Produkty ekologiczne dla najmłodszych okiem eksperta
Rodzice coraz chętniej poszukują dla swoich dzieci żywności, której składniki pochodzą ze zrównoważonych upraw i hodowli ekologicznych. Rośnie świadomość znaczenia podejmowania wartościowych wyborów w trosce o środowisko naturalne, a także z myślą o przyszłości dziecka. Odpowiadając na oczekiwania współczesnych opiekunów, producenci żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci systematycznie urozmaicają ofertę swoich produktów. Na pytania dotyczące żywności ekologicznej dla najmłodszych odpowiada kierownik ds. jakości Nutricia Polska, producenta BoboVita Bio Tomasz Czyż.
Co dziś oferuje rynek żywności dla najmłodszych dzieci?
Tomasz Czyż: Jeszcze kilkadziesiąt lat temu przygotowanie posiłku dla małego dziecka dla wielu rodziców mogło wiązać się z nie lada wyzwaniem. Choć poszukiwania idealnie wyglądającej marchewki czy jabłka na targu kończyły się sukcesem, zarówno wtedy, jak i dziś taka metoda nie daje gwarancji, że produkt będzie odpowiedni dla delikatnego organizmu dziecka. Dlaczego? Ponieważ za pomocą wyłącznie zmysłów nie da się ocenić jakości i bezpieczeństwa żywności. Dla przykładu: nie sprawdzimy w ten sposób, gdzie zostało wyhodowane dane warzywo lub czy gleba, w której wzrastało, była odpowiedniej jakości, wolna od nieodpowiednich substancji. Dzisiaj świadomość tego, że niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwe na wpływ czynników zewnętrznych oraz znaczenia spożywanej żywności dla ich organizmu rośnie. Komponując jadłospis dla malucha, rodzice coraz częściej kierują się tym, aby wybierane produkty były dopasowane do jego aktualnych wymagań i potrzeb. Dużo więcej oferują również producenci żywności dla najmłodszych, którzy posiadają w swoim asortymencie produkty ze składnikami podlegającymi bardzo restrykcyjnym normom jakości, zbilansowane pod względem wartości odżywczej, a coraz częściej również pochodzące z rolnictwa ekologicznego, oznaczone jako bio.
Czym różni się produkt bio od innych produktów dla małych dzieci?
Tomasz Czyż: Komponując jadłospis niemowlęcia czy małego dziecka, warto pamiętać, że wszystkie produkty przeznaczone dla najmłodszych, czyli te ze wskazaniem wieku na opakowaniu, muszą spełniać wyjątkowo surowe normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że normy te w przypadku wielu surowców są nawet kilka tysięcy razy bardziej restrykcyjne niż w przypadku surowców w produktach, które spożywają dorośli czy starsze dzieci. O tym natomiast, że produkt dla malucha jest ekologiczny, czyli bio, świadczy to, że składniki w nim zawarte pochodzą z certyfikowanej uprawy lub hodowli ekologicznej. Oprócz wskazania wieku na opakowaniu (np. po 8. miesiącu życia), posiada on unijne logo żywności ekologicznej, tzw. Euroliść. Zasady rolnictwa ekologicznego dotyczą przede wszystkim sposobu uprawy lub hodowli.
Czym charakteryzują się uprawy i hodowle ekologiczne?
Tomasz Czyż: Praktyki dotyczące upraw i hodowli ekologicznych są bardzo specyficzne i wymagają spełnienia wielu wymogów. Na przykład jeśli produkt zawiera składniki pochodzenia roślinnego, takie jak warzywa czy owoce, oznacza to, że ich uprawy muszą przyczyniać się do utrzymania lub zwiększenia ilości materii organicznej gleby, jak również zapobiegać jej erozji. W takich uprawach dopuszcza się stosowanie preparatów biodynamicznych, jednak nie można wykorzystywać mineralnych nawozów azotowych. W przypadku, jeśli produkt zawiera mięso, musi ono pochodzić z hodowli, w których zwierzęta karmione są wyłącznie paszami ekologicznymi i w których zgodnie z przepisami prawa nie stosuje się profilaktycznie syntetycznych weterynaryjnych środków leczniczych, takich jak hormony czy antybiotyki.
Czy rodzice chętnie sięgają dla swoich dzieci po produkty ekologiczne?
Tomasz Czyż: Żywność pochodząca z rolnictwa ekologicznego cieszy się coraz większą popularnością. W BoboVita widzimy, że rodzice są bardziej świadomi jej korzystnego wpływu na środowisko naturalne i chętnie sięgają po takie produkty, również dla swoich dzieci. Właśnie dlatego naszą odpowiedzią na to zainteresowanie jest linia posiłków, przecierów owocowych w słoiczkach i musów owocowych w tubkach BoboVita Bio. To produkty, które powstały ze składników pochodzących z certyfikowanych upraw oraz certyfikowanych hodowli, prowadzonych z najwyższą dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt. Dzięki ich starannie dobranym recepturom o pysznym smaku maluch od początku dostaje to, co dla niego dobre.
Dlaczego warto wybierać dla dziecka produkty z linii BoboVita Bio?
Tomasz Czyż: W BoboVita wiemy, że najlepszym sposobem na wspieranie prawidłowego rozwoju dziecka jest właściwe żywienie. Aby zagwarantować odpowiednią jakość, o składniki wszystkich naszych produktów – zarówno z linii podstawowej, jak i Bio – dbamy na każdym etapie. Dowodem na to są np. setki testów jakości i bezpieczeństwa, jakie przechodzą nasze surowce zanim trafią do słoiczka czy tubki. Warto podkreślić, że dzięki projektowi zrównoważonego rolnictwa BoboVita aktywnie promuje używanie naturalnych nawozów oraz stosowanie alternatywnych metod ochrony roślin, są nimi np. metody mechaniczne, fizyczne czy biologiczne. Aby chronić glebę przed wyjałowieniem, a uprawy przed chorobami, nasi dostawcy stosują odpowiednio dobrany płodozmian. W celu wspomagania regeneracji gleby wykorzystują również zielone nawozy i uprawy okrywowe. Zgodnie z przepisami prawa wszystkie nasze produkty dla maluchów, w tym również te ze składnikami pochodzącymi z rolnictwa ekologicznego, nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Wybierając BoboVita, rodzice mogą być pewni, że rozszerzają dietę swoich dzieci w sposób bezpieczny, zbilansowany i smaczny.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba
Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
S. Karpiel-Bułecka: Sam talent nie wystarczy, by odnieść sukces w branży muzycznej. Trzeba też mieć trochę szczęścia i spotkać odpowiednich ludzi
Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, między innymi za sprawą streamingu i powszechnego dostępu do internetu, rynek muzyczny w Polsce przeszedł prawdziwą rewolucję. Zauważają to zarówno doświadczeni artyści, jak Sebastian Karpiel-Bułecka, jak i młodsze pokolenie, reprezentowane przez Miuosha. Obaj wokaliści podkreślają, że sukces w branży muzycznej jest wynikiem wielu czynników. Lider zespołu Zakopower zaznacza, że niezależnie od sytuacji młodzi artyści powinni być konsekwentni i wierzyć w swoje możliwości, bo to jest kluczowe w budowaniu kariery.
Problemy społeczne
Strach przed porażką i brak wiary we własne siły blokują rozwój przedsiębiorczości kobiet. Częściej zakładają za to firmy z misją
Kobiety stanowią mniejszość w zarządach firm, rzadziej też niż mężczyźni zakładają własne działalności gospodarcze. W UE na taki krok decyduje się 10 proc. pracujących pań, w Polsce – 13 proc. – wynika z raportu „Biznes na wysokich obcasach” PIE. Strach przed porażką i brak wiary w swoje umiejętności powstrzymują kobiety częściej niż mężczyzn przed założeniem działalności. Kluczową rolę mogą pełnić programy mentoringowe prowadzone przez kobiety.
Muzyka
Luna: Status materialny moich rodziców przeszkadza mi w karierze. Przestaję postrzegać siebie jako niezależną artystkę, tylko córkę bogaczy
Wokalistka podkreśla, że ścieżka jej kariery i sukcesy w branży muzycznej budzą wiele emocji, również ze względu na to, czym zajmują się jej rodzice. Jest ona bowiem córką milionera Andrzeja Wielgomasa, założyciela i właściciela firmy Dawtona. Jednak jak zaznacza, to, że pochodzi z zamożnego domu, nie ułatwia jej życia, a wręcz jest swoistym balastem. Luna ma świadomość tego, że w opinii niektórych ludzi wszystko, co ma i co osiągnęła, zawdzięcza tylko bogatym rodzicom.