Wpływ barwników spożywczych na zdrowie najmłodszych!
Barwniki spożywcze uwielbiane przez dzieci, mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi. Najczęściej spotykane są one w produktach, które najmłodsi wybierają najchętniej czyli w batonach, żelkach i barwionych napojach.
Producenci artykułów spożywczych dawno odkryli, że kolor jest jednym z czynników, które wpływają zachowania konsumentów, ponieważ jest to pierwszy czynnik, który zauważamy, przed zapachem czy smakiem. Właśnie przez to większość wytwórni stosuje barwniki. Dzięki takim barwnikom produkty wydają się o wiele lepsze. Często mogą być postrzegane jako bardziej nasycone minerałami i witaminami. Ma to swoje uzasadnienie, bo przyroda stworzyła wiele barwników spożywczych podnoszących walory żywności. Takie barwniki z naturalnych źródeł to betanina, karotenoidy, kurkuma, flawonoidy czy antocyjany.
Według Najwyższej Izby Kontroli każdy Polak zjada rocznie nawet do 2 kg różnych dodat- ków do żywności. Z tego powodu, powinniśmy się zastanowić jakie produkty spożywcze kupujemy i na jakie dodatki należy uważać. Najbardziej szkodliwe są dodatki należące do tak zwanej szóstki z Southampton:
• czerwień Allura E 129,
• żółcień pomarańczowa E 110,
• żółcień chinolinowa E 104,
• tartrazyna E 102,
• azorubina E 122,
• czerwień koszenilowa E 124.
Te barwniki uznane są za wyjątkowo szkodliwe dla dzieci i mogą wpływać na ich prawidło- wy rozwój. Działają negatywnie na aktywność psychoruchową dzieci, powodują zaburzenia koncentracji, mogą wywołać nadpobudliwość. Oprócz tego mówi się również, że barwniki z Southampton mogą powodować alergie, bóle głowy oraz nasilać objawy astmy i wpływać na problemy z oddychaniem.
Są one stosowane w takich produktach jak: kisiele, budynie, galaretki, lizaki, cukierki, gumy do żucia, draże, żelki, lody, kolorowe posypki; słodzone napoje, zarówno gazowane jak i niegazowane, produkty w proszku, na przykład polewy deserowe czy napoje w proszku, masa cukrowa . Powszechność ich występowania oraz szkodliwość na zdrowie dziecka powinna zmusić ro- dzica do wykluczenia z diety tych produktów, które zawierają te szkodliwe barwniki w swoim składzie.
Zrezygnujmy zatem z kupnych słodyczy i przyrządzajmy je w domu – rzadziej a zdrowiej. Budynie, kisiel czy galaretka zrobione w domu na naturalnych sokach owocowych będą zdrowsze. Ich przyrządzanie można też zamienić w formę zabawy dla dziecka, które przy okazji zyskuje wrażliwość sensoryczną, dotykając różnych konsystencji i czekając na przepyszne łakocie.
Kontakt dla mediów:
Inga Ryfka
Account Executive
+48 790 393 471 i.ryfka@agencjafaceit.pl
Dr Magdalena Cubała-Kucharska – założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana. W swojej pracy medycznej pacjent jest dla niej przede wszystkim całością, złożoną z oddziałujących na siebie wzajemnie układów. Dlatego niepodważalnym standardem jej praktyki lekarskiej jest właśnie szerokie, całościowe spojrzenie na pacjenta połączone z profe- sjonalizmem, innowacyjnością i terminowością.
Szczególnym tematem zainteresowań dr Cubały-Kucharskiej jest oś jelitowo-mózgowa, immunologiczno-mózgowa oraz medycyna środowiskowa. Oznacza to, że bada w jaki sposób zespół przerostu bakteryjnego w jelicie (SIBO) i przewlekły zespół rozrostu grzybiczego w jelicie (SIFO) (czyli inaczej candida lub kandydoza układowa) mogą wpływać na zaburzenia funkcjonowania mózgu, w tym zaburzenia neurorozwojowe, takie jak autyzm. Szcze- gólnie dużo uwagi poświęca encefalopatii wątrobowej. Ponadto bada związki pomiędzy infekcjami drobnoustrojami takimi jak paciorkowce, jersinia, campylobacter, borelioza, bartonelloza, Coxackie, wirus EBV (mononukleoza) ,a przewlekłymi stany zapalnymi takimi jak PANDAS, PANS, ale także Hashimoto.
Dr Magdalena Cubała-Kucharska pacjenta zawsze rozpatruje w powiązaniu ze środowiskiem, uwzględniając takie czynniki jak przewlekły zespół odpowiedzi zapalnej (CIRS) wywołany przez mykotoksyny, zespół chorego budynku, wywołany przez Aspergillusa, czy na- rażenie na toksyny środowiskowe takie jak metale ciężkie, rtęć, arsen, glifosat, pestycydy. Na co dzień współpracuje z wykwalifikowanymi dietetykami dobierając indywidualnie diety do potrzeb pacjenta. Oferuje oparte na badaniach diety FODMAP, SCD, bezglutenowe, bezmleczne, immunologiczne.
Dzień Dziecka w Koneserze. Wyjątkowe wydarzenia dla rodzin w Warszawie
Galeria Zaspa świętuje Dzień Matki i Dzień Dziecka!
Z okazji Dnia Dziecka grupa LEGO® stworzy wyjątkową Strefę Zabawy!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Beata Pawlikowska: Podczas urlopów ekologia schodzi u nas na drugi plan. Zbyt często latamy samolotami i niszczymy przyrodę
Podróżniczka apeluje, by planując wyjazdy wakacyjne, a później już wypoczywając w konkretnych miejscach, nie włączać taryfy ulgowej i nie zapominać o ekologii. Jak jednak obserwuje, Polakom daleko do ekologicznej turystyki i po urlopach mają sporo na sumieniu. Przede wszystkim nie dbają o przyrodę, tratują roślinność, płoszą zwierzęta, w każdy zakątek próbują dojechać samochodem i pozostawiają po sobie spory bałagan. Beata Pawlikowska zachęca do tego, by na czas urlopu zostawić swoje auta w garażu, a podróżować chociażby pociągami.
Gwiazdy
Joanna Przetakiewicz: Podczas kampanii wyborczej kobietom wiele obiecano. Jak na razie nie widać rezultatów i jest duże rozczarowanie
Projektantka mody nie kryje swojego rozczarowania tym, że kolejni rządzący znów nie patrzą w stronę kobiet i nie śpieszą się z uregulowaniem kwestii, które są dla nich priorytetowe. Panie często stają przed trudnymi wyborami w życiu prywatnym, a jeśli chodzi o kwestie zawodowe, to wciąż muszą się mierzyć z nierównością w płacach i dostępie do eksponowanych stanowisk. Jak zauważa Joanna Przetakiewicz, kobiety chętnie poszły do urn w wyborach parlamentarnych, bo nie boją się już walczyć o swoje prawa i wierzą, że wreszcie coś się zmieni. Mimo krzyku rozpaczy nadal odbijają się jednak od ściany ustawionej przez mężczyzn.
Problemy społeczne
Siedzący tryb życia sprzyja garbieniu się. Polacy opracowali koszulkę pomagającą zachować prawidłową postawę ciała
Na dolegliwości związane z kręgosłupem cierpi nawet 85 proc. populacji. Z wyników badania stanu zdrowia Polaków przeprowadzonych przez GUS wynika, że choroby kręgosłupa stanowią drugą co do częstości przyczynę przewlekłych stanów chorobowych. W dużej mierze winne temu jest garbienie się. Polacy opracowali innowacyjną koszulkę, która dzięki elastycznej strukturze wymusza prostą sylwetkę. – Pod względem konstrukcji to innowacja nie tylko w Polsce, ale i na świecie – mówi Wojciech Wojtuszko, założyciel eplecy.pl.