Komunikaty PR

Zdrowe dziecko jesienią? Zacznij od jelit

2022-09-26  |  16:00
Biuro prasowe

Zdrowe jelita to klucz do zdrowia, zaś kluczem do zdrowych jelit jest odpowiednia dieta. To, co jemy wpływa bowiem na ich stan i kondycję, a w szczególności na prawidłowy skład mikroflory bakteryjnej. Te dobroczynne bakterie, bytujące w naszych jelitach w dużej mierze odpowiadają za odporność i dobre samopoczucie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Stały skład flory bakteryjnej zaczyna się stabilizować mniej więcej ok. 2-5 roku życia. Dlatego zapewnienie prawidłowego żywienia przedszkolaków to gwarancja ich stabilnego rozwoju w sferze psychofizycznej. O diecie makrobiotycznej i jej pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie i rozwój dziecka opowiada ekspertka Anna Osiecka, pedagog KIDS&Co. 

Jesień to czas, kiedy infekcje i różnego rodzaju wirusy mają szerokie pole do działania. Sprzyjają im wahania temperatur, częstsze przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach i mniejsza aktywność na świeżym powietrzu. Katar, kaszel i gorączka spędzają rodzicom sen z powiek i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Aby im zapobiec, należy zadbać o wysoki poziom odporności naszych pociech. A zacząć należy od odpowiedniej diety i dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych.

Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci dobrze jest rozpocząć już na etapie wczesnego dzieciństwa. Edukację w zakresie zdrowego odżywiania z powadzeniem możemy realizować w środowisku domowym i przedszkolnym. To właśnie odpowiednia dieta jest determinantem prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego najmłodszych. Dostarczając odpowiednią ilości składników odżywczych, jesteśmy w stanie zadbać o właściwy przebieg istotnych procesów zachodzących w młodym  organizmie, w tym utrzymania optymalnego poziomu odporności. Dietą, która szczególnie ułatwia to zadanie, jest ta najbardziej naturalna, czyli makrobiotyczna - mówi Anna Osiecka, dyrektor regionalna oraz pedagog sieci dwujęzycznych przedszkoli i żłobków KIDS&Co.

Odporność z brzucha malucha

Dzienna wartość energetyczna dla przedszkolaka nie powinna przekraczać 1400 kcal. Zbilansowane i dostosowane do codziennych potrzeb młodego organizmu posiłki to energia na cały dzień, a także równowaga dla ciała i umysłu. A przede wszystkim wzmocnienie jego systemu immunologicznego. W ten sposób możemy uchronić nasze dzieci przed niechcianymi infekcjami i stanami zapalnymi, które lubią uaktywniać się zwłaszcza w zbliżającym się sezonie jesienno – zimowym. Nasz maluch spędza w przedszkolu średnio 6-7 godzin dziennie, jakość i ilość pożywienia, która jest mu wtedy serwowana ma więc niebagatelne znaczenie. Wszelkiego rodzaju niedobory pokarmowe powstające w tym czasie, mogą bowiem znacząco zaburzyć jego rozwój i wpłynąć negatywnie na samopoczucie. Pamiętać również należy, że sposób odżywiania w dzieciństwie rzutuje na nasze zdrowie w przyszłości.   

Dieta makrobiotyczna, czyli jaka?

Żywienie dzieci w okresie ich intensywnego wzrostu i rozwoju jest kwestią odpowiedniego doboru składników, a także ilości i częstotliwości podawanych posiłków. Odpowiedzią na potrzeby żywieniowe młodego człowieka może być dieta z zasadami kuchni makrobiotycznej z powodzeniem stosowana w placówkach przedszkolnych KIDS&Co. Zbilansowana, charakteryzująca się dużą wartością i jakością odżywczą. Jej podstawą jest żywność naturalna, mało przetworzona i świeża. Pozwala na przygotowanie urozmaiconych pełnowartościowych dań przy minimalnym użyciu takich składników jak sól, cukier czy tłuszcz. Posiłki są gotowane na parze, znajduje się w nich również duża ilość warzyw, owoców i kasz przy uwzględnieniu indywidualnych potrzeb każdego dziecka, jak alergie czy choroby układu pokarmowego. Przykładowy przepis na przepyszne kaszotto znajduje się na końcu materiału.

KIDS&Co. stawia również na edukację żywieniową, opierającą się na kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. W dzisiejszym, przeładowanym słodkimi i ogólnodostępnymi przekąskami świecie, łatwo jest skusić małego „konsumenta”. Dlatego przyzwyczajanie dzieci do zdrowego sposobu odżywiania i dokonywania odpowiednich wyborów dotyczących spożywanych pokarmów to zadanie priorytetowe. Ta wiedza zaprocentuje bowiem w przyszłości.  

Co warto przygotować? Na przykład kaszotto według przepisu opartego na kuchni makrobiotycznej.

Składniki*:

  • łyżka oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać.

Dodać obrane i starte na tarce o większych oczkach warzywa korzeniowe: marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszając smażyć przez około 3 minuty.

Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.

Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści.

Smacznego!

* Danie pochodzi z jadłospisu przedszkola KIDS&Co.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba Biuro prasowe
2024-12-23 | 01:00

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Klocki LEGO dla młodych odkrywców! Zestaw Lwiątko Simba to doskonały sposób na przybliżenie najmłodszym przygód „Króla Lwa”. Dzieci od 6 roku życia
Dziecko Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
2024-12-20 | 11:00

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

W okresie świątecznym polski producent fotelików samochodowych, firma Avionaut, zaangażował się w akcję charytatywną na rzecz Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. W ramach
Dziecko Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
2024-12-20 | 10:10

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa

Edukacja sensoryczna, choć często postrzegana jako zabawa, ma fundamentalne znaczenie dla rozwoju dziecka. Żłobki i przedszkola, które świadomie wprowadzają aktywności stymulujące

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.