Jak bezpiecznie gotować, gdy w domu są małe dzieci?
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Wszyscy rodzice wiedzą, że kuchnia jest dla małych dzieci miejscem najlepszej zabawy. Maluch znajdzie w kuchni dużo atrakcji, ale jest to także miejsce stwarzające potencjalne zagrożenie. Opieka nad małym odkrywcą jest niezwykle wymagająca, jednak stworzenie funkcjonalnej przestrzeni kuchennej pozwoli na zminimalizowanie czyhających niebezpieczeństw.
Najczęstszym urazem, który spotyka małe dzieci bawiące się w kuchni, są różnego rodzaju oparzenia. Ciekawskie rączki są w stanie spenetrować każdy centymetr pomieszczenia, zaczynając od szafek i zakamarków, a kończąc na piekarnikach, kuchenkach i zmywarkach. Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD, opowiada, jak zadbać o bezpieczeństwo dzieci w kuchni.
Nowoczesne meble i sprzęty
Planując remont czy nowy projekt w kuchni, w której teraz lub w przyszłości będą bawiły się dzieci, warto zastanowić się nad rozwiązaniami ułatwiającymi codzienne użytkowanie. Wspólne gotowanie zacieśnia więzy rodzinne, ale także stymuluje rozwój najmłodszych domowników, dlatego warto pomyśleć o nim perspektywicznie.
Wybierając meble kuchenne, warto postawić na rozwiązania z systemami bez uchwytów oraz z hamulcami meblowymi, które skutecznie utrudnią dzieciom zabawę mogącą zakończyć się przytrzaśniętymi palcami. Warto także przemyśleć kwestię organizacji kuchni, aby potencjalnie niebezpieczne przedmioty znajdowały się poza zasięgiem dzieci.
- Kwestia bezpieczeństwa w przypadku sprzętów AGD wygląda zupełnie inaczej. W pierwszej kolejności należy pamiętać, że największym zainteresowaniem dzieci cieszą się rzeczy z pokrętłami czy lampkami. Warto więc zdecydować się na zakup sprzętów kuchennych pozbawionych wszelkiego rodzaju wystających elementów. Dobrym przykładem będzie montaż płyty gazowej bez płomieni, która wyposażona jest również w wiele innych funkcjonalności gwarantujących bezpieczeństwo najmłodszych domowników – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Nowoczesne płyty gazowe oparte na technologii gaz-pod-szkłem to innowacyjne rozwiązanie, które pomoże uchronić dzieci przed potencjalnym zagrożeniem. Rozwiązanie polskiego producenta wyposażone jest między innymi w blokadę rodzicielską, która skutecznie uniemożliwia przypadkowe włączenie sprzętu przez dziecko. Jest to dodatkowy wyłącznik, dzięki któremu żadna nieupoważniona osoba nie może celowo lub przypadkiem uruchomić sprzętu. Ponadto, całkowity brak wystających rusztów oraz pokręteł sprawia, że płyta może okazać się dla dziecka niewystarczająco atrakcyjną zabawką, która nie będzie priorytetem na liście rzeczy, które latorośl chciałaby dotknąć. Należy jednak pamiętać, że płyta gazowa bez płomieni, podobnie jak inne rozwiązania kuchenne, nagrzewa się podczas użytkowania, dlatego rodzic, który gotuje posiłek, musi mieć na uwadze czas po jego przyrządzeniu, a tym samym powinien skutecznie odciągnąć ewentualną uwagę dziecka od ciepłej powierzchni.
Czas gotowania to czas zabawy
Przyrządzanie potraw dla całej rodziny to okazja do zorganizowania czasu najmłodszych. Warto angażować dzieci i zlecać im wspólne wykonywanie czynności adekwatnych do ich wieku i możliwości. Zainteresowanie domowymi aktywnościami i naśladownictwo rodziców wykazują już najmłodsze dzieci, którym można kupić drewnianą kuchnię i ustawić ją w pobliżu tej prawdziwej.
- Zachęcanie dzieci do wspólnego gotowania to sposób na zdobycie przez nie nowych umiejętności. Kuchenne zajęcia wpływają zarówno na zdolności manualne naszych pociech, jak i budują ich cierpliwość i zaangażowanie. Przygotowując posiłek, warto zaprosić dziecko do wspólnego rozstawienia misek czy składników potrzebnych do stworzenia potrawy. Maluchy mogą samodzielne dekorować pizzę czy świąteczne ciasteczka, a nieco starsze dzieci mogą zostać odpowiedzialne za odmierzanie składników – dodaje ekspertka z firmy SOLGAZ.
W nagłej sytuacji
Nie zawsze jednak wspólna zabawa z dziećmi pozwoli nam na bezstresowe przygotowanie posiłku. Dzieci działają spontanicznie i zdarzają się momenty, że potrzebują nagłej pomocy rodzica – przy zabawie lub codziennych czynnościach. Warto wtedy postawić na rozwiązania kuchenne, które ułatwią natychmiastowe odejście od kuchni bez przypalenia lub wyłączenia gotującej się potrawy.
- Płyty gazowe bez płomieni najnowszej generacji posiadają rozwiązania, które umożliwiają zatrzymanie pracy kuchenki w dowolnym momencie oraz późniejszy powrót do ustawionych wcześniej parametrów gotowania. Jest to funkcjonalność, która wyjątkowo przydaje się w nagłych sytuacjach, na przykład, gdy musimy pomóc w czymś dziecku lub po prostu zmienić mu pieluchę – dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Bezpieczne gotowanie w domu, w którym mieszkają dzieci, jest możliwe dzięki zaangażowaniu rodziców oraz wyposażeniu kuchni w nowoczesne sprzęty chroniące przed potencjalnym zagrożeniem. W ofercie firmy SOLGAZ znajdują się płyty gazowe bez płomieni, które nie posiadają wystających rusztów i pokręteł, a także wzbogacone są o funkcje gwarantujące bezpieczeństwo nas i naszych milusińskich.
Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba
Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Edukacja sensoryczna to więcej niż zabawa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.