Komunikaty PR

Pomysły na sałatki, które posmakują najmłodszym

2023-10-06  |  12:20
Biuro prasowe

Sałatka „Witaj szkoło”

SKŁADNIKI:

1 garść liści szpinaku/botwinki

1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)

1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów

2 papryki spiczaste

1 garść żółtych pomidorków koktajlowych

1 garść zielonej fasolki szparagowej

1 garść czarnych oliwek

oliwa z oliwek / olej roślinny

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunchboxów. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.

Sałatka „Przerwa na zdrowie”

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki makaronu np. świderki z czerwonej soczewicy

2 garści jarmużu

1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów

1 cukinia

80 g sera koziego (plastry)

1 nieduża żółta papryka

1 szklanka pomidorów truskawkowych

3-4 łyżki oleju z pestek winogron

sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie przekrawamy w poprzek na połówki. Parówki dzielimy na 4 równe części, a następnie każdą z nich owijamy półplastrami cukinii i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-18 minut, aż plastry cukinii i brzegi parówek zaczną się rumienić. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Plastry koziego sera kroimy w kosteczkę. Do lunchboxów wrzucamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach
Dziecko Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
2024-12-20 | 10:10

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa

Edukacja sensoryczna, choć często postrzegana jako zabawa, ma fundamentalne znaczenie dla rozwoju dziecka. Żłobki i przedszkola, które świadomie wprowadzają aktywności stymulujące

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.