Żywienie w przedszkolu – jak przygotować dziecko do spożywania posiłków w gronie
Zamiana ze spożywania wszystkich posiłków w domu na codzienne żywienie w przedszkolu może być dużym wyzwaniem, zarówno dla malucha, jak i dla rodziców. Dbanie o odpowiednie przygotowanie dziecka do spożywania posiłków w przedszkolu ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, dobrego samopoczucia i nauki prawidłowych nawyków żywieniowych.
Całodzienne żywienie w przedszkolu to zazwyczaj 4 posiłki (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek), które powinny pokrywać około ¾ dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka. Zmiana otoczenia, atmosfery i często formy spożywania posiłków mogą być dla przedszkolaka bardzo dużym, niekiedy mocno stresującym wyzwaniem.
– Często nie zdajemy sobie sprawy jak trudnym doświadczeniem dla dziecka może być “przestawienie się” na spożywanie większości posiłków w całkiem nowym otoczeniu. Przed wysłaniem pociechy do przedszkola warto zadbać o kilka aspektów, by ułatwić adaptację do nowego sposobu żywienia, z którym wkrótce się zmierzy – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert supermarketu spożywczego online Barbora.pl – Jednym z kluczowych elementów w przygotowaniu dziecka do żywienia w przedszkolu jest wcześniejsze wprowadzanie różnorodnych smaków i konsystencji w domowej diecie. Dzieci, które od najmłodszych lat próbują różnych warzyw, owoców i produktów ze wszystkich grup spożywczych są bardziej skłonne do eksperymentowania i akceptowania nowych potraw w przedszkolu. Stawiajmy zatem na różnorodność w diecie najmłodszych, by w przyszłości łatwiej było mu zaakceptować posiłki serwowane w przedszkolu – dodaje ekspert.
Żywienie w placówkach takich jak przedszkole reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Z dokumentu jasno wynika, że:
- na żywienie powinny składać się produkty pochodzące z różnych grup spożywczych,
- każdego dnia powinny być podawane co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych, co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych, warzywa lub owoce w każdym posiłku, co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie,
- w ciągu tygodnia powinny być podawane maksymalnie 2 potrawy smażone,
- przygotowywane na miejscu napoje nie mogą mieć więcej niż 10 g cukru na 250 ml,
- co najmniej raz w tygodniu powinna pojawić się porcja ryb.
– Starajmy się utrzymywać wprowadzone w domu prawidłowe nawyki żywieniowe także w przedszkolu. Warto porozmawiać z nauczycielami i dyrekcją na temat menu w placówce i upewnić się, że są one zgodne z naszymi oczekiwaniami i wymaganiami prawnymi. Świetnym pomysłem jest zachęcanie dziecka do dzielenia się swoimi doświadczeniami ze spożywania posiłków w przedszkolu i rozmowa o tym, co mu smakuje, co niekoniecznie, a co mogłoby chcieć wypróbować w przyszłości. Dobrze jest również nauczyć dziecko samodzielności przed rozpoczęciem przygód w przedszkolu. Umiejętność jedzenia z użyciem sztućców oraz picie z kubka czy szklanki może ułatwić maluchowi dostosowanie się do spożywania posiłków w grupie i zwiększyć jego pewność siebie. Warto również ćwiczyć z dzieckiem otwieranie i zamykanie pojemników na przekąski czy napoje, aby było bardziej samodzielne podczas posiłków – podpowiada ekspert Barbora.pl.
Atmosfera spożywania i sposób serwowania posiłków nie pozostaje bez znaczenia w kontekście żywienia w przedszkolu. Jedzenie nierzadko w ogromnym hałasie i stresie, wynikającym na przykład z nacisku na konieczność dokończenia podanej potrawy może mieć zły wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych.
– Unikajmy przymuszania do jedzenia i porównywania do innych przedszkolaków, kiedy dziecko nie zjadło całego posiłku. Tutaj apel do nauczycieli i kadry przedszkolnej: starajmy się zachęcać maluchy do próbowania nowych smaków, chwalmy je za zjedzenie każdej nowej potrawy i doceniajmy ich wysiłki. Jeśli istnieje taka możliwość w placówce, pozwólmy dziecku uczestniczyć w procesie wyboru posiłków. Zapytajmy co chciałoby zjeść na śniadanie, obiad czy podwieczorek, i starajmy się uwzględnić jego preferencje. Dzięki temu dziecko poczuje się bardziej zaangażowane w kwestię swojej diety i z większą ochotą zacznie przychodzić na przedszkolną stołówkę – wyjaśnia ekspert.
Przygotowanie dziecka do żywienia w przedszkolu to proces, który warto zacząć na wczesnym etapie, wprowadzając różnorodność, pozytywny stosunek do posiłków i zachęcając malucha do samodzielnego jedzenia.
Bogaty asortyment supermarketu spożywczego online Barbora.pl oraz najwyższa jakość produktów pomogą w dbaniu o rozmaitość diety dziecka i nauce prawidłowych nawyków żywieniowych.

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce

Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.