Powrót do szkoły – co zapakować do lunchboxa?
Nowy tornister, niezapisane jeszcze zeszyty i wizja spotkania z kolegami z klasy – to wywołuje u uczniów dużą ekscytację. Jednak powrót do szkolnych ławek wiąże się też z małymi wyzwaniami dnia codziennego. Nastawienie budzika nieco wcześniej, dotarcie do szkoły czy spakowanie podręczników wymaga zarówno od uczniów, jak i rodziców dobrej organizacji. Trzeba również pamiętać o przygotowaniu drugiego śniadania, które doda energii na cały dzień w szkole. Co więcej, rodzic musi zadbać, żeby posiłek był pełnowartościowy, ale także, żeby zmieścił się do lunchboxa. Dobrze jest wiedzieć, co powinno się w nim znaleźć, żeby uniknąć zawirowań w zabieganych porankach.
Odpowiednio zbilansowana, pełnowartościowa dieta jest jednym z najważniejszych elementów wpływających na prawidłowy rozwój – zarówno fizyczny, jak i psychiczny – ucznia. Utrzymanie koncentracji przez kilka godzin, zwłaszcza po dwóch miesiącach wakacji, jest sporym wyzwaniem. Trzeba też pamiętać o tym, że tylko dobrze odżywiony mózg jest w stanie skupić się na nauce i przyswajaniu nowych umiejętności.
Przygotowane w domu pudełka na drugie śniadanie mogą zmieścić wiele smacznych, ale i zdrowych propozycji, które są lubiane przez dzieci. Warto zadbać o to, by znalazły się tam produkty sycące i dodające energii.
Co powinno się znaleźć w lunchboxie?
Przede wszystkim, trzeba zadbać o porcję świeżych owoców i warzyw. Zawierają one dużo witamin (z grupy A, C i B), błonnika, ale także pomagają organizmowi w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii. Sezonowe owoce i warzywa pobudzają do pracy szare komórki, ale także pozytywnie wpływają na koncentrację.
Żeby posiłek był sycący na dłużej, dobrze jest wzbogacić go dodatkiem nabiału, który zawiera witaminy, minerały oraz łatwo przyswajalne białko. Dzieci najchętniej sięgają po smaczne i pożywne serki (np. homogenizowany Rolmlecz waniliowy) lub ciekawe smaki jogurtów pitnych (np. Milko truskawkowy).
Natomiast jeśli nasze dzieci są fanami słodkiego (a które dzieci nie są?) można przygotować im zdrowsze wersje słodkich posiłków. Mogą to być mini pankejki wzbogacone dodatkiem twarogu (np. twaróg chudy Mazurski Smak), posypane garścią orzechów – źródłem dobroczynnych kwasów DHA i świeżymi sezonowymi owocami, np. borówkami.
Nie zapominajmy o tradycyjnych kanapkach, jeśli są one dobrze skomponowane, to stanowią pełnowartościowe, zdrowe drugie śniadanie. Najważniejsze jest dobrej jakości pieczywo oraz dodatki (np. żółty ser czy serek śmietankowy Łaciaty), warto dodać także świeże warzywa.
Bardzo istotne jest nawodnienie. Odpowiednia ilość wypitych płynów jest konieczna, by mózg funkcjonował prawidłowo. Oprócz tradycyjnej butelki z wodą można dziecku do tornistra spakować na przykład świeżo wyciskany sok lub mleczko smakowe Łaciate. To ulubione smaki najmłodszych, w porcji idealnej „na raz”. Teraz dostępne są w nowych, odświeżonych graficznie, bardziej ekologicznych i naturalnych opakowaniach.
Drugie śniadania zabrane w lunchboxach wcale nie muszę być nudne! Wystarczy pamiętać o tych kilku prostych zasadach. Więcej pomysłów znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.