Pomysły na dania dla najmłodszych
Foodbolówki Sokoliki, dzięki oryginalnej formie, z pewnością przypadną do gustu najmłodszym smakoszom. Można z nimi przygotować wiele oryginalnych, smacznych dań – idealnych na wspólny, rodzinny posiłek. Oto dwa proste przepisy!
Tarta z cukinią i Foodbolówkami Sokoliki
Składniki
1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)
1 cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 jajka
200 g śmietany 22%
100 g sera cheddar
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz
masło do formy
olej do smażenia
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło.
Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną.
Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.
Makaron z sosem pomidorowym i Foodbolówkami
Składniki
1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
1 opakowanie makaronu
4 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku
cukier do smaku
sól i pieprz
parmezan do posypania
olej do smażenia
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić.
Do zawartości patelni dołożyć pomidory oraz posiekane zioła i dusić, aż składniki zmiękną. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać Foodbolówki i dusić jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.