Komunikaty PR

Pierwsze Święta z maluszkiem. Jakie potrawy są dozwolone?

2023-12-08  |  15:00
Biuro prasowe

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy rodzina zasiada przy suto zastawionym stole, celebrując wyjątkowe chwile. Dla najmłodszych członków rodziny jest to okazja, aby poznać tradycyjne świąteczne smaki. Mając jednak na uwadze wyjątkowe potrzeby młodego organizmu, warto zastanowić się nad odpowiednimi potrawami, które będą nie tylko smaczne, ale także dostosowane do wieku i etapu rozwoju malucha. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, szykując świąteczne menu dla małego smakosza.

Podstawowe wskazówki, za którymi warto podążać

  • Święta to okres, kiedy nie można zapominać o zasadach rozszerzania diety i wyjątkowych potrzebach żywieniowych niemowląt i małych dzieci. Planując świąteczne menu, pamiętaj, że tradycyjne potrawy dla dorosłych często są dosalane i ciężkostrawne, a młody organizm, który jest wrażliwy i wciąż się rozwija, może nie radzić sobie dobrze  z ich strawieniem.
  • W przypadku dzieci, które nie ukończyły jeszcze 1. roku życia, należy kierować się schematem żywienia niemowląt i tak dobierać produkty, aby były dopasowane do potrzeb i możliwości niemowlęcia. Choć dzieci po 1. roku życia jedzą już dość różnorodnie, nie oznacza to, że wszystko ze świątecznego stołu będzie dla nich odpowiednie i dostępne bez ograniczeń.
  • Wigilijne potrawy podane najmłodszym muszą być skomponowane z bezpiecznych składników najwyższej jakości, dopasowanych do aktualnych wymagań organizmu i etapu rozwoju dziecka.
  • Pamiętaj również, że świąteczny czas nie jest odpowiednim momentem na eksperymenty. Jeśli wcześniej dziecko nie jadło danego produktu i nie wiesz, jak na niego zareaguje – lepiej z niego zrezygnuj.


Bezpieczne zamienniki

Przygotowanie świątecznego menu dla niemowląt i małych dzieci nie musi być jednak tak trudne i czasochłonne. Możesz dostosować tradycyjne wigilijne potrawy do potrzeb swojego malucha. Czasem wystarczy tylko trochę zmodyfikować i uprościć przepis. Na przykład zamiast ostrych przypraw i soli, które nie są zalecane dla niemowląt, użyj łagodnych ziół tylko do podkreślenia smaku (takich jak natka pietruszki, tymianek czy koperek). Wigilijny barszcz przygotowany na delikatnym wywarze z warzyw z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego bez użycia soli może być równie aromatyczny, a Twoje dziecko będzie mogło cieszyć się jego smakiem.
 

Tego unikaj – nie tylko od Święta

Ryby z ościami. Karpia, ze względu na dużą ilość ości, zastąp delikatnym filetem z ryby morskiej, np. łososia, dorsza czy morszczuka. Możesz podać również śledzia, o ile wcześniej nie był moczony w solance lub zalewie octowej. Maluszkowi możesz podać rybę gotowaną, w galarecie lub w formie pulpecików.

Grzyby leśne. Należy zrezygnować z podawania dzieciom grzybów leśnych nawet do 12. roku życia. Natomiast dozwolone są grzyby hodowlane, tj. pieczarki, kurki czy boczniaki (po właściwej obróbce cieplnej). Czym zatem zastąpić uszka i pierogi? Możesz je uzupełnić twarożkiem czy owocami – będą dla malucha równie smaczną alternatywą.

Potrawy smażone, tłuste i ciężkostrawne. Zmiany, jakie zachodzą w żywności podczas smażenia, utrudniają jej trawienie, dlatego lepiej podać dziecku danie przygotowane na parze, gotowane lub pieczone. Sałatkę jarzynową przygotuj z gotowanych warzyw, a zamiast majonezu użyj jogurtu naturalnego. Zrezygnuj również ze świątecznej kapusty i słonych pasztetów. Unikając takich potraw, oszczędzisz dziecku nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – bólu brzuszka, wzdęć, zaparcia czy kolki.

Miód, mak i orzechy. Świąteczny makowiec, kutia czy piernik to tradycyjne świąteczne słodkości. Nie są jednak dozwolone w diecie najmłodszych, nie tylko ze względu na zawartość cukru. Miód nie powinien gościć w diecie dziecka do ukończenia 1. roku życia, ponieważ może on zawierać przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum, wywołujące botulizm dziecięcy. Orzechy z kolei mogą powodować ryzyko zadławienia, a z podawaniem potraw z makiem – ze względu na to, że są ciężkostrawne – należy poczekać co najmniej do 2. roku życia.


Świąteczne ucztowanie z myślą o najmłodszych smakoszach

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia mogą być pełne różnorodnych smaków, które rozpieszczą podniebienie zarówno dorosłych, jak i młodszych członków rodziny. Niewielkim nakładem pracy możesz zarówno dostosować tradycyjne potrawy do potrzeb malucha, jak i skorzystać z produktów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, czyli tych ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Taka żywność, oprócz wygody podania, ma wiele innych ważnych zalet. Zgodnie z przepisami prawa spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy, a jej skład i konsystencja dopasowane są do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju.

Przykładem takiej żywności są obiadki BoboVita. To jakość potwierdzona na 100% – zawarte w nich składniki przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Mają prosty skład – są bez zbędnych dodatków[1] oraz ze składnikami w 100% naturalnego pochodzenia.

Wybór produktów dla najmłodszych jest bardzo urozmaicony – to także propozycje, które będą idealnymi odpowiednikami świątecznych potraw. Dla małego smakosza, który dopiero rozpoczyna przygodę z rozszerzaniem diety możesz, sięgnąć po suszoną śliwkę lub jabłka z dynią. Nieco starszemu niemowlęciu możesz zaproponować produkty w słoiczkach, tj. barszcz ukraiński, warzywa z delikatną rybą czy makaron z morszczukiem i warzywami. Świetną propozycją pełnowartościowego[2] śniadania lub kolacji ze świątecznym akcentem będzie także kaszka PORCJA ZBÓŻ mleczna 7 zbóż jabłko-śliwka.

Podając dziecku takie produkty, rodzice mogą mieć pewność, że uwzględniają one potrzeby żywieniowe rozwijającego się organizmu dziecka. Niech te święta będą smaczne, bezpieczne i pełne radości dla całej rodziny!

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka. 

 


[1] Zgodnie z przepisami prawa, żywność dla niemowląt i małych dzieci, w tym produkty BoboVita, nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

[2] Porcja kaszki, przygotowana zgodnie z opisem na opakowaniu, stanowi pełnowartościowy posiłek.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie Biuro prasowe
2024-04-28 | 20:00

Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie

Niezależnie od panującej na zewnątrz pogody i natłoku obowiązków warto znaleźć każdego dnia czas na aktywność fizyczną – również w czasie ciąży czy połogu. O
Dziecko Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
2024-04-26 | 14:00

Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze

25 kwietnia 2024 roku w auli Kazimierza Lepszego w budynku Rektoratu Uniwersytetu Śląskiego przy ul. Bankowej 12 w Katowicach zainagurowano współpracę w ramach umowy podpisanej
Dziecko „Mój zaczarowany świat” – startuje konkurs dla przedszkoli w całej Polsce
2024-04-26 | 10:05

„Mój zaczarowany świat” – startuje konkurs dla przedszkoli w całej Polsce

Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka w czerwcu, Primater ogłasza dedykowany przedszkolom konkurs plastyczny „Mój zaczarowany świat”. Zwycięska placówka dla

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.