Lato, lody…jak połączyć zasady odpowiedzialnego żywienia z przyjemnością?
Podczas wakacji rodzice wraz z dziećmi spędzają dużo czasu poza domem na świeżym powietrzu. Lokalne wycieczki oraz zabawy sprzyjają sięganiu po wiele różnych przekąsek. Niemal na każdym kroku można znaleźć kuszące stoiska ze słodyczami. Jak zatem połączyć zasady odpowiedzialnego żywienia z przyjemnością? Z pomocą przychodzi nam marka Algida, która by nie odbierać dzieciom radości z jedzenia lodów, stworzyła kampanię „Odpowiedzialnie z myślą o dzieciach”.
Wakacyjna przerwa, która oferuje nam wolny czas i wypoczynek sprzyja skupieniu się na budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Pierwszym krokiem może być wprowadzenie rozsądnych zachowań, które wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie. Należą do nich głównie - aktywność fizyczna najlepiej na świeżym powietrzu, zróżnicowana i zbilansowana dieta. Różnorodne posiłki oraz właściwe nawodnienie organizmu to podstawa zdrowego żywienia. Na talerzu najlepiej uwzględnić: świeże warzywa i owoce, nie zapominając przy tym o bogactwie lata, ciesząc się np. truskawkami, malinami, winogronem czy śliwkami. Warto też uwzględnić w diecie pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty będące źródłem białka: chude mięso, ryby, jaja, nabiał, ale również nasiona roślin strączkowych oraz produkty będące źródłem dobrych tłuszczów: orzechy i pestki nasion.
Trzeba zaznaczyć, że zdrowa dieta nie oznacza zupełnego wykluczenia przekąsek. Warto jednak wybierać te przygotowane zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Z pomocą w kwestii odpowiedzialnych przekąsek, mogących być częścią zróżnicowanej i zbilansowanej diety przychodzi marka Algida. Lody to jeden z ulubionych i najpopularniejszych smakołyków wśród dzieci w okresie wakacyjnym i nie tylko. Tym bardziej warto wsłuchać się w założenia kampanii „Odpowiedzialnie z myślą o dzieciach”, która jest obietnicą i zobowiązaniem do odpowiedzialnej produkcji, komunikacji i sprzedaży lodów. Specjalnie zaprojektowane logo - „Responsibly made for Kids”/”Odpowiedzialnie z myślą o dzieciach” - widoczne jest na każdym opakowaniu lodów. Dzięki niemu łatwo rozpoznać można produkt godny zaufania, czyli wyprodukowany tak, by nie szkodził naszym dzieciom.
Od 2021 marka Algida rozbudowuje swoje portfolio dla dzieci, które z czasem stało się jej priorytetem. Lodowe przekąski Algidy powstają zgodnie ze standardami żywienia. Co to oznacza dla dzieci? Każdy produkt zawiera mniej niż 110 kalorii i 12 gramów cukru oraz poniżej 3 gramów tłuszczów nasyconych na porcję. Warto też wspomnieć, że letnie przekąski nie zawierają sztucznych barwników oraz aromatów. Wszystkie substancje barwiące są pochodzenia naturalnego, a ich smak wzmocniony jest aromatami naturalnymi oraz sokami owocowymi. Dzięki nim dzieci i rodzice poczują orzeźwiająca przyjemność z każdym kęsem loda.
Ponieważ dla dzieci bardzo ważna jest wizualna prezencja posiłków, jakie spożywają to oprócz odpowiedniego składu, Algida zadbała również o ten aspekt. Portfolio lodów dla dzieci zawiera smakołyki zainspirowane postaciami z najpopularniejszych bajek i filmów Disneya, takich jak „Star Wars”, „Avengers” czy „Kraina Lodu”. To jednak nie wszystkie ciekawe kształty, które pobudzą wyobraźnię dzieci, nie można pominąć lodów Twister Green czy Twister Peak-A-Blue, które są zakręconym zestawieniem owocowych smaków i kolorów.
Połączenie słodkich przekąsek, postaci z bajek, nietypowych kształtów oraz zaleceń żywieniowych to coś, co zapewni dzieciom pełnię radości, a rodzicom i opiekunom da poczucie pewności, że mają wpływ na ich zdrowie i prawidłowy rozwój.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.