Grillowe przysmaki z różnych stron świata
Zamiłowanie do pysznych dań grillowych nie zna granic. Przygotowanie przysmaków na ruszcie jest niezwykle popularne w wielu zakątkach globu i wiele kuchni świata poszczycić się może swoimi kulinarnymi, grillowymi hitami. Sokołów nie tylko oferuje szeroki wybór produktów idealnych do przyrządzenia na ruszcie, lecz również dostarcza smakowitych, kulinarnych inspiracji z różnych stron świata.
Ebook grillowy zawiera 10 przepisów na dania z grilla oraz 5 typu street food. Dzięki nim możemy zasmakować potraw wywodzących się z różnorodnych kuchni – zarówno europejskich, jak i tych z dalszych zakątków świata. Wszystkie receptury zostały opracowanie przez Dominika Moskalenko – szefa kuchni z bogatym doświadczeniem, zdobywanym w różnych krajach. Żeberka w sosie koreańskim, szaszłyk wołowy po izraelsku, japońska wołowina teppanyaki, amerykański klasyk – burger z sosem mango-majo, czy kultowe włoskie pulpeciki, które przypadną do gustu także dzieciom – to tylko wybrane propozycje z ebooka. Zawiera on również praktyczne wskazówki, np. jak przygotować wołowinę, by była krucha i soczysta czy jak przyrządzić idealne frytki.
Wszystkie dania – choć zaskakujące w smaku i oryginalne, są proste w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych. To świetny pomysł dla wszystkich, którzy chcą wzbogacić swe grillowe menu. Dania te można przygotować również na patelni, ciesząc się ich pysznym smakiem przez cały rok.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.