Pomysły na sałatki, które posmakują najmłodszym
Sałatka „Witaj szkoło”
SKŁADNIKI:
1 garść liści szpinaku/botwinki
1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)
1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów
2 papryki spiczaste
1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1 garść czarnych oliwek
oliwa z oliwek / olej roślinny
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunchboxów. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.
Sałatka „Przerwa na zdrowie”
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki makaronu np. świderki z czerwonej soczewicy
2 garści jarmużu
1 opakowanie paróweczek Sokoliki Sokołów
1 cukinia
80 g sera koziego (plastry)
1 nieduża żółta papryka
1 szklanka pomidorów truskawkowych
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie przekrawamy w poprzek na połówki. Parówki dzielimy na 4 równe części, a następnie każdą z nich owijamy półplastrami cukinii i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-18 minut, aż plastry cukinii i brzegi parówek zaczną się rumienić. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Plastry koziego sera kroimy w kosteczkę. Do lunchboxów wrzucamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.