Skąd się bierze odporność i jak ją wzmacniać u najmłodszych poprzez żywienie
Kształtowanie układu odpornościowego dziecka rozpoczyna się już w brzuchu mamy, a ten proces może trwać nawet do 12. roku życia. Właśnie z tego powodu młody organizm jest podatny na różne infekcje – dopiero uczy się je zwalczać. Szczególnie ważnym okresem dla budowania odporności jest 1000 pierwszych dni życia. To czas, kiedy dziecko rozwija się najintensywniej, a kluczowe znaczenie odgrywa wtedy prawidłowy sposób żywienia. Jak wspierać układ odpornościowy najmłodszych w tym okresie poprzez dietę podpowiada Mariola Darzycka, ekspert BoboVita.
Początki
Rozwój dziecka rozpoczyna się w okresie ciąży. Aby wszystkie procesy odpowiedzialne za kształtowanie układu pokarmowego, nerwowego czy odpornościowego przebiegały prawidłowo, młody organizm potrzebuje składników odżywczych dostarczanych wraz z posiłkami mamy. Dieta kobiety podczas ciąży powinna być skomponowana z różnorodnych produktów, będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Prawidłowo zbilansowany jadłospis kobiety ciężarnej to najlepsze wsparcie dla kształtowania mechanizmów obronnych dziecka jeszcze przed jego przyjściem na świat.
Mleko mamy tarczą ochronną
Maluch przychodzi na świat z pewnym zasobem przeciwciał, które dostał od mamy już podczas życia płodowego. Układ odpornościowy nie jest jednak na tyle rozwinięty, aby mógł poradzić sobie ze wszystkimi drobnoustrojami obecnymi w otoczeniu, ponieważ nie miał z nimi wcześniej styczności. Najlepszym sposobem na wspieranie prawidłowego rozwoju malucha, w tym jego odporności już od momentu narodzin jest karmienie piersią. Mleko mamy zawiera odpowiednią kompozycję składników odżywczych i substancji czynnych, które wspierają procesy wzrostu, a także kształtowanie mechanizmów obronnych w młodym organizmie. Karmienie piersią jest wystarczającym sposobem żywienia niemowlęcia w pierwszym półroczu jego życia. Z czasem – nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca) – do jadłospisu niemowlęcia należy włączyć pokarmy uzupełniające[1].
Wsparcie odporności poprzez dietę
Rozszerzanie diety jest bardzo ważnym etapem w życiu dziecka. Ze względu na intensywny rozwój zapotrzebowanie młodego organizmu na energię i składniki odżywcze z czasem się zwiększa. Właśnie dlatego – oprócz mleka mamy, które wciąż zajmuje ważne miejsce w jadłospisie – niemowlę potrzebuje pokarmów uzupełniających. Należy pamiętać, aby nowe produkty były wprowadzane do diety w odpowiedniej kolejności oraz stanowiły dobre źródło składników odżywczych. Z myślą o wspieraniu układu odpornościowego warto zadbać, aby w codziennym jadłospisie malucha znalazły się pokarmy bogate w witaminy A, C, D, E oraz składniki mineralne, takie jak jod i żelazo.
Zboża to ważny element codziennego menu malucha
Produkty zbożowe to – zaraz po warzywach i owocach – bardzo istotny element diety niemowlęcia już od momentu jej rozszerzania. Dzięki zawartym w nich węglowodanom, a także cennym witaminom i ważnym składnikom mineralnym wspierają prawidłowy rozwój oraz układ odpornościowy dziecka. Produktami zbożowymi, które sprawdzą się podczas rozszerzania diety niemowlęcia, są kaszki. Te przeznaczone specjalnie dla najmłodszych zawierają zboża, które przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa i dostosowana do potrzeb najmłodszych na różnych etapach rozwoju – np. po 6. czy 8. miesiącu życia. Takie kaszki uzupełnią dietę w niezbędne składniki odżywcze, a ich pyszny i łatwy w akceptacji smak zachęci malucha do regularnego spożywania zbóż.
Kaszka na miarę potrzeb niemowlęcia Przykładem produktów zbożowych odpowiednich dla najmłodszych są kaszki BoboVita. Można je znaleźć w wielu uwielbianych przez dzieci smakach, a dzięki temu, że zawierają cenne witaminy, w tym witaminę C, oraz ważne składniki mineralne, takie jak jod i żelazo, każdego dnia wspierają prawidłowy rozwój i układ odpornościowy* dziecka. To 3 powody, dla których warto podawać je maluchowi każdego dnia. |
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Zgodnie z przepisami prawa wszystkie kaszki BoboVita zawierają tiaminę, natomiast kaszki mleczne dodatkowo: witaminę A, D i wapń.
* Dotyczy kaszek mlecznych BoboVita, które zawierają żelazo i jod dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz kaszek bezmlecznych BoboVita, które zawierają żelazo dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera tiaminę, wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko-śliwka, zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko tiaminę.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.