Orkisz, proso, gryka – czy znasz wszystkie wartościowe zboża dla malucha?
Produkty zbożowe to ważny składnik diety na każdym etapie życia. W okresie niemowlęcym stanowią cenne uzupełnienie jadłospisu w ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Ponadto pomagają w przejściu z konsystencji płynnej – jaką posiada mleka mamy – na pokarmy bardziej stałe. Aby dziecko w dorosłym życiu chętnie sięgało po wartościowe i różnorodne zboża, warto proponować mu je już w okresie wczesnego dzieciństwa.
Dlaczego zboża są ważne?
W pierwszych latach życia dziecko jest wyjątkowo delikatne i intensywnie się rozwija. Właśnie dlatego w tym okresie kluczowa jest właściwie skomponowana dieta. Produkty zbożowe – wprowadzane do jadłospisu zaraz po pierwszych warzywach i owocach – pozwalają niemowlęciu poznawać nowe konsystencje, a także pomagają uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Komponując dietę malucha, warto uwzględniać w niej różnorodne odmiany zbóż, które różnią się od siebie wartością odżywczą. Co istotne – ich obecność w codziennym menu przyzwyczaja niemowlę do bardziej urozmaiconego jadłospisu w przyszłości.
Cenne zboża to również te bezglutenowe Ryż, kukurydza, proso czy gryka to zboża bezglutenowe, jednak równie ważne w diecie niemowlęcia. Tak jak zboża zawierające gluten, dostarczają wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu jadłospis malucha staje się bogatszy o witaminy, np. te z grupy B oraz o magnez czy cynk[1]. |
Źródło wartościowych i bezpiecznych zbóż
Aby wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, warto pamiętać, że jego organizm nie jest obojętny na składniki zawarte w pożywieniu. Liczy się zarówno rodzaj wybieranych produktów, jak i ich jakość. Właśnie dlatego pomocna w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Do tej kategorii należy m.in. szeroki asortyment kaszek skomponowanych z różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, proso, żyto, owies, ryż czy gryka. Spełniają one wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju.
Ciekawostka! Orkisz to wartościowe zboże, które powstało już w czasach starożytnych ze skrzyżowania najstarszego przodka pszenicy – samopszy – z trawą kozieńca[2]. |
7 rodzajów zbóż w jednej kaszce
Na sklepowej półce można znaleźć kaszki skomponowane z wielu różnorodnych zbóż. Przykładem są propozycje BoboVita PORCJA ZBÓŻ, które zawierają nawet do 7 rodzajów zbóż uprawianych wyłącznie na kontrolowanych polach, gdzie istotne znaczenie odgrywa klimat, temperatura, nasłonecznienie czy wiatr. Dzięki tym starannym zabiegom oraz trosce o odpowiednią jakość surowców kaszka stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy[3] posiłek, dostarczający mu odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczu, białka oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju. Oprócz tego, że dostarczają energię, charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, a także 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% oleju palmowego.
Czy wiesz, co tak naprawdę jest zbożem? Zboża to rośliny z rodziny wiechlinowatych, należące do gatunków takich jak pszenica, orkisz, proso, jęczmień czy żyto. Z kolei nasiona, takie jak amarantus, gryka czy komosa ryżowa, to tzw. zboża rzekome, które wytwarzane są przez rośliny z innych rodzin i nie należą do kategorii zbóż[4]. |
* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[2] Rożnowski J. i wsp., Nutritional and pro-healthy properties of spelt wheat (Triticum spelta L.), Postępy Fitoterapii, 2014.
[3] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.
[4] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2016/slajdy_luty_1.pdf
Pierwsza przestrzeń edukacyjna poświęcona cyberbezpieczeństwu
Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie
Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.