Jogurty w diecie dzieci, czyli smaczne wsparcie rozwoju najmłodszych
Zrównoważona dieta jest podstawą prawidłowego rozwoju najmłodszych. Powinna być bogata w cenne składniki odżywcze, zróżnicowana i dostosowana do potrzeb młodego organizmu. Celebrowany 1 czerwca Dzień Dziecka to dobry moment, by przyjrzeć się talerzom naszych podopiecznych i sprawdzić, czy znajdziemy na nich wszystkie niezbędne elementy. Obchodzony w tym samym czasie Dzień Mleka to z kolei okazja, by przypomnieć, jak ważną częścią diety są produkty mleczne i jaką rolę pełnią one w żywieniu maluchów.
Każdy dzień stawia przed dziećmi wyzwania związane z odkrywaniem otaczającego je świata. Zdecydowanie potrzeba do tego sił! Kluczowe jest więc dostarczenie młodym organizmom odpowiedniej ilości energii i składników, które pozwolą im uczyć się i prawidłowo rozwijać. Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[1] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Zdecydowaną większość powinny stanowić warzywa i owoce – to one uznawane są za podstawę zdrowej diety – do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka, które można zastąpić np. jogurtem naturalnym. Na szczycie Piramidy, a więc wśród produktów, których spożycie powinno być proporcjonalnie mniejsze, znajdują się m.in. mięso, ryby, jaja oraz tłuszcze. Należy także pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu, a także aktywności fizycznej, która u najmłodszych jest niezwykle ważna.
Co z tym mlekiem?
Waga nabiału w kontekście zrównoważonego stylu życia w szczególny sposób doceniana jest w Dzień Mleka, który – jak Dzień Dziecka – obchodzony jest 1 czerwca. Święto ustanowione w 2001 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ma na celu podkreślenie zalet i ugruntowanie pozycji produktów mlecznych jako wysokiej jakości pożywienia. Sięganie po szklankę mleka niesie korzyści zdrowotne[2], jednak dodatkową wartością dla rozwijających się organizmów naszych dzieci będzie sięgnięcie – w ramach rekomendowanych w Piramidzie porcji – także po fermentowane produkty mleczne, np. jogurt naturalny. Dlaczego? Sprawdźmy!
Źródło wapnia, białka… i nie tylko!
Jogurty naturalne to wartościowe źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Są to składniki odżywcze kluczowe w rozwoju młodych organizmów. Powszechnie wiadomo, że wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Badania wskazują, że regularne spożywanie jogurtów przez osoby rozwijające się wpływa m.in. na zwiększenie gęstości mineralnej ich kości[3]. Zaobserwowano, że u dzieci w wieku przedszkolnym efekt może pojawić się po zaledwie dziewięciu miesiącach od wprowadzenia do ich diety jogurtów, serwowanych przez pięć dni w tygodniu[4]. Dodatkowo, wapń bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych czy kurczliwości mięśni[5]. Dla mięśni znaczenie ma również białko, którego jogurty są cennym źródłem. Odgrywa ono bowiem rolę w funkcjonowaniu tkanki mięśniowej[6]. Zarówno białko, witamina D, jak i wapń są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, co dla młodych organizmów jest niezwykle istotne. Należy pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.
Zdrowe brzuchy
Jogurty warto włączyć też do swojej diety, bo kryją w sobie coś jeszcze. Coś, czego nie znajdziemy w szklance mleka. Są to probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne. Warte uwagi są jogurty naturalne, gdyż zawarte w nich żywe kultury bakterii jogurtowych poprawiają trawienie obecnej w produkcie laktozy u osób mających z tym trudności.
Od jogurtu się zaczęło
Dbałość o zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci wpisana jest w dziedzictwo Danone, producenta wysokiej jakości produktów mlecznych i pochodzenia roślinnego. W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami Ilji Miecznikowa, jednego z badaczy francuskiego Institut Pasteur, dotyczącymi fermentacji mlekowej, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt[7]. Sprzedawany początkowo w aptece produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów. Dziś w portfolio marki znajdziemy bogaty wybór fermentowanych produktów mlecznych, w tym jogurt naturalny Danone łagodny, jogurty Activia dostępne w wielu wariantach czy napój jogurtowy Actimel.
[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl).
[2] Dot. osób tolerujących białka mleka oraz laktozę.
[3] Rizzoli R, Biver E. Effects of fermented milk products on bone. Calcif Tissue Int. 2018;102:489–500, De Lamas C, de Castro MJ, Gil-Campos M, et al. Effects of dairy product consumption on height and bone mineral content in children: a systematic review of controlled trials. Adv Nutr. 2019;10:S88–96 oraz Saviano DA, Hutkins RW. Yogurt, cultured fermented milk, and health: a systematic review. Nutr Rev. 2021;79:599–614.
[4] He M, Yang YX, Han H, et al. Effects of yogurt supplementation on the growth of preschool children
in Beijing suburbs. Biomed Environ Sci. 2005;18:192–7.
[5] Wojtasiak A., Woźniak A., Stoś K. Składniki mineralne [w:] Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie, [red] Jarosz M., Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowty Zakład Higieny, 2020.
[6] Charzewska J., Jarosz M., Wajszczyk B., Chwojnowska Z. Białka [w:] Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie, [red] Jarosz M., Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowty Zakład Higieny, 2020
[7] Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.
Problemy społeczne
W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.
Muzyka
Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.