Warsztaty z tworzenia szopek w Galerii Bronowice
Agencja PR
Open Media
Obozowa 42A/2
30-383 Kraków
biuro|openmedia.pl| |biuro|openmedia.pl
12 268 97 50
openmedia.pl
Boże Narodzenie to wyjątkowy i rodzinny czas, z niecierpliwością wyczekiwany przez najmłodszych. Adwentowe odliczanie dzieciom umilić mają warsztaty „Wokół Szopki”, podczas których własnoręcznie stworzą tradycyjną dekorację. Wydarzenie zostanie zorganizowane 16 grudnia w Galerii Bronowice. Małych artystów inspirować będzie niemal dwumetrowa świąteczna konstrukcja autorstwa Anny i Rozalii Malik, dostępna w centrum handlowym do 4 lutego.
Galeria Bronowice ponownie włączyła się w projekt „Wokół Szopki”, realizowany przez Miasto Kraków, Muzeum Krakowa i Krakowskie Biuro Festiwalowe. Równolegle centrum handlowe stało się jednym z punktów na mapie Szlaku Krakowskich Szopek, który w tym roku składa się z 38 wyjątkowych konstrukcji. Dzieło dostępne w Galerii Bronowice, zostało stworzone przez Annę i Rozalię Malik. W scenerii prawie dwumetrowej szopki umieszczone zostały figurki ze spektaklu jasełkowego, w tym święta rodzina, król Herod, diabeł czy śmierć. Motywem architektonicznym dominującym w projekcie jest gotyk płomienisty, zauważalny szczególnie we wzorach i witrażach.
Pracę artystek będzie można podziwiać w Galerii Bronowice do 4 lutego. Stanowi ona nie tylko klimatyczną dekorację, ale ma być również źródłem inspiracji dla dzieci. 16 grudnia, w ramach projektu „Wokół Szopki”, zorganizowane zostaną kreatywne warsztaty dla najmłodszych. Mali uczestnicy podczas zajęć dowiedzą się więcej na temat lokalnych tradycji świątecznych oraz stworzą własne, niepowtarzalne szopki, które zabiorą do domów.
Warsztaty „Wokół Szopki” dla dzieci odbędą się 16 grudnia, w godz. 12:00-14:00, w Galerii Bronowice na poziomie 0.
Zajęcia są bezpłatne. Nie obowiązują zapisy.
Jak dbać o aktywność fizyczną w ciąży i po porodzie
Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
„Mój zaczarowany świat” – startuje konkurs dla przedszkoli w całej Polsce
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.