Komunikaty PR

Gwiazda jesiennych dań - potrawy z dynią w roli głównej

2021-11-18  |  16:00
Biuro prasowe

Sezon na dynię zbliża się ku końcowi. Choć dzieci kojarzą ją głównie z Halloween, to prócz walorów dekoracyjnych warto z nią także poeksperymentować w kuchni. Można ją piec, gotować, faszerować, przyrządzać z niej dania główne, a nawet desery. Podpowiadamy, jak wykorzystać to typowo jesienne warzywo i przygotować smaczne, zaskakujące, pomarańczowe dania.

Dynia to cenne źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, ważne by była nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujecie, warto przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie! Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Podpowiadamy, jak wykorzystać dynię w zapiekankach, deserach, a nawet koktajlach.

Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.

Składniki:

  • 300 g tuńczyka
  • 400 g dyni
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 125 g mozzarelli Mlekpol
  • 200 g makaronu penne
  • świeża natka pietruszki

Sos:

  • 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.

Sernik dyniowy z karmelem

To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.

Składniki:

Masa serowa:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 500 g twarogu sernikowego 18% Mlekpol
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyża kakao
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła ekstra Łaciate

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sos karmelowy

Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.

Korzenny koktajl z dyni i banana

Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie - im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.

Składniki:

  • 250 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 200 g puree dyniowego
  • 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie: Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Blendujemy na gładko. Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy. Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy.

Więcej ciekawych przepisów na jesienne potrawy z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Farmacja

Dostępność antykoncepcji awaryjnej wzrosła, ale wiedza o niej nadal jest niewystarczająca. To w Polsce wciąż temat tabu

Rocznie w Polsce wystawia się ponad ćwierć miliona recept na antykoncepcję awaryjną. Jednocześnie świadomość na temat tzw. tabletki dzień po, choć rośnie, wciąż jest niewystarczająca. Eksperci kampanii Poranek PO wskazują na szereg mitów, które wciąż pokutują wokół tego tematu i które mogą nawet zniechęcać kobiety do sięgania po antykoncepcję awaryjną, np. dotyczące mechanizmu jej działania czy skutków długoterminowych. Dlatego podkreślają także potrzebę edukowania poszczególnych grup pacjentek, ale także ich partnerów. Jedną z takich inicjatyw edukacyjnych jest kampania Poranek Po.

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.