Komunikaty PR

Pierwsze Święta z maluszkiem. Jakie potrawy są dozwolone?

2023-12-08  |  15:00
Biuro prasowe

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy rodzina zasiada przy suto zastawionym stole, celebrując wyjątkowe chwile. Dla najmłodszych członków rodziny jest to okazja, aby poznać tradycyjne świąteczne smaki. Mając jednak na uwadze wyjątkowe potrzeby młodego organizmu, warto zastanowić się nad odpowiednimi potrawami, które będą nie tylko smaczne, ale także dostosowane do wieku i etapu rozwoju malucha. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, szykując świąteczne menu dla małego smakosza.

Podstawowe wskazówki, za którymi warto podążać

  • Święta to okres, kiedy nie można zapominać o zasadach rozszerzania diety i wyjątkowych potrzebach żywieniowych niemowląt i małych dzieci. Planując świąteczne menu, pamiętaj, że tradycyjne potrawy dla dorosłych często są dosalane i ciężkostrawne, a młody organizm, który jest wrażliwy i wciąż się rozwija, może nie radzić sobie dobrze  z ich strawieniem.
  • W przypadku dzieci, które nie ukończyły jeszcze 1. roku życia, należy kierować się schematem żywienia niemowląt i tak dobierać produkty, aby były dopasowane do potrzeb i możliwości niemowlęcia. Choć dzieci po 1. roku życia jedzą już dość różnorodnie, nie oznacza to, że wszystko ze świątecznego stołu będzie dla nich odpowiednie i dostępne bez ograniczeń.
  • Wigilijne potrawy podane najmłodszym muszą być skomponowane z bezpiecznych składników najwyższej jakości, dopasowanych do aktualnych wymagań organizmu i etapu rozwoju dziecka.
  • Pamiętaj również, że świąteczny czas nie jest odpowiednim momentem na eksperymenty. Jeśli wcześniej dziecko nie jadło danego produktu i nie wiesz, jak na niego zareaguje – lepiej z niego zrezygnuj.


Bezpieczne zamienniki

Przygotowanie świątecznego menu dla niemowląt i małych dzieci nie musi być jednak tak trudne i czasochłonne. Możesz dostosować tradycyjne wigilijne potrawy do potrzeb swojego malucha. Czasem wystarczy tylko trochę zmodyfikować i uprościć przepis. Na przykład zamiast ostrych przypraw i soli, które nie są zalecane dla niemowląt, użyj łagodnych ziół tylko do podkreślenia smaku (takich jak natka pietruszki, tymianek czy koperek). Wigilijny barszcz przygotowany na delikatnym wywarze z warzyw z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego bez użycia soli może być równie aromatyczny, a Twoje dziecko będzie mogło cieszyć się jego smakiem.
 

Tego unikaj – nie tylko od Święta

Ryby z ościami. Karpia, ze względu na dużą ilość ości, zastąp delikatnym filetem z ryby morskiej, np. łososia, dorsza czy morszczuka. Możesz podać również śledzia, o ile wcześniej nie był moczony w solance lub zalewie octowej. Maluszkowi możesz podać rybę gotowaną, w galarecie lub w formie pulpecików.

Grzyby leśne. Należy zrezygnować z podawania dzieciom grzybów leśnych nawet do 12. roku życia. Natomiast dozwolone są grzyby hodowlane, tj. pieczarki, kurki czy boczniaki (po właściwej obróbce cieplnej). Czym zatem zastąpić uszka i pierogi? Możesz je uzupełnić twarożkiem czy owocami – będą dla malucha równie smaczną alternatywą.

Potrawy smażone, tłuste i ciężkostrawne. Zmiany, jakie zachodzą w żywności podczas smażenia, utrudniają jej trawienie, dlatego lepiej podać dziecku danie przygotowane na parze, gotowane lub pieczone. Sałatkę jarzynową przygotuj z gotowanych warzyw, a zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego. Zrezygnuj również ze świątecznej kapusty i słonych pasztetów. Unikając takich potraw, oszczędzisz dziecku nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – bólu brzuszka, wzdęć, zaparcia czy kolki.

Miód, mak i orzechy. Świąteczny makowiec, kutia czy piernik to tradycyjne świąteczne słodkości. Nie są jednak dozwolone w diecie najmłodszych, nie tylko ze względu na zawartość cukru. Miód nie powinien gościć w diecie dziecka do ukończenia 1. roku życia, ponieważ może on zawierać przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum, wywołujące botulizm dziecięcy. Orzechy z kolei mogą powodować ryzyko zadławienia, a z podawaniem potraw z makiem – ze względu na to, że są ciężkostrawne – należy poczekać co najmniej do 2. roku życia.


Świąteczne ucztowanie z myślą o najmłodszych smakoszach

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia mogą być pełne różnorodnych smaków, które rozpieszczą podniebienie zarówno dorosłych, jak i młodszych członków rodziny. Niewielkim nakładem pracy możesz zarówno dostosować tradycyjne potrawy do potrzeb malucha, jak i skorzystać z produktów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, czyli tych ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Taka żywność, oprócz wygody podania, ma wiele innych ważnych zalet. Zgodnie z przepisami prawa spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy, a jej skład i konsystencja dopasowane są do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju.

Przykładem takiej żywności są obiadki BoboVita. To jakość potwierdzona na 100% – zawarte w nich składniki przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Mają prosty skład – są bez zbędnych dodatków[1] oraz ze składnikami w 100% naturalnego pochodzenia.

Wybór produktów dla najmłodszych jest bardzo urozmaicony – to także propozycje, które będą idealnymi odpowiednikami świątecznych potraw. Dla małego smakosza, który dopiero rozpoczyna przygodę z rozszerzaniem diety możesz, sięgnąć po suszoną śliwkę lub jabłka z dynią. Nieco starszemu niemowlęciu możesz zaproponować produkty w słoiczkach, tj. barszcz ukraiński, warzywa z delikatną rybą czy makaron z morszczukiem i warzywami. Świetną propozycją pełnowartościowego[2] śniadania lub kolacji ze świątecznym akcentem będzie także kaszka PORCJA ZBÓŻ mleczna 7 zbóż jabłko-śliwka.

Podając dziecku takie produkty, rodzice mogą mieć pewność, że uwzględniają one potrzeby żywieniowe rozwijającego się organizmu dziecka. Niech te święta będą smaczne, bezpieczne i pełne radości dla całej rodziny!

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka. 

 


[1] Zgodnie z przepisami prawa, żywność dla niemowląt i małych dzieci, w tym produkty BoboVita, nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

[2] Porcja kaszki, przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowi pełnowartościowy posiłek.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach
Dziecko Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
2024-12-20 | 10:10

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa

Edukacja sensoryczna, choć często postrzegana jako zabawa, ma fundamentalne znaczenie dla rozwoju dziecka. Żłobki i przedszkola, które świadomie wprowadzają aktywności stymulujące

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.