekolwiek szkodliwe substancje, np. pozostałości pestycydów, to ich stężenie będzie 6-krotnie wyższe w organizmie dziecka niż w organizmie taty” – tłumaczy Tomasz Czyż. |
Czym się różni zwykła marchewka od marchewki w posiłku dla malucha?
Tego czy warzywa, owoce, zboża, ryby lub mięso są bezpieczne dla najmłodszych, nie da się ocenić za pomocą zmysłów. Dwie tak samo dorodnie wyglądające marchewki nie zawsze charakteryzują się taką samą jakością. Właśnie dlatego warto sięgać po żywność stworzoną specjalnie dla najmłodszych. Takie produkty spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości – o wiele bardziej surowe w porównaniu do produktów ogólnodostępnych, spożywanych przez rodziców oraz starsze rodzeństwo. Marchewki czy jabłka z gospodarstw przeznaczonych pod uprawę z myślą o najmłodszych są kontrolowane na każdym etapie produkcji po to, aby cały proces – już od momentu zasiewu – pozwalał na uzyskanie odpowiedniej jakości produktów.
„Aby otrzymać składniki o odpowiedniej jakości, dostawcy produktów dla najmłodszych dbają o uprawy i pola z wielką starannością – na przykład gleba, na której rosną warzywa, owoce czy zboża, jest dokładnie badana pod względem zawartości szkodliwych substancji. Jeszcze przed wysiewem dobierane są konkretne odmiany, tak aby dojrzała marchewka czy jabłko charakteryzowały się odpowiednim kształtem, smakiem i kolorem. Przez cały okres uprawy rośliny są doglądane i dokładnie sprawdzane pod względem odpowiedniej jakości – jeśli składnik nie jest przebadany, nie może być określony jako bezpieczny dla najmłodszych konsumentów” – wyjaśnia Tomasz Czyż. |
Jak rozpoznać produkt bezpieczny dla najmłodszych?
Produkty odpowiednie dla najmłodszych wyróżnia przede wszystkim charakterystyczna informacja umieszczona na opakowaniu. Jest nią wskazanie wieku – gwarancja, że zarówno skład, jak i konsystencja danego produktu spełnia wymagania dziecka na różnych etapach rozwoju. Podając dziecku posiłek, przecier owocowy czy kaszkę z odpowiednim oznaczeniem (np. po 6. czy 8. miesiącu życia), rodzice mogą mieć pewność, że taki produkt uwzględnia potrzeby rozwijającego się dziecka, jak również jest w pełni bezpieczny dla wciąż dojrzewającego organizmu.
„W BoboVita zależy nam, aby rodzice mogli rozszerzać dietę swoich dzieci w właściwy sposób. To dlatego oferujemy szeroką gamę smakowitych propozycji – posiłków, przecierów owocowych, a także kaszek, których jakość i bezpieczeństwo jest potwierdzone na 100%. To produkty ze składnikami, które spełniają restrykcyjne normy jakości, a każda ich partia przechodzi nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Mięso bez hormonów i antybiotyków[1] pochodzi wyłącznie od 100% sprawdzonych dostawców, a dziko żyjące ryby ze 100% certyfikowanych połowów z Atlantyku lub Pacyfiku[2]. Ponadto nasze produkty zawierają 100% warzyw i 100% owoców z kontrolowanych upraw” – tłumaczy Tomasz Czyż. |
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem.
[2] Ryby są poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa i pochodzą z certyfikowanych połowów z Atlantyku lub Pacyfiku.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.