Nawodnienie w ciąży – o czym warto wiedzieć
Odpowiednie nawodnienie organizmu ma znaczący wpływ na zdrowie. W ciąży zapotrzebowanie na wodę wzrasta – w końcu przyszła mama musi zaspokoić nie tylko swoje potrzeby. O tym, ile przyjmować płynów i o czym jeszcze warto pamiętać, opowiada Karolina Możdżeń, magister psychodietetyki i dietetyki klinicznej, ekspertka marki Mama i ja.
Organizm dorosłego człowieka w około 65% składa się z wody, dlatego też regularne przyjmowanie płynów ma istotne znaczenie nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale i kondycji psychicznej czy urody. Zachowanie odpowiedniego bilansu wodnego, oprócz przestrzegania odpowiedniej liczby godzin snu, dbania o dietę i wprowadzenia bezpiecznej aktywności fizycznej, jest szczególnie ważne podczas ciąży. Prawidłowe nawadnianie oznacza same korzyści zarówno dla mamy, jak dziecka, o czym warto pamiętać również już po porodzie.
Dużo, czyli ile?
Kobiety w ciąży, w zależności od temperatury panującej na zewnątrz, aktywności fizycznej i masy ciała, powinny przyjmować 2,5-3 litrów płynów w ciągu dnia. W tę ilość wlicza się także herbatę (bez kofeiny), koktajle, owoce i warzywa (np. arbuz, pomarańcze, ogórki, seler, melon) czy zupy. Dbanie o prawidłowe nawodnienie jest szczególnie ważne w pierwszym trymestrze ciąży, gdy przyszłe mamy często zmagają się z uporczywymi porannymi mdłościami, które mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu. Picie wody, oprócz podstawowej funkcji, czyli gaszenia pragnienia, ma też wiele innych zalet, m.in. pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom i obrzękom, a także dodaje sił i poprawia wygląd skóry, wyjaśnia magister psychodietetyki i dietetyki klinicznej.
Czy w ciąży warto pić na zapas? Nie, bo „przewodnienie” sprawia, że w organizmie mamy może spaść poziom sodu, potasu i magnezu, wpływając niekorzystnie na zdrowie jej i maleństwa, dodaje ekspertka marki Mama i ja. Wodę najlepiej przyjmować regularnie w ciągu dnia małymi łyczkami – zawsze warto mieć wypełnioną szklankę lub butelkę w zasięgu wzroku i sięgać po nią o stałych porach, np. po przebudzeniu, w czasie przerwy w pracy, po posiłku, podczas oglądania ulubionego serialu lub lektury. Nie należy czekać, aż organizm sam upomni się o płyny – najbezpieczniej dostarczać je zanim w ustach i gardle odczuje się charakterystyczną suchość, co świadczy już o pewnym stopniu odwodnienia.
Czym ugasić pragnienie…
Bezpiecznym wyborem jest woda dedykowana potrzebom kobiet w ciąży, taka jak np. Mama i ja. To niegazowana, niskosodowa i niskozmineralizowana woda źródlana, której jakość potwierdzają regularnie prowadzone badania. Kobiety w ciąży mogą także sięgać po herbaty ziołowe, np. z mięty, pokrzywy czy melisy oraz bezcukrowe napoje. Przecierowe soki warzywne i owocowe także są wskazane, ale nie więcej niż szklanka dziennie, bo zawierają dużo naturalnych cukrów,podkreśla ekspertka marki Mama i ja.
… a czym pod żadnym pozorem nie?
Niezwykle groźny dla kobiet ciężarnych jest oczywiście alkohol. Kawa w małych dawkach jest jak najbardziej dozwolona, ale warto przekonać się również do bezkofeinowej lub zbożowej, które nie podnoszą ciśnienia krwi i nie wypłukują z organizmu cennych jonów sodu i potasu. Doskonale gaszą pragnienie również herbaty ziołowe, choć niewskazane są te z dziurawca, wrotyczu i krwawnika, podobnie jak wszelkie napary odchudzające przeczyszczające. Z diety przyszłych mam dobrze jest wykluczyć sztucznie dosładzane napoje czy w przypadku wzdęć lub innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego - wodę gazowaną, dodaje ekspertka.
Karolina Możdżeń
Karolina Możdżeń – mgr psychodietetyki i dietetyki klinicznej. Interesuje się wpływem żywienia oraz stylu życia na nasze emocje, pamięć i uwagę, czyli szeroko pojętym działaniem mózgu już od momentu rozwoju prenatalnego. Celem zawodowym ekspertki jest edukowanie możliwie największej liczby osób z zakresu odpowiedzialnego żywienia. W tym rodziców dbających o zdrowy rozwój swoich pociech.
Woda źródlana Mama i ja
Mama i ja – to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.
Strona www: https://wodadladziecka.pl/
Cena:
1,5 l – 2,39 zł
0,5 l – 1,79 zł
0,33 l – 2,19 zł

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.