Trwa 12. edycja programu WINIARY „Gotuj się na zmiany"
Trwa kolejna, 12. edycja programu edukacyjnego marki WINIARY – „Gotuj się na zmiany”. Jej głównym celem jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży, budowanie ich świadomości ekologicznej i odpowiedzialnego podejścia do niemarnowania żywności. A wszystko to, w angażującej i praktycznej formie – nauki poprzez zabawę. Rejestracja szkół i przedszkoli do udziału w programie w dalszym ciągu jest otwarta. Czekają ciekawe pomoce dydaktyczne, gry dla najmłodszych, ale również konkursy dla placówek dydaktycznych z atrakcyjnymi nagrodami.
Edukacja żywieniowa – to jest to!
Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży to podstawa odpowiedzialnego podejścia do zdrowia. To również budowanie świadomości ekologicznej i zwracanie uwagi na problem marnowania żywności w Polsce, jego skalę oraz wpływ na środowisko. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) corocznie marnowane 1,3 mld ton żywności na świecie jest źródłem emisji 3,3 Gt ekwiwalentu dwutlenku węgla[1]. Zapobieganie marnotrawieniu żywności może być więc jednym ze skuteczniejszych sposobów walki ze zmianami klimatu. Dodatkowym pozytywnym aspektem świadomego podejścia jest oszczędność pieniędzy oraz zasobów – energii, wody czy surowców. Edukacja żywieniowa jest więc konieczna i niezwykle istotna – zarówno w ujęciu zdrowotnym, jak i środowiskowym – myśląc o warunkach, w jakich przyjdzie żyć przyszłym pokoleniom.
Razem z WINIARY – Gotuj się na zmiany!
Marka WINIARY już od 2010 roku podejmuje działania w tym temacie w ramach programu WINIARY „Gotuj się na zmiany”. Celem inicjatywy jest budowanie świadomości dzieci oraz ich opiekunów – rodziców i nauczycieli – w obszarze odżywiania, kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz szerzenie wiedzy o wpływie marnowania żywności na kondycję naszej planety. W WINIARACH wierzymy, że takie doświadczenia zdobyte na wczesnym etapie życia, zaprocentują w przyszłości. Szczególnie jeśli są podane w atrakcyjnej formie – nauki przez zabawę.
- Mamy świadomość, że dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym są bardzo podatne na przyswajanie wiedzy i to właśnie w tym czasie kształtują się ich postawy i spojrzenie na różne tematy, które będą miały wpływ na decyzje podejmowane w przyszłości. Nie inaczej jest z odżywianiem i wrażliwością na kwestie środowiskowe, dlatego tak ważne jest zapewnienie najmłodszym dostępu do wartościowych treści edukacyjnych, które jednocześnie będą dla nich atrakcyjne. Przygotowując program WINIARY „Gotuj się na zmiany”, wiedzieliśmy że musimy docierać nie tylko do dzieci, ale przede wszystkim do rodziców i nauczycieli, czyli osób które mają wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych w domu i w środowisku szkolnym. Od 2010 roku, w 11 dotychczasowych edycjach, programem zostało objętych ponad milion uczniów. W ostatniej odsłonie, zakończonej w czerwcu br., kampania digitalowa miała zasięg ponad 6,5 mln, a treści komunikacyjne w mediach zdobyły ponad 100 mln odsłon. Liczymy, że i w tym roku program będzie cieszył się dużym zainteresowaniem, a nasze materiały edukacyjne zaciekawią kolejnych podopiecznych – mówi Magdalena Jabłońska, Specjalista ds. rozwoju komunikacji WINIARY.
W 12. edycji programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” uczestnikom towarzyszyć będą ambasadorzy akcji – Sonia Rudolf, znana z programu Masterchef Junior i Pan Belfer, który od wielu lat wspiera dzieci w nauce, wykorzystując nowoczesne technologie i media społecznościowe. W ramach programu przygotowane zostały treści edukacyjne, które mają pomóc nauczycielom, rodzicom i samym dzieciom przyswoić wiedzę na temat odpowiedzialnego podejścia do gotowania i zdrowego odżywiania.
Materiały dla nauczycieli:
Rejestrując placówkę, nauczyciele otrzymują dostęp do pomocy dydaktycznych, bazujących na połączeniu merytoryki z angażującymi aktywnościami. Pakiety materiałów zostały starannie opracowane przez metodyków, w duchu edutainment (nauka przez zabawę), by pobudzić dziecięce zainteresowanie poznawaniem dobrych nawyków żywieniowych. Przygotowane scenariusze są dostosowane do różnych kategorii wiekowych – przedszkolaków i uczniów klas 1-3 oraz 4-8.
Logiczne zabawy z elementami badawczymi i sensorycznymi, pozwalają:
- zwiększać świadomość na temat skali marnowania żywności,
- promować zachowania proekologiczne wśród uczniów i uświadamiać im, że mają realny wpływ na minimalizowanie tego zjawiska (pokazanie konkretnych sposobów na walkę z marnowaniem),
- zapoznać ich z zależnością pomiędzy trwałością produktów spożywczych a ich odpowiednim przechowywaniem,
- uczyć przez gotowanie (zapoznanie dzieci z procesem przygotowywania kiszonek).
Wszystkie zabawy są poprzedzone wprowadzeniem merytorycznym, które dostarcza nauczycielom wiedzy niezbędnej do przeprowadzenia zajęć. Stworzone scenariusze zajęć są zgodne z podstawowymi kierunkami realizacji polityki oświatowej państwa w roku szkolnym 2022/2023, a dodatkowo w szkołach podstawowych można je realizować również przy wykorzystaniu wyposażenia Laboratoriów Przyszłości, czyli programu Ministerstwa Edukacji i Nauki we współpracy z Centrum GovTech w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Materiały dla rodziców:
Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych, szczególnie w najmłodszych latach, zaczyna się w domu. Niezwykle ważne jest więc wsparcie merytoryczne dla rodziców i opiekunów. Właśnie dlatego stworzyliśmy cykl artykułów i treści edukacyjnych, dostępnych na stronie https://gotujsienazmiany.pl/ pt. „Wiedz i jedz” oraz serię podcastów na kanale programu na YouTube Gotuj się na zmiany - YouTube. Poza przekazywaniem naukowej wiedzy, wynikającej z doświadczenia i różnych spostrzeżeń naszego eksperta i gości, w odcinkach podcastowych można poznać protipy na temat tego, jak szykować posiłki dla dzieci, by były zdrowe, zachęcające do jedzenia, ale również stworzone w duchu niemarnowania. Dodatkowo, w mediach społecznościowych programu regularnie pojawiają się posty z ciekawymi inspiracjami i aktualnościami. Sprawdźcie sami:
- https://www.facebook.com/GotujSieNaZmianyRazemzWiniary/
- https://instagram.com/gotujsienazmiany?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Materiały dla dzieci:
Starsze dzieci, oprócz gier i zajęć prowadzonych w szkole przez nauczycieli i wychowawców, mają stały dostęp do bazy prostych przepisów, które zachęcą do podjęcia swoich pierwszych kulinarnych prób i eksperymentowania z gotowaniem. A co najważniejsze – w zdrowym, smacznym i apetycznym stylu! Na stronie internetowej https://gotujsienazmiany.pl/ znajdą również artykuły z serii pt. „Wiedz i jedz” – z różnymi poradami i ciekawostkami żywieniowymi. Na kanale YouTube programu WINIARY Gotuj się na zmiany - YouTube można znaleźć serię prostych i szybkich przepisów przygotowanych przez szefa kuchni, Roberta Harnę pt. „Umiem rządzić (się) w kuchni”. Dodatkowo, w ramach cyklu podcastów „Podjaduszki”, dostępna jest rozmowa z Sonią Rudolf na temat jej kulinarno-sportowej pasji. A już wkrótce, we współpracy ze Śpiewającymi Brzdącami, pojawi się piosenka o tym, dlaczego warto jeść owoce i warzywa.
Nauczycielu! Zgłoś swoją placówkę, bo warto!
Program WINIARY „Gotuj się na zmiany” wystartował 1. września br. i potrwa do 30 czerwca 2023 r. Rejestracja jest możliwa przez cały ten okres. Wszystkich nauczycieli zachęcamy do zgłaszania swoich placówek dydaktycznych – wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy. Szczegóły i regulamin akcji dostępne są na stronie: https://gotujsienazmiany.pl/
Dlaczego warto?
Pierwsze 500 zarejestrowanych placówek otrzyma starterpacki, składające się z kolorowych plakatów edukacyjnych i gry „kuchenne kalambury” – urozmaicą i jeszcze bardziej ułatwią one prowadzenie zajęć, poznawanie świata dobrych nawyków i pobudzą dziecięcy apetyt na wiedzę.
To nie wszystko – dla zarejestrowanych placówek w ramach programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” regularnie odbywają się konkursy, które rozwijają kreatywność dzieci, ich wiedzę na temat prawidłowego żywienia, ale także umiejętność pracy w grupie. Wszystkie zarejestrowane w programie placówki mogą podejmować rzucane przez markę wyzwania i wygrywać atrakcyjne nagrody, które urozmaicą codzienny plan zajęć.
Za organizację programu WINIARY „Gotuj się na zmiany” oraz przygotowanie materiałów edukacyjnych odpowiada NAV agency, a za wsparcie mediowe akcji w digitalu – dom mediowy UM THRIVE.
***
O marce WINIARY
WINIARY łączą to, co najlepsze w tradycji polskiej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania. Marka towarzyszy Polakom już od ponad 80 lat, kiedy to na terenie dawnej osady Winiary pod Kaliszem powstała Fabryka WINIARY. W ofercie ma ponad 230 produktów, a wśród nich m.in. zupy, pasty, majonezy, buliony, sosy, dania gotowe, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie. Marka WINIARY inspiruje, dostarcza pyszne i proste w przygotowaniu przepisy oraz dzieli się wiedzą na temat zbilansowanych i wartościowych potraw. Serwis internetowy winiary.pl jest jedną z najpopularniejszych stron kulinarnych w Polsce i największym polskim serwisem kulinarnym prowadzonym przez markę. Od 2020 roku WINIARY angażują się również w działania na rzecz niemarnowania żywności, realizując szeroką kampanię „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”.
[1] Źródło: Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala i przyczyny problemu. Monografia. https://ios.edu.pl/wp-content/uploads/2017/11/IOS_marnotrawstwo_zywnosci_INTERNET_2.pdf

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.