Sprawdź, jaki wpływ na funkcjonowanie odporności dziecka ma jego dieta
Układ immunologiczny dziecka zaczyna rozwijać się jeszcze na długo przed narodzinami, w brzuchu mamy, a proces ten jest kontynuowany w pierwszych latach życia. Na jego przebieg wpływa wiele czynników, w tym m.in. odpowiedni sposób żywienia. Dowiedz się, w jaki sposób odporność dziecka jest powiązana z jego układem pokarmowym i jak komponować dietę juniora, aby wspierać budowanie jego tarczy ochronnej – układu odpornościowego.
Odporność – to trzeba wiedzieć
Układ odpornościowy, inaczej immunologiczny, pełni bardzo ważną rolę – jest odpowiedzialny za obronę organizmu przed infekcjami i wspomaganie walki z innymi chorobami. Będąc jeszcze w brzuchu mamy, dziecko jest chronione, ponieważ organizm kobiety jest dla niego bezpiecznym środowiskiem. W chwili przyjścia na świat noworodek wkracza jednak w zupełnie nowe otoczenie, a jego odporność każdego dnia jest wystawiana na próbę, mając kontakt m.in. z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Odporność bierze się z brzuszka
Początkowo niemowlę jest chronione przed infekcjami głównie dzięki przeciwciałom, które otrzymało w trakcie życia płodowego przez łożysko mamy. Przeciwciała te zmniejszają się stopniowo po porodzie i zanikają do ok. 6. miesiąca życia dziecka. Mimo że jego organizm stopniowo wytwarza swoje własne przeciwciała, to jego niedojrzały jeszcze układ odpornościowy jest dopiero na początku swojej drogi i nie wie, jak radzić sobie ze wszystkimi wrogami, ponieważ ciągle się uczy. Maluch do stworzenia mocnej bariery dla bakterii czy wirusów potrzebuje odpowiedniego wsparcia.
Czy wiesz, że w jelitach znajduje się aż 70% komórek układu odpornościowego?[1] Tak – jelita są odpowiedzialne nie tylko za trawienie i wchłanianie treści pokarmowej, ale również za odporność. Dbając o odpowiednią dietę dziecka, pomagasz mu także chronić je przed infekcjami. |
Ogromny wpływ na prawidłowe dojrzewanie układu immunologicznego ma dobrze skomponowany jadłospis i odpowiedni skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przez pierwsze pół roku życia najlepszym sposobem żywienia dziecka, które zapewni mu pożądaną ochronę, jest karmienie piersią. Karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko. Ważne jest wspieranie pracy układu odpornościowego również na etapie rozszerzania diety dziecka i później, ponieważ proces kształtowania się odporności może trwać nawet do 12. roku życia.
Wskazówka dla mam: mleko podstawą diety juniora
Rodzice mogą wspierać odporność dziecka po 1. roku życia na różne sposoby, poprzez hartowanie młodego organizmu, a więc spacery czy zabawy na świeżym powietrzu, szczepienia – zarówno te obowiązkowe, jak i zalecane, a także odpowiednie żywienie. Warto wiedzieć że dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego ważne są m.in. witaminy C i D. Jak zatem komponować menu dziecka, by dostarczyć mu te kluczowe składniki?
Dziecko miedzy 1. a 3. rokiem życia powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie (3 posiłki główne i 2 uzupełniające). Chociaż dieta po 1. urodzinach jest już różnorodna, to mleko, w tym mleko modyfikowane i produkty mleczne, nadal powinny stanowić jej ważną część. Junior w tym okresie wciąż szybko się rozwija i każdego dnia zdobywa nowe umiejętności, dlatego jego potrzeby są szczególne. Przykładowo roczniak potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D niż osoba dorosła[2]. Warto włączyć do diety dziecka mleko, które jest dopasowane do potrzeb jego brzuszka i pomaga odpowiednio zrealizować zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Podając dziecku 2 kubki po 200 ml mleka modyfikowanego wzbogaconego w witaminy i składniki mineralne Bebiko Junior 3 dziennie z wysoką dawką witaminy D i C, rodzice mogą wspierać jego prawidłowy rozwój, w tym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego[3]. W porównaniu do mleka krowiego 2 %, ten produkt zawiera aż 15 razy więcej witaminy C i 155 razy więcej witaminy D.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
[1] Furness JB, Kunze WA, Clerc N. Nutrient tasting and signaling mechanisms in the gut. II. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine, and immune responses. Am J Physiol. 1999;277:G922–G928.
[2] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, pod red. M. Jarosza, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewskiej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
[3] Bebiko Junior 3 zawiera witaminy C i D ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.