Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, które nie tylko dostarczają wartościowych witamin i mikroelementów, ale także doskonale smakują. Ponadto są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego warto, by było ich w naszej diecie jak najwięcej. Wystarczy, że dodamy do nich inne produkty bądź składniki (np. tradycyjny nabiał), a skomponujemy pyszny i pełnowartościowy posiłek. Poznajcie nasze propozycje na wyśmienite letnie śniadanie, obiad oraz kolację. Smacznego!
Na śniadanie: Bezglutenowe naleśniki z borówkami
Miłośnicy słodkich śniadań (i nie tylko) koniecznie powinni spróbować tego przepisu! To pyszne połączenie delikatnego ciasta z nadzieniem stworzonym na bazie nabiału i świeżych borówek. Nasza wersja naleśników będzie idealna zarówno dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, jak i tych dbających o linię.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml wody mocno gazowanej
- 250 ml mleka Łaciatego 3,2%
- 40 g masła extra Łaciatego + łyżeczka masła do smażenia
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g świeżych borówek
- 2 opakowania Deseru z maślanką o smaku muffinki jagodowej
- 300 ml śmietanki Łaciatej 30%
Przygotowanie: Wszystkie rodzaje mąki łączymy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie dodajemy je do mleka i wody, całość mieszamy. Wbijamy jajka, po czym mieszamy wszystkie składniki razem (jeżeli możemy, użyjmy blendera, aby ciasto miało idealnie gładką konsystencję) Ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej masło. Nakładamy niewielkie porcje ciasta, tak aby naleśniki były cienkie. Smażymy krótko z dwóch stron – tylko do zarumienienia ciasta. Gotowe naleśniki układamy na sobie. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Dodajemy do niej 2 opakowania Deserów z maślanką, mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia, garść borówek i zwijamy w rulon.
Na obiad: Chłodnik litewski z miętą
W letnie dni, zwłaszcza gdy panują wysokie temperatury, nie mamy zwykle ochoty na gorące zupy. Rozwiązaniem jest wówczas przygotowanie chłodnika, np. z dodatkiem orzeźwiającej mięty. Jeśli jednak chcemy zrobić sobie przerwę od prac kuchennych, szczególnie w czasie urlopu, możemy sięgnąć po gotową propozycję (chłodnik Sokólski lub pod marką Mlekpol). Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, soczysta buraczkowa barwa, a także charakterystyczny zapach i aromat dobrego, fermentowanego mleka oraz świeżych warzyw i przypraw sprawią, że dzięki chłodnikowi upał nie będzie nam już straszny.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 500 ml soku z kiszonych buraków
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewek
- 6 jajek
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- garść liści mięty
- sól i pieprz
Przygotowanie: Botwinkę myjemy, buraczki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Siekamy je w drobną kostkę. Botwinkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i również drobno kroimy. W dużym garnku zagotowujemy buraczki w małej ilości wody i gotujemy przez 10 minut. Studzimy, dodajemy sok z buraków. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Do zupy dodajemy bulion oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Wszystkie zioła drobno kroimy i dorzucamy do garnka. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać sok z cytryny i cukier. Do zupy dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z jajkiem.
Na kolację: Pieczony kalafior
Kalafior, popularny w polskiej kuchni, warto przygotować w formie pysznej letniej kolacji, która sprawi, że poczujemy się nasyceni, ale nie objedzeni. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby w mgnieniu oka wyczarować naprawdę znakomite danie.
Składniki:
- 1 średni świeży kalafior
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol
Przygotowanie: Kalafior myjemy zimną wodą i osuszamy. Oddzielamy różyczki, które wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z przyprawami. Różyczki kalafiora zanurzamy w mleku, oprószamy przyprawami i delikatnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z Dipem śmietanowym.
Więcej przepisów oraz pomysłów na efektywne i efektowne wykorzystanie produktów, które mamy w swojej kuchni, znajdą Państwo na www.najlepszewkuchni.pl.
OFF IMPROWIZOWANY I VINTAGE
Mielno: Największa zapiekanka ziemniaczana na Kartofladzie
Ten duet skradnie łódzkie podniebienia! Od 19 sierpnia rusza autorski Festiwal H
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
Cezary Pazura: Zbliża się premiera serialu „Teściowie 2”. Już niedługo zaczynamy kręcić trzecią serię
Aktor już teraz zachęca do oglądania perypetii Nagórskich i Ledwoniów w kolejnej odsłonie serialu „Teściowie”, która jesienią pojawi się na antenie Polsatu. Zaznacza też, że jego bohater Zenon będzie się zmagał z nie lada dylematami. Produkcja cieszy się dużą popularnością wśród widzów, bo w krzywym zwierciadle pokazuje współczesne obyczaje i stare jak świat konflikty pokoleniowe. Cezary Pazura zdradza też, że już rozpoczęły się prace nad trzecią serią.
Ochrona środowiska
Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało
Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.
Problemy społeczne
Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia
W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.