Orkisz, proso, gryka – czy znasz wszystkie wartościowe zboża dla malucha?
Produkty zbożowe to ważny składnik diety na każdym etapie życia. W okresie niemowlęcym stanowią cenne uzupełnienie jadłospisu w ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze. Ponadto pomagają w przejściu z konsystencji płynnej – jaką posiada mleka mamy – na pokarmy bardziej stałe. Aby dziecko w dorosłym życiu chętnie sięgało po wartościowe i różnorodne zboża, warto proponować mu je już w okresie wczesnego dzieciństwa.
Dlaczego zboża są ważne?
W pierwszych latach życia dziecko jest wyjątkowo delikatne i intensywnie się rozwija. Właśnie dlatego w tym okresie kluczowa jest właściwie skomponowana dieta. Produkty zbożowe – wprowadzane do jadłospisu zaraz po pierwszych warzywach i owocach – pozwalają niemowlęciu poznawać nowe konsystencje, a także pomagają uzupełniać coraz większe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Komponując dietę malucha, warto uwzględniać w niej różnorodne odmiany zbóż, które różnią się od siebie wartością odżywczą. Co istotne – ich obecność w codziennym menu przyzwyczaja niemowlę do bardziej urozmaiconego jadłospisu w przyszłości.
Cenne zboża to również te bezglutenowe Ryż, kukurydza, proso czy gryka to zboża bezglutenowe, jednak równie ważne w diecie niemowlęcia. Tak jak zboża zawierające gluten, dostarczają wartościowe składniki odżywcze, dzięki czemu jadłospis malucha staje się bogatszy o witaminy, np. te z grupy B oraz o magnez czy cynk[1]. |
Źródło wartościowych i bezpiecznych zbóż
Aby wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, warto pamiętać, że jego organizm nie jest obojętny na składniki zawarte w pożywieniu. Liczy się zarówno rodzaj wybieranych produktów, jak i ich jakość. Właśnie dlatego pomocna w komponowaniu diety najmłodszych jest żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Do tej kategorii należy m.in. szeroki asortyment kaszek skomponowanych z różnorodnych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, proso, żyto, owies, ryż czy gryka. Spełniają one wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, a widoczne na ich opakowaniu wskazanie wieku (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia) pomaga rodzicom wybrać produkt dopasowany do potrzeb i umiejętności dziecka na określonym etapie jego rozwoju.
Ciekawostka! Orkisz to wartościowe zboże, które powstało już w czasach starożytnych ze skrzyżowania najstarszego przodka pszenicy – samopszy – z trawą kozieńca[2]. |
7 rodzajów zbóż w jednej kaszce
Na sklepowej półce można znaleźć kaszki skomponowane z wielu różnorodnych zbóż. Przykładem są propozycje BoboVita PORCJA ZBÓŻ, które zawierają nawet do 7 rodzajów zbóż uprawianych wyłącznie na kontrolowanych polach, gdzie istotne znaczenie odgrywa klimat, temperatura, nasłonecznienie czy wiatr. Dzięki tym starannym zabiegom oraz trosce o odpowiednią jakość surowców kaszka stanowi dla niemowlęcia pełnowartościowy[3] posiłek, dostarczający mu odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczu, białka oraz witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju. Oprócz tego, że dostarczają energię, charakteryzuje je 0% dodatku cukru*, a także 0% konserwantów**, 0% barwników** i 0% oleju palmowego.
Czy wiesz, co tak naprawdę jest zbożem? Zboża to rośliny z rodziny wiechlinowatych, należące do gatunków takich jak pszenica, orkisz, proso, jęczmień czy żyto. Z kolei nasiona, takie jak amarantus, gryka czy komosa ryżowa, to tzw. zboża rzekome, które wytwarzane są przez rośliny z innych rodzin i nie należą do kategorii zbóż[4]. |
* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[2] Rożnowski J. i wsp., Nutritional and pro-healthy properties of spelt wheat (Triticum spelta L.), Postępy Fitoterapii, 2014.
[3] Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.
[4] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2016/slajdy_luty_1.pdf
![Centrum Riviera w Gdyni: wakacyjne warsztaty architektoniczne dla dzieci Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_751136589,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Centrum Riviera w Gdyni: wakacyjne warsztaty architektoniczne dla dzieci
![Zostań architektem własnych marzeń! Warsztaty budowania z klocków w CH Targówek!](/files/_uploaded/glownekonf_1242896087,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Zostań architektem własnych marzeń! Warsztaty budowania z klocków w CH Targówek!
![Minionki przejmują Promenadę! Odwiedź centrum i spotkaj się z żółtymi stworkami](/files/_uploaded/glownekonf_1933820693,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Minionki przejmują Promenadę! Odwiedź centrum i spotkaj się z żółtymi stworkami
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.