Komunikaty PR

Pomysły na dania dla najmłodszych

2020-11-20  |  14:00
Biuro prasowe

Foodbolówki Sokoliki, dzięki oryginalnej formie, z pewnością przypadną do gustu najmłodszym smakoszom. Można z nimi przygotować wiele oryginalnych, smacznych dań – idealnych na wspólny, rodzinny posiłek. Oto dwa proste przepisy!

Tarta z cukinią i Foodbolówkami Sokoliki

Składniki

1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)

1 cukinia

2 cebule

2 ząbki czosnku
4 jajka
200 g śmietany 22%
100 g sera cheddar
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz
masło do formy
olej do smażenia

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło.

Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną.

Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.

Makaron z sosem pomidorowym i Foodbolówkami

Składniki

1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
1 opakowanie makaronu
4 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku
cukier do smaku
sól i pieprz
parmezan do posypania
olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić.

Do zawartości patelni dołożyć pomidory oraz posiekane zioła i dusić, aż składniki zmiękną. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.  Do sosu dodać Foodbolówki i dusić jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum Biuro prasowe
2025-06-12 | 06:00

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Gliwice dołączyły do ogólnopolskiej sieci Amazon STEM Kindlotek – przestrzeni edukacyjnych wspierających rozwój dzieci i młodzieży w obszarach nauk ścisłych
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.