Komunikaty PR

Ekologiczna żywność - co nam daje jej spożywanie?

2021-10-20  |  13:40
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.02 MB )

Trend eko cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” według 63% z nas odpowiednia dieta pozwala na utrzymanie zdrowia, natomiast 32% zwraca uwagę na to, by pojawiały się w niej ekologiczne produkty. W czasie pandemii zwiększyła się społeczna świadomość w wyniku czego odczuliśmy potrzebę holistycznego podejścia do odżywiania i dbania o zdrowie. Jak nasze codzienne wybory żywieniowe przekładają się na wsparcie organizmu i co tak naprawdę daje nam spożywanie ekologicznych produktów?

Jakość i prawdziwy smak

Zdrowa dieta jest znaczącym wsparciem dla całego organizmu, a pandemia nas w tym dodatkowo utwierdziła. Dlatego też zaczęliśmy przykładać większą wagę do naszych codziennych wyborów w kwestii odżywiania. Coraz częściej decydujemy się także na ekologiczne produkty, które zawierają nawet czterokrotnie mniej szkodliwych pestycydów stosowanych do ochrony roślin uprawnych, a więcej wartości odżywczych. Kładziemy nacisk na jakość i smak wybieranych produktów, rezygnując z wysokoprzetworzonej żywności, sztucznych barwników i konserwantów.

 

- Od wielu lat promuję zdrowy styl życia i zachęcam Polaków do zmiany nawyków. Moja filozofia opiera się na trzech filarach: zdrowym odżywianiu, aktywności fizycznej i równowadze psychofizycznej. Cieszę się, że osoby, które podejmują ze mną wyzwanie, by żyć zdrowiej, szybko widzą realne efekty swojej pracy. Mam wrażenie, że Polacy są w tym zakresie dużo bardziej świadomi niż kiedyś. Coraz częściej na ich stoły trafiają nieprzetworzone posiłki przygotowywane na bazie sezonowych i ekologicznych warzyw, doprawianych aromatycznymi ziołami – a nie solą. Jednak nie każdy ma czas i przestrzeń, by starannie planować i przygotowywać sobie jedzenie. Mój catering SuperMenu może być dla nich mądrym i wygodnym ułatwieniem. -  mówi Anna Lewandowska, sportsmenka, propagatorka zdrowego stylu życia, założycielka cateringu dietetycznego SuperMenu.

Polacy zaczęli być bardziej świadomi w kwestii zdrowego odżywiania. Zależy im na zadbaniu o swoje zdrowie, a przy okazji poprawie wyglądu sylwetki. Poszukują rozwiązań, które pomogą im dokonać zmian w dotychczasowym stylu życia oraz wesprą w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Żywność dobra dla nas i planety

Jak pokazał raport „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” niemal 1/3 Polaków zwraca uwagę na to, by ich dieta zawierała produkty eko. Ekologiczna żywność jest produkowana zgodnie z zasadami dbałości o środowisko bez stosowania pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych czy antybiotyków. Produkty te nie tylko są dobroczynne dla naszego organizmu, ale również planety. Mając to na uwadze i wpisując się w społeczne potrzeby Polaków SuperMenu by Anna Lewandowska rozpoczęło uprawę certyfikowanych ekologicznych ziół i warzyw we własnych szklarniach, oferując tym samym najwyższą jakość i wyjątkowy smak.

- Ten projekt od dawna był moim marzeniem! Naszym celem w SuperMenu jest zapewnienie Polakom rozwiązań, które ułatwią im kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Dostarczamy pod ich drzwi pełnowartościowe i zbilansowane posiłki, którym mogą zaufać. Otwarcie własnej szklarni, w której będziemy uprawiać ekologiczne zioła i warzywa, to naturalny kolejny krok dla firmy cateringowej, która chce w pełni kontrolować jakość swoich produktów – dodaje Anna Lewandowska.

Potrzebujemy zaledwie 30 dni by wyrobić w sobie nowe nawyki, które staną się naszą codziennością. Celem SuperMenu jest wsparcie poprzez zmianę myślenia i podejścia do odżywiania. Zbilansowane posiłki nie tylko przekładają się na poprawę wyglądu sylwetki, ale przede wszystkim wspierają w   kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych na lata.

Wsparcie w zdrowym odżywianiu

Samodzielne układanie jadłospisu wymaga od nas często sporego nakładu pracy. 59% Polaków ma wyrobiony nawyk czytania etykiet umieszczonych na produktach podczas zakupów. Jednak nie posiadając specjalistycznej wiedzy z obszaru zdrowego odżywiania wybór dobrych jakościowo produktów może być trudny, a przy tym czasochłonny. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” 56% badanych uważa, że dieta pudełkowa pomaga w wyrobieniu zdrowych nawyków żywieniowych, a 41% podkreśla, że samodzielne zdrowe odżywianie bywa trudne. Dlatego catering dietetyczny stanowi duże ułatwienie dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu, a przy tym zależy im na zbilansowanej diecie, bogatej w wysokiej jakości składniki.

 

- Korzystanie z diety pudełkowej jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie wygodę i różnorodność. Nie mają jednak czasu na staranne planowanie posiłków, zakupy potrzebnych produktów, a następnie ich przyrządzanie. Nie posiadają również odpowiedniej wiedzy, a zależy im na zdrowym odżywianiu i kontroli spożywanych kalorii. SuperMenu daje im możliwość wyboru wariantu diety, który najlepiej pasuje do ich stylu życia i postawionych sobie celów - podkreśla Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” aż 65% Polaków wybiera dietę pudełkową ponieważ chcą zdrowiej się odżywiać, a 59% Polaków potwierdza, że jest to dobry sposób aby zacząć lepiej jeść. Cateringi dietetyczne w Polsce stają się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem wspierającym społeczeństwo w drodze po zdrowie, nie tylko fizyczne, ale i psychiczne.

*Dane pochodzą z raportu: „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” stworzonego na podstawie badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia sp. z o.o. w lutym 2021 roku na grupie 1000 Polaków w wieku 20-60 lat . Badanie zostało wykonane metodą CAWI.

 

 

 

Kontakt dla mediów:

Maria Antoszewska

m.antoszewska@suntrust.com.pl

+48 666 059 526

 

 

O SuperMenu by Anna Lewandowska

SuperMenu by Anna Lewandowska -  jeden z wiodących cateringów dietetycznych w Polsce
z siedzibą w Warszawie. Marka oparta na filozofii żywienia Anny Lewandowskiej - która od lat promuje zdrowy styl życia. Jako pierwszy catering dietetyczny w Polsce, nie używa  we wszystkich  swoich dietach  białego cukru, pszenicy i surowego mleka.

 

Catering SuperMenu dostarcza wysokiej jakości diety w 14 wariantach do ponad 250 miast w Polsce oraz okolicznych miejscowości. Do produkcji wykorzystuje towary wytwarzane przez  polskich rolników i firmy, by wspierać rodzime przedsiębiorstwa. SuperMenu produkuje swoje posiłki we własnym, nowoczesnym zakładzie spełniającym najwyższe standardy.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.