Szybko, ale nadal zdrowo – czyli dieta dziecka w czasach pandemii
Przedłużająca się niepewność, strach, odizolowanie – już to wystarczy, aby dotychczasowe życie wywróciło się do góry nogami. Jeśli do tego dodamy pracę zdalną połączoną z opieką nad dziećmi, może się wydawać, że jest to obciążenie nie do udźwignięcia. A jednak od ponad dwóch miesięcy, miliony rodziców na całym świecie dokonują tego cudu. Samo przygotowanie każdego dnia 5 zbilansowanych posiłków dla całej rodziny jest wyzwaniem, a jeśli mamy na pokładzie malucha w wieku 1+, to okazuje się to po prostu arcytrudne. Być może parę dietetycznych patentów pozwoli zaoszczędzić chociaż kilka minut w ciągu dnia. Wielkimi krokami zbliża się Dzień Matki, Dzień Dziecka i Dzień Ojca. Warto skorzystać z każdej możliwości, dzięki której uda się wygospodarować trochę czasu na wspólne świętowanie.
Inwestycja na przyszłość
Szczęście w nieszczęściu – mamy wiosnę, a co za tym idzie coraz większy wybór świeżych owoców i warzyw. Zwłaszcza dostęp do tych pierwszych sprawia, że przygotowanie szybkich, ale jednocześnie zdrowych posiłków, które dodatkowo dzieci chętnie zjedzą, staje się zdecydowanie łatwiejsze. Każdy rodzic przyzna, że karmienie malucha, który nie jest zachwycony zawartością talerza, bywa trudne, a jeśli dodamy do tego zmęczenie rodziców i wynikający z niego spadek cierpliwości – mamy gotowy przepis na domową sprzeczkę.
Karolina Łukaszewicz, dietetyk programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” Fundacji Nutricia, poleca kilka sprawdzonych, prostych i smacznych przepisów, które pomogą zachować zbilansowaną dietę dziecka, a rodzicom zaoszczędzić chwilę na wspólną zabawę. Zbilansowana dieta, zwłaszcza w 1000 pierwszych dniach życia, jest szczególnie ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka. Starajmy się zrobić wszystko, aby nawet w tym niezwykle trudnym okresie, przygotować zbilansowane posiłki – przekonuje dietetyk.
Jak pokazują badania przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka (2016r.), aż 88% dzieci w wieku powyżej 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w swojej diecie, a prawie 1/3 dzieci do 36. miesiąca życia ma nieprawidłową masę ciała. 1000 pierwszych dni życia dziecka to okres najintensywniejszego rozwoju i wzrostu dziecka, dlatego ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz, ale również w dorosłym życiu. To inwestycja długoterminowa – tłumaczy Karolina Łukaszewicz.
Dietetyk poleca
Kilka przepisów, które polubią maluchy, a rodzice będą mieli pewność, że nie spędzając długich godzin w kuchni, podają swoim pociechom pyszny i zdrowy posiłek:
Mleczna kaszka ryżowo-jaglana z truskawkami i borówkami
Składniki:
- Ulubiona mleczna kaszka ryżowo-jaglana
- Garść owoców np. truskawek lub borówek
Sposób przygotowania:
Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj porcję kaszki (około 170ml) i udekoruj ją truskawkami i borówkami.
Pełnoziarnista kanapka z mlecznym koktajlem
Składniki:
- ½ bułki grahamki posmarowanej masłem
- 1 łyżka twarożku półtłustego
- Liść sałaty masłowej
- Ogórek świeży obrany ze skórki
- Koperek
- 1 porcja mleka modyfikowanego typu Junior
- ½ banana
Sposób przygotowania:
Na bułeczce posmarowanej masłem połóż sałatę, twarożek i resztę warzyw. Mleko przygotuj zgodnie z instrukcją i zblenduj z bananem i podaj dziecku do picia.
Zapiekane jabłko z kaszką mleczną
Składniki:
- 1 jabłko dojrzałe
- Kaszka mleczna wielozbożowa z dodatkami owocowymi
- Cynamon – do smaku
Sposób przygotowania:
Jabłko pozbaw gniazda nasiennego i wydrąż je tak, żeby można je było łatwo nafaszerować. W tym czasie przygotuj kaszkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. połowy porcji). Do przygotowanej kaszki możesz zetrzeć miąższ jabłka i doprawić cynamonem. Tak przygotowane jabłko wstaw do piekarnika i zapiecz przez około 10 min. Przed podaniem zdejmij skórkę z jabłka.
Owocowe placki – na około 12 małych placuszków
Składniki:
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka modyfikowanego typu Junior przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka miodu
- Garść malin
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do miski wbij wszystkie składniki oprócz malin i dokładnie wymieszaj trzepaczką albo robotem kuchennym. Odstaw ciasto na około 20 min. Na suchej teflonowej patelni usmaż placki na zloty kolor i podawaj je z rozgniecionymi malinami.
Więcej informacji oraz eksperckie porady edukacyjne na temat żywienia na etapie ciąży, karmienia piersią oraz rozszerzania diety dziecka i właściwego żywienia dziecka do 3. roku życia można znaleźć na stronie ogólnopolskiego programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”: www.1000dni.pl .
O kampanii: Ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna „1000 pierwszych dni dla zdrowia” wspiera Rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych ich dzieci. Przyzwyczajenia i zachowania żywieniowe, które uda się wypracować z dzieckiem podczas 1000 pierwszych dni życia czyli od poczęcia do około 3. roku życia, będą miały istotny wpływ na jego zdrowie teraz i gdy dorośnie. Kampania została objęta honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka. Program realizowany jest od 2013 r. Więcej na: www.1000dni.pl
O inicjatorze: Inicjatorem kampanii jest Fundacja Nutricia, której misją jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Wspieramy dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, jak również przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych, realizując działania edukacyjne na temat roli żywienia oraz finansując badania naukowe. Za pomocą naszych działań dążymy do: edukowania przyszłych pokoleń o kluczowej roli odpowiedniego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia, ograniczenia skali problemu niedożywienia w chorobie oraz budowania nawyków umożliwiających zdrowe starzenie się. Więcej na: www.fundacjanutricia.pl

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.