Komunikaty PR

Nietypowe warsztaty dla dzieci. Nauczą najmłodszych robić kiszonki

2024-09-19  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt

Tomasz Pietrzak
Guarana Public Relations

ul. Żelazna 2
40-851 Katowice
tomasz.pietrzak|guaranapr.pl| |tomasz.pietrzak|guaranapr.pl
509106256
www.guaranapr.pl

W centrum handlowym Nowe Czyżyny w Krakowie odbędą się nietypowe warsztaty pod hasłem „Złap jesień do słoika”. Już 21 września dzieci będą mogły nauczyć się tam, jak tworzyć domowe kiszonki oraz wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Zajęcia mają na celu popularyzację zdrowej diety wśród młodych osób.


Kiszonki można przygotować w domu praktycznie z każdego warzywa. Przekonają się o tym dzieci, które już w najbliższą sobotę, 21 września, wezmą udział w otwartych warsztatach organizowanych w centrum handlowym Nowe Czyżyny.

Przez kilka godzin, od 10.00 do 17.00, najmłodsi będą poznawać tam tajniki kiszenia, m.in. marchwi i rzodkiewki. Dzieci dowiedzą się, jak odpowiednio przygotować słoiki, pokroić warzywa, dobrać dodatki i wymieszać zalewę.

– Zaplanowane przez nas warsztaty dadzą dzieciom praktyczną wiedzę na temat przygotowywania różnorodnych kiszonek. Co więcej, będzie to lekcja zdrowego odżywiania. W trakcie zajęć przybliżymy bowiem najmłodszym korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w kiszonki – mówi Anna Brzozowska z CH Nowe Czyżyny.

– Uczestnicy warsztatów dowiedzą się więcej m.in. o właściwościach probiotycznych kiszonek, roli błonnika w codziennej diecie, witaminach i minerałach, które ukryte są w warzywach, a także o tym, jak jedzenie np. kiszonych ogórków czy rzodkiewek reguluje poziom glukozy we krwi oraz wspiera układ trawienny i odpornościowy, zwłaszcza jesienią – dodaje.

Całość będzie miała formę zabawy. Oprócz kiszenia dzieci będą mogły także przykleić na słoiki własnoręcznie wykonane etykiety oraz stworzyć prace plastyczne inspirowane warzywami i kiszonkami. Te trafią do specjalnej, papierowej spiżarni, która powstanie w Nowych Czyżynach.

To jednak nie koniec. Wydarzenie będzie także okazją do zasięgnięcia wiedzy eksperckiej. W trakcie warsztatów nie zabraknie spotkania z dietetykiem oraz quizu „Jak żyć zdrowo”. Na miejscu będzie można także zapoznać się z produktami spod znaku bio oraz eko. Najmłodsi będą mogli także spróbować świeżych soków, wyciskanych dzięki jeździe na energorowerze.

– Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w rozwoju dziecka, chroniąc je m.in. przed nadwagą. Tym wydarzeniem, łączącym zabawę z nauką, chcemy pokazać, jak na co dzień przygotowywać posiłki, aby obfitowały w warzywa, w tym kiszonki. Jest to więc lekcja nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych – mówi Anna Brzozowska.

„Złap jesień do słoika”, 21 września, godz. 10.00 – 17.00. Wstęp bezpłatny.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Guarana Public Relations
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Dzień Chłopaka, czyli idealna okazja do obdarowania chłopców w każdym wieku! Biuro prasowe
2024-09-25 | 14:25

Dzień Chłopaka, czyli idealna okazja do obdarowania chłopców w każdym wieku!

Zbliżający się Dzień Chłopaka (30.09) to idealny moment na podarowanie przemyślanego prezentu bliskiej nam osobie. Wybierając upominek dla chłopca, warto pomyśleć o tym, aby nie
Dziecko Familijne sponsorem podcastu „Co powie Tata? – opowieści o pozytywnym ojcostwie
2024-09-24 | 15:05

Familijne sponsorem podcastu „Co powie Tata?" – opowieści o pozytywnym ojcostwie

Marka Familijne została sponsorem drugiego sezonu podcastu Onetu pt. „Co powie Tata?”, który porusza temat relacji ojców z dziećmi. W nowej serii, liczącej 10
Dziecko Rewolucja w edukacji - konferencja Zareggiuj Się by BLISKO
2024-09-23 | 16:20

Rewolucja w edukacji - konferencja Zareggiuj Się by BLISKO

Edukacja wciąż tkwi w schematach z XIX wieku, podczas gdy współczesny świat, napędzany przez rewolucję AI, stawia przed nami zupełnie nowe wyzwania. Już od żłobków i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem

Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.

Psychologia

Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej

Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.