Wybierz jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100%
Poznaj posiłki, przeciery owocowe i kaszki BoboVita stworzone z myślą o wyjątkowych potrzebach najmłodszych
Warszawa, 15 lipca 2020 r. – Organizm niemowlęcia, a później małego dziecka jest szczególnie wrażliwy przez cały okres 1000 pierwszych dni życia. To czas, w którym dojrzewa układ pokarmowy, metabolizm, a mechanizmy chroniące malucha przed czynnikami ze środowiska zewnętrznego wciąż się kształtują. Nie bez przyczyny kluczową rolę odgrywa wtedy właściwy sposób żywienia – oparty na pokarmach bezpiecznych i odpowiedniej jakości. BoboVita zna potrzeby najmłodszych, dlatego z wyjątkową troską dba o składniki w swoich produktach na każdym etapie. Mamo, Tato, odkryjcie warzywa, owoce, ryby, mięso i zboża o jakości, do których możecie mieć 100% zaufania!
Karmienie piersią to wyjątkowa tarcza ochronna, którą mama obdarowuje swoje dziecko już od momentu narodzin. Kiedy niemowlę skończy pół roku, a mleko kobiece przestaje realizować jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze, należy kontynuować ochronę niemowlęcia, rozszerzając jego dietę w sposób zbilansowany i bezpieczny. To bardzo ważne, ponieważ młody organizm nie ma jeszcze w pełni ukształtowanych mechanizmów, które obronią go przed szkodliwymi czynnikami potencjalnie pochodzącymi także z pożywienia. Warto pamiętać, że potwierdzeniem odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa dla malucha nie jest zapach, smak czy kształt produktu. Czym się zatem kierować podczas komponowania jadłospisu najmłodszych?
Dwie marchewki – takie same, a jednak różne
Wybór odpowiednich dla wrażliwego organizmu niemowlęcia produktów nie zawsze może okazać się dla rodziców łatwym zadaniem. Trzeba pamiętać, że warzywa, owoce, zboża, ryby czy mięso, które spożywają dorośli, mogą nie być odpowiednie dla najmłodszych. Rozszerzając dietę malucha, nie warto kierować się wyłącznie zmysłami, a sięgać po żywność stworzoną z myślą o potrzebach niemowląt i małych dzieci, czyli ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Takie produkty spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości – o wiele bardziej surowe w porównaniu do produktów ogólnodostępnych, spożywanych przez starszych członków rodziny. O tym, że żywność jest bezpieczna dla najmłodszych, świadczy także wieloletnia, oparta na zaufaniu współpraca z dostawcami czy setki testów jakości i bezpieczeństwa, jakie przechodzą surowce jeszcze zanim powstanie z nich finalny produkt.
Wskazówka dla rodziców Charakterystyczną cechą, która ułatwi znalezienie żywności dla niemowląt i małych dzieci na sklepowej półce, jest wskazanie wieku na opakowaniu – np. po 6. czy 8. miesiącu życia. Takie oznaczenie daje gwarancję produktu, którego receptura i konsystencja uwzględnia wymagania żywieniowe najmłodszych dzieci na różnych etapach rozwoju. |
Jakość i bezpieczeństwo w trosce o najmłodszych
Okres wczesnego dzieciństwa to wyjątkowy czas, w którym żywienie nie powinno być kwestią przypadku. Aby wspierać opiekunów w komponowaniu diety najmłodszych, BoboVita oferuje produkty – posiłki, przeciery owocowe, a także kaszki – ze składnikami, które odpowiadają na szczególne potrzeby młodego organizmu. To szeroka gama smakowitych propozycji, które zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Do ich jakości rodzice mogą mieć 100% zaufania, a świadczy o tym:
- 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków i z hodowli bez hormonów[1], od sprawdzonych dostawców,
- 100% dziko żyjących ryb z certyfikowanych połowów z Atlantyku lub Pacyfiku[2],
- 100% warzyw z kontrolowanych upraw, których normy jakości na zawartość pestycydów są nawet 5000 razy bardziej restrykcyjne w porównaniu do warzyw ogólnodostępnych[3],
- 100% owoców z kontrolowanych upraw, których normy jakości na zawartość pestycydów są nawet 1000 razy bardziej restrykcyjne w porównaniu do owoców ogólnodostępnych[4].
„Aby produkty BoboVita odpowiadały na potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci, o wszystkie składniki dbamy już od samego początku. Na przykład warzywa, owoce czy zboża, z których powstają posiłki, przeciery oraz kaszki, rosną na wyselekcjonowanych polach, a cały proces ich uprawy jest ściśle kontrolowany – od siewu aż do zbioru. Aby marchewka czy jabłko spełniały wymagania jakościowe, muszą one przejść nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Rzetelni dostawcy to dla nas priorytet, a dzięki długoletniemu zaufaniu z większością z nich współpracujemy od ponad 10 lat. Efektem tej współpracy są produkty, do których rodzice mogą mieć 100% zaufania – o zbilansowanym składzie i w pełni bezpieczne dla delikatnego organizmu niemowlęcia” – tłumaczy Martyna Dalaszyńska, Młodszy Kierownik ds. Zarządzania Marką BoboVita.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Marka BoboVita oferuje szeroką gamę produktów dla niemowląt i małych dzieci, obejmującą m.in. posiłki, zupki, przeciery owocowe w słoiczkach, musy owocowe w tubkach i kaszki. Produkty BoboVita cieszą się uznaniem i powodzeniem wśród konsumentów. Więcej informacji o ofercie produktów BoboVita znaleźć można na stronie www.bobovita.pl.
O Nutricia
Nutricia, oferując rozwiązania żywieniowe, pomaga dbać o zdrowie i dobre samopoczucie w kluczowych momentach życia człowieka. Firma jest liderem w sprzedaży produktów dla niemowląt i małych dzieci[1] oraz żywności medycznej dla osób wymagających specjalnej diety[2]. Od ponad 120 lat tworzy wartościowe produkty, dopasowane do potrzeb konsumentów na różnych etapach życia i dostosowane do zróżnicowanych potrzeb żywieniowych.
W ofercie firmy znajdują się m.in. produkty dla niemowląt i małych dzieci (mleka modyfikowane marki Bebiko 2, Bebilon 2, żywność uzupełniająca marki BoboVita), a także żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do podaży doustnej (marki Bebiko 2, Bebilon 2 oraz m.in. Nutridrink, Nutridrink Protein, Cubitan), jak również do podaży przez zgłębnik (m.in. preparaty linii Nutrini i Nutrison). Receptury wszystkich produktów oparte są na najnowszych osiągnięciach naukowych oraz szerokiej wiedzy na temat składników odżywczych i ich roli w organizmie.
Nutricia Polska powstała w 1993 roku z połączenia polskiej firmy i zagranicznego inwestora. Dziś firma w warszawskiej siedzibie oraz w dwóch fabrykach w kraju – w Opolu oraz w Krotoszynie – zatrudnia ponad 1200 pracowników.
Fundacja Nutricia od 1996 roku konsekwentnie edukuje w obszarze żywienia niemowląt i małych dzieci oraz pacjentów ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi, a także wspiera działalność badawczo-naukową środowiska medycznego.
Nutricia jest częścią grupy spółek DANONE – producenta żywności dopasowanej do potrzeb odbiorców na każdym etapie życia. W Polsce DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Poprzez oferowane produkty oraz realizowane projekty i programy – w myśl wspólnej wizji One Planet. One Health – spółki DANONE zachęcają do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych na co dzień, a także przyczyniają się do zdrowia kolejnych pokoleń i lepszego stanu naszej planety.
W 10 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 000 osób rozwijających się zawodowo w bezpiecznym i przyjaznym środowisku pracy. Poznaj grupę spółek DANONE, odwiedzając nową stronę internetową www.danone.pl.
[1] Nutricia za Nielsen, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska z Dyskontami (Food), sprzedaż wartościowa w okresie od marca 2019 do lutego 2020 w kategorii Żywność dla dzieci (kategoria rozumiana jako suma certyfikowanych: kaszek, deserów, napojów, przekąsek, mlek modyfikowanych oraz obiadków i zupek dla dzieci do 3 roku życia). [2] IQVIA, NFZ, Badanie „Żywienie dojelitowe w szpitalach” zrealizowane przez PEX PharmaSequence (2018).
[1] Zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem.
[2] Ryby są poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa i pochodzą z certyfikowanych połowów z Atlantyku lub Pacyfiku.
[3] Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego, które są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
[4] Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego, które są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.