Powrót do szkoły i codzienne wyzwanie rodziców - E-book śniadaniowy Netto
Poza gotowymi propozycjami pełnowartościowych przekąsek, rodzice znajdą w nim praktyczne porady żywieniowe o tym, jak prawidłowo komponować dania dla najmłodszych i jednocześnie zachęcać dzieci do spożywania ich podczas przerw lekcyjnych.
Drugie śniadania stanowią fundament w zbilansowanym żywieniu dzieci, gdyż dostarczają energii i składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu przez cały dzień. Wielu rodziców jednak zdaje sobie sprawę z faktu, iż przygotowanie posiłku trafiającego w gusta i potrzeby dziecka, nie jest proste. By zapewnić różnorodność i urozmaicenie diety własnej pociechy, warto skorzystać z gotowych rozwiązań, takich jak ebooki z przepisami i poradami. Dzięki nim, szybko i łatwo znajdziemy zdrowe i smaczne pomysły, które zachwycą uczniów i sprawią, że będą chętniej sięgać po drugie śniadanie.
Zdrowe nawyki od rana
- Dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednio dobranej diety i dostarczania organizmowi ważnych dla niego witamin, minerałów i białka Ich posiłki powinny zaspokajać zapotrzebowanie na energię potrzebną m.in. do efektywnej nauki. Pierwsze śniadanie zjedzone w domu wystarcza na około 4 godziny, podczas gdy uczniowie spędzają w szkolnych ławkach o wiele więcej godzin każdego dnia - mówi Agnieszka Pocztarska, założycielka serwisu Czytamy Etykiety, który dba o świadomość Polaków oraz edukuje ich jak czytać etykiety i opisane na nich składniki.
Zgodnie z informacjami podanymi przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej osoby, które spożywają posiłki w szkole, w porównaniu z tymi, które tego nie robią, efektywniej wykonują zadania bazujące na koncentracji oraz pamięci, a także lepiej radzą sobie z przedmiotami takimi jak geografia czy matematyka. Niestety, wg danych z raportu UNICEF „Warunki i jakość życia dzieci w krajach rozwiniętych” tylko 60% polskich nastolatków w wieku 11, 13 i 15 lat codziennie spożywa śniadanie.
Ponad 2/3 drugich śniadań ląduje w koszu
Pominięcie pierwszych posiłków może prowadzić do uczucia głodu w ciągu dnia, co z kolei sprzyja wybieraniu niezdrowych przekąsek i produktów o wysokiej kaloryczności. Jak wskazuje Ośrodek Rozwoju Edukacji co najmniej 20-25% uczniów nie zabiera do szkoły drugiego śniadania, a śniadaniówki pozostałych 80-75% są często niepełnowartościowe. Problemem jest również fakt, że ponad 2/3 uczniów deklaruje wyrzucanie do kosza drugiego śniadania, które dostaje do szkoły. Młodzi tłumaczą się tym, iż ich posiłki są niesmaczne, dostają zbyt duże porcje, lub że zamiast kanapki wolą zjeść zakupioną w sklepiku przekąskę.
Drugie śniadanie z Netto - rady i przepisy
Aby ułatwić rodzicom przygotowywanie posiłków do szkoły, sieć sklepów Netto przygotowała darmowy e-book "Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci", który zawiera mnóstwo praktycznych porad, wskazówek i przepisów na przekąski idealne do zabrania na drugie śniadanie. Edukacja i proponowanie prostych rozwiązań są kluczowe w walce z epidemią otyłości i marnowaniem żywności w Polsce – w tym również w szkołach. Poradnik przygotowany przez sieć dyskontów ma pomóc rodzicom w komponowaniu zdrowych i smacznych posiłków dla ich pociech, w łatwy i szybki sposób.
- Jako Netto Polska pragniemy nie tylko codziennie oferować naszym klientom szeroki wybór świeżych, jakościowych i atrakcyjnych produktów na codzienne zakupy, ale także dzielić się wiedzą w zakresie zbilansowanych i zróżnicowanych posiłków, tak kluczowych w prawidłowym rozwoju naszych pociech. Mamy świadomość, że wyzwanie codziennego przygotowania drugiego śniadania może stanowić spore wyzwanie dla rodziców, dlatego pragniemy oddać w ich ręce inspiracyjnego e-booka, w którym nie tylko znajdują się zróżnicowane przepisy, ale także porady żywieniowe wspierające w kreowaniu indywidualnych drugich śniadań – zaznacza PR Manager Netto Polska Patrycja Kamińska.
Dietetycy współtworzący e-book Netto podkreślają, że śniadanie powinno być zbilansowane, zawierać produkty będące źródłem białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów złożonych, dzięki czemu dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które pomogą dzieciom w nauce, koncentracji i utrzymaniu energii przez cały dzień. Eksperci tworzący poradnik wiedząc, że poza walorami zdrowotnymi ważne jest, aby dziecięce posiłki były dla nich atrakcyjne wizualnie i smakowo, komponowali przepisy tak, by odpowiadały one wymaganiom nawet największych dziecięcych smakoszy. Atrakcyjność śniadaniówek ma wpłynąć również na ograniczenie marnowania żywności w polskich szkołach.
Wśród propozycji dietetyków znalazły się kulinarne inspiracje na słodkie i słone przekąski zawierające produkty lubiane przez dzieci. W e-booku Netto rodzice znajdą przepisy na, np. serowe placuszki, szybką czekoladową jaglankę ze śliwką, bułeczki cynamonowe czy wytrawne muffiny a’la pizza.
Darmowy e-book "Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci" dostępny jest do pobrania na stronie: https://www.netto.pl/drugiesniadanie.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.