Komunikaty PR

Kolacja na Grenlandii? Ekskluzywna restauracja Michelin w dokumencie Viaplay!

2023-06-01  |  03:00

Od czasu uzyskania pierwszej gwiazdki Michelin, restauracja KOKS stała się prestiżowym miejscem dla miłośników sztuki kulinarnej z całego świata. Dziś może poszczycić się już dwiema gwiazdkami, w związku z czym... przenosi się na Grenlandię! A dokładniej do najstarszej wioski Ilimanaq zamieszkiwanej na co dzień przez około 50 osób. Jedyną możliwością dotarcia do tego miejsca jest podróż łodzią przez Ocean Arktyczny. Jak się okazuje, w świecie perfekcyjnie dopieszczonych dań i wykwintnych smaków, również zdarzają się przeszkody, które zespół restauracji KOKS będzie rozwiązywał na oczach widzów! Zobacz, jak przygotowuje się fine dining na kole podbiegunowym. Film dokumentalny ‘The Most Remote Restaurant in the World’ będzie dostępny wyłącznie na platformie streamingowej Viaplay już od dziś!

Arktyczna przygoda

Poul Andrias Ziska, szef kuchni restauracji KOKS, lubi mówić o sobie, że jest optymistą.  Dlatego decyduje się na podjęcie niekonwencjonalnej decyzji i zmianę lokalizacji swojej z sukcesem prowadzonej restauracji z Wysp Owczych aż na Grenlandię. Przenosiny na największą wyspę świata pozornie zakrawają na szaleństwo, jednak ta zmiana umożliwia ekipie KOKS dostęp do najświeższych arktycznych surowców, które trudno pozyskać gdziekolwiek indziej, a znakomicie działają na zmysły klientów i mogą przyciągnąć smakoszy z całego świata. Szef kuchni Poul Andrias Ziska łączy sztukę kulinarną na najwyższym poziomie ze zrównoważonym charakterem potraw charakterystycznych dla kuchni Północnego Atlantyku.  Problem w tym, że przenosiny na Grenlandię generują masę kłopotów, o których szef kuchni nie miał zielonego pojęcia. Prowadzenie restauracji światowej renomy na Grenlandii to prawdziwy skok na głęboką wodę!

’Otwarcie restauracji w jednym z najbardziej odległych miejsc na świecie, które tak wielu ludzi chciałoby odwiedzić, to szalona przygoda i wyjątkowa lekcja. Mam nadzieję, że nasz film dokumentalny przybliży widzom sposób, w jaki poznaliśmy lokalną kulturę kulinarną i włączyliśmy ją do naszego odmienionego menu. Niewiele osób miało okazję odwiedzenia restauracji KOKS na Grenlandii, ale dzięki tej produkcji widzowie zyskają unikalną możliwość obserwowania naszej przygody z bliska.’ - podkreśla Poul Andrias Ziska, szef kuchni w restauracji KOKS.

Niespodziewane problemy

Przenosząc restaurację na Grenlandię Poul i jego ekipa nie mieli pojęcia z jakimi problemami będą się musieli zmierzyć. Nieostrożnie przybywają przy na Grenlandię zaledwie 11 dni przed planowanym otwarciem restauracji.  Kłopoty sprawia dostęp do elektryczności i wody, a zdobycie wszystkich surowców do 22-daniowego menu okazuje się znacznie bardziej skomplikowanym zadaniem, niż mogłoby się wydawać. Nawet w miejscu tak bogatym w różnorodne gatunki ryb, może wystąpić problem z ich pozyskiwaniem. Trudności piętrzą się, a zespół zaczyna tracić wiarę w powodzenie ich nieszablonowego planu. Czy ich misja się powiedzie?

Szaleństwo czy metoda?

Ekipa Viaplay towarzyszyła pracownikom restauracji KOKS od samego początku, obserwując powstanie wyjątkowych potraw od momentu ich złowienia w zimnych wodach Oceanu Arktycznego aż do podania na stół. Widzowie dowiedzą się, jak szefowie kuchni prowadzili dialog z lokalną, niekoniecznie im przychylną społecznością, przekonają się co zainspirowało ich do stworzenia unikalnego menu i w jaki sposób szef kuchni je skomponował. W filmie dokumentalnym zostali uwiecznieni również pierwsi goście, którzy w poszukiwaniu wyjątkowych smaków dosłownie przebyli tysiąc i więcej kilometrów. Dokument ‘The Most Remote Restaurant in the World’ to zabawna i szczera opowieść o urzeczywistnieniu szalonego konceptu, którego szanse na powodzenie były bardzo niewielkie. To też historia o sile pokonywania przeciwności losu na samym krańcu świata.  

Produkcja

Film ’The Most Remote Restaurant in the World’ jest dziełem reżysera Ole Junckera (‘Mormors bordel’, ‘Den anden Dirch’). Za produkcję odpowiada Mette Heide z ramienia Plus Pictures przy wsparciu Public Service Pool. Producentami wykonawczymi z ramienia Viaplay Group są Nicole Horanyi (‘Prawo Kimberley Motley’, ‘Naked’) i Sine Skibsholt (‘Niech żyje miłość’, ‘Kim byliśmy’).

Film dokumentalny ’The Most Remote Restaurant in the World’ będzie dostępny wyłącznie na platformie streamingowej Viaplay już od dziś!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicis
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Film OPOWIEŚĆ WIGILIJNA I KRÓLOWA ŚNIEGU NA ŚWIĘTA W ARTE.TV Biuro prasowe
2024-12-18 | 11:00

OPOWIEŚĆ WIGILIJNA I KRÓLOWA ŚNIEGU NA ŚWIĘTA W ARTE.TV

W grudniu lubimy wracać do znanych nam od dziecka baśniowych opowieści, które wprawiają nas w świąteczny nastrój. Historie o okrutnej Królowej Śniegu czy skąpym
Film BRAK ZDJĘCIA
2024-12-12 | 08:54

Z miłości do gier – Platige Image o kulisach powstawania „Secret Level”

„To list miłosny do gier” – powiedział podczas tegorocznego gamescomu o serii „Secret Level” Tim Miller, współtwórca Blur Studio, reżyser, legenda efektów specjalnych i pomysłodawca
Film Serial Udar z Jackiem Poniedziałkiem dostępny w streamingu już 17 grudnia
2024-12-11 | 16:00

Serial 'Udar' z Jackiem Poniedziałkiem dostępny w streamingu już 17 grudnia

Już we wtorek, 17 grudnia, Viaplay zaprasza na premierę serialu „Udar” przedstawiającego historię warszawskiego bon-vivanta oraz gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych,

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B

Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.

Problemy społeczne

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.

Farmacja

Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi

Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.