Kaszki dla niemowląt okiem eksperta – poznaj 6 faktów na ich temat!
W okresie wczesnego dzieciństwa tempo wzrostu i rozwoju młodego organizmu jest bardzo intensywne, a kluczowym wsparciem w tym zakresie jest prawidłowo skomponowany jadłospis. Czy wiesz, że produkty zbożowe w postaci kaszek to ważny element menu malucha, który rozpoczął przygodę z rozszerzaniem diety? Fakty na ich temat oraz powody, dla których warto, by zagościły w codziennym menu niemowlęcia przedstawia Ewa Skwarek, ekspert BoboVita.
FAKT 1: Kaszka to dobry wybór już na początku wprowadzania zbóż do diety malucha
Przygodę z rozszerzaniem diety niemowlę rozpoczyna od warzyw, po około 2 tygodniach jest gotowe na pierwsze owoce. Po nich przychodzi czas na produkty zbożowe – te w postaci kaszek przeznaczonych dla najmłodszych stanowią doskonałe uzupełnienie jadłospisu w energię i ważne składniki odżywcze, których młody organizm – ze względu na intensywny rozwój – potrzebuje coraz więcej.
FAKT 2: Kaszka sprawdzi się podczas wprowadzania glutenu do jadłospisu
Choć gluten jest popularnym alergenem, nie należy opóźniać wprowadzania go do diety niemowlęcia. Dodatkowo udowodniono, że czas, w którym pojawi się w jadłospisie, nie ma wpływu na ryzyko wystąpienia celiakii[1]. Według zaleceń żywieniowych gluten powinien zostać włączony do diety malucha w dowolnym momencie pomiędzy 4. a 12. miesiącem życia[2]. Dobrym wyborem na początek wprowadzania glutenu do menu niemowlęcia jest np. delikatna kaszka manna.
FAKT 3: Kaszka przeznaczona dla niemowląt to posiłek dopasowany do potrzeb młodego organizmu
Kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych zawierają zboża, których każda partia przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa i dostosowana do potrzeb niemowląt oraz małych dzieci na różnych etapach rozwoju – gwarancją tego jest widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku, np. po 6. czy 8. miesiącu życia.
FAKT 4: Kaszka to dobry wybór na śniadanie lub na kolację
Węglowodany pochodzące ze zbóż to dobre źródło energii dla rozwijającego się organizmu malucha. Zarówno w przypadku śniadania, jak i kolacji zboża stanowią ważny element diety. Kaszka w postaci porannego lub wieczornego posiłku to doskonałe wsparcie w realizacji potrzeb żywieniowych niemowlęcia.
FAKT 5: Kaszka to źródło witamin i składników mineralnych
Poza tym, że kaszki stanowią doskonałe źródło energii, są wzbogacane w ważne dla rozwoju witaminy i składniki mineralne. Dzięki temu pomagają realizować zapotrzebowanie na składniki odżywcze, w rezultacie zapobiegając ich niedoborom w codziennej diecie malucha. Przykładem są propozycje od BoboVita. Zawierają cenne witaminy* (A, C, D, E, B1, B6, biotynę), ważne składniki mineralne*, takie jak wapń, żelazo i jod oraz są dostępne w wielu uwielbianych przez dzieci smakach – to 3 powody, dla których warto podawać je maluchowi każdego dnia.
FAKT 6: Kaszka to pełnowartościowy[3] posiłek w wielu kompozycjach smakowych
Porcja kaszki, przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowi dla malucha pełnowartościowy posiłek – będący źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. To odpowiednia kompozycja różnorodnych zbóż, mleka modyfikowanego w wielu pysznych owocowych smakach.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
* Dotyczy kaszek mlecznych BoboVita, które zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminy A, D i wapń. Bezmleczne kaszki BoboVita zawierają cynk, żelazo i wapń. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko śliwka zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko witaminę B1.
Kaszki BoboVita zgodnie z przepisami prawa zawierają witaminę B1, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego u niemowląt i małych dzieci.
[1] Szajewska H. i wsp., Gluten introduction and the risk of coeliac disease: a position paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2016, 62.3: 507-513.
[2] Szajewska H. i wsp., Karmienie piersią. Stanowisko PTGHiŻD. Standardy Medyczne Pediatria, 2016, 13.1 9-24.
[3] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.