Lidl Polska i Banki Żywości edukują najmłodszych przez konkurs plastyczny
Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych ma kluczowe znaczenie, szczególnie dla najmłodszych, dlatego już 15 listopada każdy uczeń szkoły podstawowej będzie mógł wziąć udział w konkursie „Zmiana diety dla planety”. W ramach programu edukacyjnego „EkoMisja – Nie marnuję”, stworzonego przez Lidl Polska oraz Federację Polskich Banków Żywności, zorganizowano konkurs plastyczny dotyczący szacunku do żywności oraz założeń i korzyści płynących z diety planetarnej. Konkurs potrwa do 15 stycznia.
Marnowanie jedzenia to ciągle aktualny problem, przyczyniający się do wyniszczenia planety. Szacuje się, że w samej Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie. Bardzo ważne jest więc to, by szerzyć świadomość oraz wiedzę proekologiczną już u najmłodszych dzieci w wieku szkolnym. Z takimi założeniami, już od 2018 roku sieć Lidl Polska wraz z Federacją Polskich Banków Żywności realizuje w szkołach podstawowych projekt „EkoMisja – Nie marnuję.” Dzięki wsparciu finansowemu Lidl Polska, Federacja Polskich Banków Żywności mogła przygotować i przekazać nauczycielom scenariusze lekcji opracowane przez ekspertów Federacji we współpracy z metodykami i praktykami. Tematy lekcji poruszały zagadnienia ochrony środowiska, niemarnowania żywności i dbania o zdrowie nasze i naszej planety. Każda szkoła angażująca się w projekt mogła też wziąć udział w konkursie z nagrodami. Do tej pory w ramach „EkoMisji” powstało 18 scenariuszy lekcji, z których skorzystało aż 81 390 uczniów z 623 szkół w Polsce.
Teraz przyszedł czas na konkurs plastyczny, w którym wziąć udział mogą szkoły, domy kultury, placówki edukacyjne i osoby indywidualne. Zasady są proste: każdy uczestnik w wieku od 6 do 14 lat, musi przedstawić swój pomysł dotyczący tematu „Zmiana diety dla planety” na pracy formatu A3. Do wygrania są liczne nagrody rzeczowe, o łącznej wartości 12600 zł. Konkurs rusza już 15 listopada i będzie trwać 2 miesiące, do 15 stycznia. Misją jest promocja postaw proekologicznych, niemarnowanie jedzenia oraz zwrócenie uwagi na korzyści płynące ze stosowania diety planetarnej, czyli skupiającej się wokół warzyw, owoców, ryb, nasion, pełnych ziaren i orzechów, ograniczając przy tym czerwone mięso i cukier.
- Wierzymy, że edukacja ekologiczna od najmłodszych lat stanowi bardzo ważny element współczesnego świata, utrwalając dobre nawyki oraz budując świadomość dla przyszłych pokoleń. Jako partner Banków Żywności w ramach programu „EkoMisja” od lat realizujemy działania umożliwiające szkołom prowadzenie takich zajęć, a teraz chcemy, aby każdy uczeń miał możliwość kreatywnie zaprezentować, dlaczego troska o klimat i szacunek do żywności jest dla niego ważny – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications and CSR w Lidl Polska.
To co jemy i co kupujemy wpływa bowiem bezpośrednio na nasze życie i przyszłość planety. Aż 40% (ok. 4,2 mld ha) wszystkich gruntów nadających się do zamieszkania jest wykorzystywane do wyżywienia ludzi. Z tego 71% (ok. 3,0 mld ha) jest wykorzystywane do wypasu zwierząt gospodarskich. 29% (ok. 1,2 mld ha) na uprawę roślin, z czego około 38% wykorzystuje się do uprawy paszy.[1] Dlatego, aby zatrzymać zmiany klimatyczne, dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie pewnej grupy produktów, bez całkowitej rezygnacji z nich.
Pełen regulamin konkursu znajduje się na stronie: https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/konkurs-zmiana-diety-dla-planety/
[1] https://www.wwf.pl/aktualnosci/dieta-planetarna

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.