Komunikaty PR

Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni

2022-07-22  |  12:00
Biuro prasowe

Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, które nie tylko dostarczają wartościowych witamin i mikroelementów, ale także doskonale smakują. Ponadto są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego warto, by było ich w naszej diecie jak najwięcej. Wystarczy, że dodamy do nich inne produkty bądź składniki (np. tradycyjny nabiał), a skomponujemy pyszny i pełnowartościowy posiłek. Poznajcie nasze propozycje na wyśmienite letnie śniadanie, obiad oraz kolację. Smacznego!

Na śniadanie: Bezglutenowe naleśniki z borówkami

Miłośnicy słodkich śniadań (i nie tylko) koniecznie powinni spróbować tego przepisu! To pyszne połączenie delikatnego ciasta z nadzieniem stworzonym na bazie nabiału i świeżych borówek. Nasza wersja naleśników będzie idealna zarówno dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, jak i tych dbających o linię.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml wody mocno gazowanej
  • 250 ml mleka Łaciatego 3,2%
  • 40 g masła extra Łaciatego + łyżeczka masła do smażenia
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g świeżych borówek
  • 2 opakowania Deseru z maślanką o smaku muffinki jagodowej
  • 300 ml śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie: Wszystkie rodzaje mąki łączymy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie dodajemy je do mleka i wody, całość mieszamy. Wbijamy jajka, po czym mieszamy wszystkie składniki razem (jeżeli możemy, użyjmy blendera, aby ciasto miało idealnie gładką konsystencję) Ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej masło. Nakładamy niewielkie porcje ciasta, tak aby naleśniki były cienkie. Smażymy krótko z dwóch stron – tylko do zarumienienia ciasta. Gotowe naleśniki układamy na sobie. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Dodajemy do niej 2 opakowania Deserów z maślanką, mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia, garść borówek i zwijamy w rulon.

Na obiad: Chłodnik litewski z miętą

W letnie dni, zwłaszcza gdy panują wysokie temperatury, nie mamy zwykle ochoty na gorące zupy. Rozwiązaniem jest wówczas przygotowanie chłodnika, np. z dodatkiem orzeźwiającej mięty. Jeśli jednak chcemy zrobić sobie przerwę od prac kuchennych, szczególnie w czasie urlopu, możemy sięgnąć po gotową propozycję (chłodnik Sokólski lub pod marką Mlekpol). Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, soczysta buraczkowa barwa, a także charakterystyczny zapach i aromat dobrego, fermentowanego mleka oraz świeżych warzyw i przypraw sprawią, że dzięki chłodnikowi upał nie będzie nam już straszny.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 500 ml soku z kiszonych buraków
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 6 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • garść liści mięty
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Botwinkę myjemy, buraczki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Siekamy je w drobną kostkę. Botwinkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i również drobno kroimy. W dużym garnku zagotowujemy buraczki w małej ilości wody i gotujemy przez 10 minut. Studzimy, dodajemy sok z buraków. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Do zupy dodajemy bulion oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Wszystkie zioła drobno kroimy i dorzucamy do garnka. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać sok z cytryny i cukier. Do zupy dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z jajkiem.

Na kolację: Pieczony kalafior

Kalafior, popularny w polskiej kuchni, warto przygotować w formie pysznej letniej kolacji, która sprawi, że poczujemy się nasyceni, ale nie objedzeni. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby w mgnieniu oka wyczarować naprawdę znakomite danie.

Składniki:

  • 1 średni świeży kalafior
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol

Przygotowanie: Kalafior myjemy zimną wodą i osuszamy. Oddzielamy różyczki, które wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z przyprawami. Różyczki kalafiora zanurzamy w mleku, oprószamy przyprawami i delikatnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z Dipem śmietanowym.

Więcej przepisów oraz pomysłów na efektywne i efektowne wykorzystanie produktów, które mamy w swojej kuchni, znajdą Państwo na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia OFF IMPROWIZOWANY I VINTAGE Biuro prasowe
2024-08-14 | 16:00

OFF IMPROWIZOWANY I VINTAGE

OFF IMPROWIZOWANY I VINTAGE Dla teatromanów gościnne improwizowane spektakle w ramach cyklu „Impro Goście”, dla najmłodszych smakoszy warsztaty tworzenia pizzy, a dla
Styl życia Mielno: Największa zapiekanka ziemniaczana na Kartofladzie
2024-08-14 | 12:30

Mielno: Największa zapiekanka ziemniaczana na Kartofladzie

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie postanowił pobić Rekord Polski w kategorii „Największa zapiekanka ziemniaczana”. Aby to zrobić,
Styl życia Ten duet skradnie łódzkie podniebienia! Od 19 sierpnia rusza autorski Festiwal H
2024-08-14 | 10:00

Ten duet skradnie łódzkie podniebienia! Od 19 sierpnia rusza autorski Festiwal H

Sierpień w Manufakturze to czas, który na stałe wpisał się w kalendarz miłośników wyjątkowych smaków, a to za sprawą autorskiego Festiwalu Hot&Sweet! 5. edycja

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.