Świąteczne smaki dla najmłodszych
SKŁADNIKI:
2 opakowania Szyneczki Tostowej z Indyka SOKOLIKI
1 arkusz ciasta francuskiego
3-4 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka czarnuszki
1/2 szklanki tartego żółtego sera
1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie przy pomocy wykrawaczek do ciasteczek wycinamy gwiazdki w 3 rozmiarach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrawki ciasta chłodzimy i rozwałkowujemy ponownie, tak aby wykorzystać cały arkusz. Z szynki wycinamy gwiazdeczki w ilości odpowiadającej tym przygotowanym z ciasta francuskiego. Gwiazdki z ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Następnie wykładamy gwiazdki z szynki (wykorzystujemy również okrawki, docinając je nożem), równomiernie posypujemy cienką warstwą żółtego sera i obsypujemy czarnuszką. 2-3 najmniejsze gwiazdki smarujemy jedynie roztrzepanym jajkiem. Przy pomocy małego pędzelka smarujemy również boki wszystkich gwiazdek. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Całość pieczmy około 10-12 min, aż ciasto zacznie się ładnie rumienić. Przestygnięte gwiazdki ustawiamy jedna na drugiej w kolejności od największych do najmniejszych, w taki sposób aby utworzyły gałązki choinki. Przez środek delikatnie wbijamy wykałaczkę, na której czubku zawieszamy pustą gwiazdeczkę.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.