Festiwal Kina Tureckiego w Multikinie Złote Tarasy
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
W dniach od 29 listopada do 2 grudnia 2021 r. w Multikinie Złote Tarasy odbędzie się organizowany przez warszawski Instytut Yunus Emre Festiwal Kina Tureckiego. Podczas ceremonii otwarcia festiwalu obecny będzie Nuri Bilge Ceylan - światowej sławy wielokrotnie nagradzany turecki reżyser, scenarzysta, montażysta, producent filmowy i fotografik.
Nuri Bilge Ceylan to wybitny i znany twórca, którego pierwszy szerzej doceniony film pt. „Kokon” wyświetlano w Cannes w 1995 roku. Była to pierwsza turecka produkcja krótkometrażowa, która odniosła tak duży sukces i przeszła selekcję do Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Cannes.
Ogólnoświatową sławę przyniósł mu kolejny film pt. „Uzak”, który zdobył Technical Grand Prize na MFF w Cannes w 2003 roku. „Uzak” jest laureatem łącznie 47 nagród na festiwalach filmowych, tym samym bijąc rekord nagród wśród wszystkich tureckich produkcji kinowych.
Nuri Bilge Ceylan otrzymał również Złotą Palmę w 2008 r. w kategorii Najlepszy reżyser za film „Trzy małpy”. Tę samą nagrodę przyznano mu w 2014 r. w kategorii „Najlepszy film” za produkcję „Zimowy sen”.
Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników tureckiej kinematografii do Multikina Złote Tarasy (ul. Złota 59) na serię pokazów filmowych w ramach Festiwalu Kina Tureckiego.
Repertuar filmowy wygląda następująco:
- 29.11. godz. 19:00 - Ahlat Ağacı czyli The Wild Pear Tree
- 30.11. godz. 18:00 - Bizim için Şampiyon czyli Champion
- 30.11. godz. 20:45 - Işe yarar bir şey czyli Something Useful
- 01.12. godz. 18:00 - Tamam mıyız? czyli Are We OK?
- 01.12. godz. 20:30 - Omar ve Biz czyli Omar and Us
- 02.12. godz. 18:00 - Af czyli Forgiveness
- 02.12. godz. 20:30 - Selvi Boylum Al Yazmalım czyli The Girl with the Red Scarf
Bilety wstępu dostępne są na stronie www.ebilet.pl lub w wersji drukowanej w Instytucie Yunus Emre (cena wynosi 20 zł).

OPOWIEŚĆ WIGILIJNA I KRÓLOWA ŚNIEGU NA ŚWIĘTA W ARTE.TV
Z miłości do gier – Platige Image o kulisach powstawania „Secret Level”

Serial 'Udar' z Jackiem Poniedziałkiem dostępny w streamingu już 17 grudnia
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.