Świąteczne zbożowo-jaglane babeczki dla malucha
Już niedługo cała rodzina zasiądzie przy wigilijnym stole. Większość domów wypełni zapach pysznych tradycyjnych potraw. Warto sprawić, aby ten magiczny czas był smakowitym przeżyciem zarówno dla dorosłych, jak i tych najmłodszych członków rodziny. Chociaż niemowlęta i małe dzieci mają szczególne potrzeby żywieniowe, przygotowanie świątecznego posiłku z troską o ich delikatny organizm nie musi być trudne. Przekonaj się o tym i poznaj smakowity przepis na babeczki z wykorzystaniem wartościowej kaszki!
Młody organizm wymaga wyjątkowego traktowania zarówno na co dzień, jak i od święta. To niezwykle ważne, ponieważ układ pokarmowy maluszka wciąż się rozwija i nie jest jeszcze gotowy na tradycyjne wigilijne potrawy – smażonego karpia, wędzoną śliwkę czy kapustę z grzybami. Jak zatem stworzyć bezpieczny i wartościowy posiłek, aby podczas celebrowania przy rodzinnym stole zadbać o szczególne potrzeby żywieniowe małego dziecka i jego delikatny brzuszek?
Z pomocą przychodzą kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu, takie jak BoboVita PORCJA ZBÓŻ. To delikatne zbożowe posiłki, które zawierają nawet do 7 rodzajów różnorodnych zbóż, uprawianych wyłącznie na kontrolowanych polach, z troską o ich odpowiednią jakość. Charakteryzuje je pyszny smak oraz 0 % dodanego cukru*, 0 % konserwantów**, 0 % barwników** i 0 % wzmacniaczy smaku**. Tym razem możesz wykorzystać je również w nieoczywisty sposób, który zachęci malucha do próbowania różnorodnych zbóż w świątecznej odsłonie!
Zbożowo-jaglane babeczki z przecierem z suszonej śliwki dla dziecka po 12. miesiącu życia
Do przygotowania ok. 10 babeczek potrzebne będą:
- 140 g kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ bezmlecznej zbożowo-jaglanej po 8. miesiącu życia,
- 30 g skrobi kukurydzianej,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka miodu***,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g przecieru owocowego suszona śliwka po 4. miesiącu życia.
Piekarnik nagrzej do ok. 180 stopni Celsjusza. Jeśli używasz mleka modyfikowanego, przygotuj je zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki (z pominięciem przecieru owocowego) umieść w misce i połącz za pomocą łopatki lub miksera. Przygotuj ok. 10 foremek na babeczki, a następnie umieść w nich do ¾ wysokości przygotowaną masę. Babeczki będą gotowe po około 15-20 minut pieczenia. Aby jeszcze bardziej oddać charakter świąt, warto zadbać także o odpowiednią oprawę posiłku. Na talerzyku obok babeczki stwórz fantazyjny wzór z przecieru owocowego – Boże Narodzenie to czas, kiedy idealnie sprawdzi się choinka lub gwiazdka!
* Zawierają naturalnie występujące cukry, pochodzące ze zbóż, owoców i mleka.
** Zgodnie z przepisami prawa.
*** Nie należy podawać miodu naturalnego dzieciom przed ukończeniem 12. miesiąca życia.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.