Komunikaty PR

Orkisz, proso, gryka – czy znasz wszystkie wartościowe zboża dla malucha?

2021-08-25  |  08:00
Biuro prasowe

Produkty zbożowe to ważny składnik diety na każdym etapie życia. W okresie niemowlęcym stanowią cenne uzupełnienie jadłospisu w ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Ponadto pomagają w przejściu z konsystencji płynnej – jaką posiada mleka mamy – na pokarmy bardziej stałe. Aby dziecko w dorosłym życiu chętnie sięgało po wartościowe i różnorodne zboża, warto proponować mu je już w okresie wczesnego dzieciństwa.

Dlaczego zboża są ważne?

W pierwszych latach życia dziecko jest wyjątkowo delikatne i intensywnie się rozwija. Właśnie dlatego w tym okresie kluczowa jest właściwie skomponowana dieta. Produkty zbożowe – wprowadzane do jadłospisu zaraz po pierwszych warzywach i owocach – pozwalają niemowlęciu poznawać nowe konsystencje, a także pomagają uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Komponując dietę malucha, warto uwzględniać w niej różnorodne odmiany zbóż, które różnią się od siebie wartością odżywczą. Co istotne – ich obecność w codziennym menu przyzwyczaja niemowlę do bardziej urozmaiconego jadłospisu w przyszłości.
 

Cenne zboża to również te bezglutenowe

Ryż, kukurydza, proso czy gryka to zboża bezglutenowe, jednak równie ważne w diecie niemowlęcia. Tak jak zboża zawierające gluten, dostarczają wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu jadłospis malucha staje się bogatszy o witaminy, np. te z grupy B oraz o magnez czy cynk[1].


Źródło wartościowych i bezpiecznych zbóż

Aby wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, warto pamiętać, że jego organizm nie jest obojętny na składniki zawarte w pożywieniu. Liczy się zarówno rodzaj wybieranych produktów, jak i ich jakość. Właśnie dlatego pomocna w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Do tej kategorii należy m.in. szeroki asortyment kaszek skomponowanych z różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, proso, żyto, owies, ryż czy gryka. Spełniają one wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju.
 

Ciekawostka!

Orkisz to wartościowe zboże, które powstało już w czasach starożytnych ze skrzyżowania najstarszego przodka pszenicy – samopszy – z trawą kozieńca[2].


7 rodzajów zbóż w jednej kaszce

Na sklepowej półce można znaleźć kaszki skomponowane z wielu różnorodnych zbóż. Przykładem są propozycje BoboVita PORCJA ZBÓŻ, które zawierają nawet do 7 rodzajów zbóż uprawianych wyłącznie na kontrolowanych polach, gdzie istotne znaczenie odgrywa klimat, temperatura, nasłonecznienie czy wiatr. Dzięki tym starannym zabiegom oraz trosce o odpowiednią jakość surowców kaszka stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy[3] posiłek, dostarczający mu odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczu, białka oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju. Oprócz tego, że dostarczają energię, charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, a także 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% oleju palmowego.
 

Czy wiesz, co tak naprawdę jest zbożem?

Zboża to rośliny z rodziny wiechlinowatych, należące do gatunków takich jak pszenica, orkisz, proso, jęczmień czy żyto. Z kolei nasiona, takie jak amarantus, gryka czy komosa ryżowa, to tzw. zboża rzekome, które wytwarzane są przez rośliny z innych rodzin i nie należą do kategorii zbóż[4].


* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.

** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

 


[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

[2] Rożnowski J. i wsp., Nutritional and pro-healthy properties of spelt wheat (Triticum spelta L.), Postępy Fitoterapii, 2014.

[3] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.  

[4] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2016/slajdy_luty_1.pdf

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach
Dziecko Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
2024-12-20 | 10:10

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa

Edukacja sensoryczna, choć często postrzegana jako zabawa, ma fundamentalne znaczenie dla rozwoju dziecka. Żłobki i przedszkola, które świadomie wprowadzają aktywności stymulujące

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.